• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Колеги тъй като съм нов във Форума и реших първата ми тема да е като малко предизвикателство за всички нас.

От тази година реших да продавам украсен сладолед за който е необходима минусова витрина,моята ми скъса нервите и имаше доста разглобяване и зглобяване. Витрината е Българска и е правена сигурно преди 20г. като цяло е добре но от към изолация вече няма никой.И вече тук стигаме до същността на въпроса!!! За другото лято мисля да си направя моя със стъклопакет с "ка" стъкло и аргон и сандвич панели... Нужни са ми малко съвети и препоръки от вас за изпарител марка, модел, цена, информация за компресор който няма да има проблем с него и програматор и тнт.
Поздрави!
VLADO66 - майстор
Няма да я направиш по-добре и по-евтино от фабрична.
VLADO66 написа:
Няма да я направиш по-добре и по-евтино от фабрична.

Пак ще си говорим :rolleyes: септември месец я почвам.
VLADO66 - майстор
Ще се радвам да направиш нещо и да не съм прав.
stelaartoa - специалист
Владо,защо смяташ,че от фабричното няма по-евтино или по-хубаво? Аз например твърдя,че моите "самоделки" са и по-добри,и по-евтини от което и да е фабрично подобно...

Жеко - така ,както започваш ,не става никак ясно какъв съвет да дадем. Трябва да питаш нещо по-конкретно,за да не се опитваме да гадаем,хвърляйки боб или гледайки на пъп :)
Примерно каква темп искаш да поддържаш,в какви външни условия,обем на витрината,площ на стъклопакетите,колко често се отваря и за колко време,как се зарежда сладоледа и т.н.
Другия вариант е просто изкопирай старата,като я модернизираш откъм визия и материали.Виж какъв е компресора,предполагам някой стар модел,ще намерим съвременен аналог и т.н.За контролера - там нещата са най-лесни,има бая голям избор на какво ли не.
stelaartoa написа:
Владо,защо смяташ,че от фабричното няма по-евтино или по-хубаво? Аз например твърдя,че моите "самоделки" са и по-добри,и по-евтини от което и да е фабрично подобно...

Жеко - така ,както започваш ,не става никак ясно какъв съвет да дадем. Трябва да питаш нещо по-конкретно,за да не се опитваме да гадаем,хвърляйки боб или гледайки на пъп :)
Примерно каква темп искаш да поддържаш,в какви външни условия,обем на витрината,площ на стъклопакетите,колко често се отваря и за колко време,как се зарежда сладоледа и т.н.
Другия вариант е просто изкопирай старата,като я модернизираш откъм визия и материали.Виж какъв е компресора,предполагам някой стар модел,ще намерим съвременен аналог и т.н.За контролера - там нещата са най-лесни,има бая голям избор на какво ли не.

Да като чели не обясних за какво става дума , прав си колега.
Така витрината ще работи на улицата което означава от +22 до +42 градуса, вътрешна температура -8 - 12 ,- 15.Като обем ще го кажа примерно: в канти 12 канти искам да мога да побирам, размери ще дам утре.... Замислям се дали изпарител отдолу или като на тия по новите модели (той е срещу сладоледа но дава много проблеми), а долния има по добро обдухване. Държа на стъклопакет с "ка" стъкло за по малки загуби а като материал за изработката на "кашона" така да се каже мисля да ползвам готови термопанели за хладилни камери. А колкото колко ще се отваря ,колкото може повече .

Като цяло се заформя доста интересен проект който се надявам да реализирам успешно с ваша помощ! [-o<
Здравейте!
Бих искал да Ви попитам дали някой може да ми даде информация от къде мога да си намеря формули за изчисляване на хладилни витрини.
Благодаря предварително!
idunno - специалист
В книжарницата на МЕИ.
А случайно някаква страница в нета да има? Смисъл да са изведени формулите и да е дадено обяснение кое как става.
a_stoev - майстор
търси някое ръководство за курсова работа, там е най близко до това което искаш. Има ги в горепосочените книжарници. На ингилишки може и да има нещо. Изтегли си и CoolPack. Трябва да почетеш малко за да го разбереш.
  • 1
  • 2

Тема "Хладилна витрина!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: