Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
orlincho - помощник
Здравейте,

Покрай общите сметки за енергия за компенсиране на топлозагубите попаднах и на изискване за въздухообмен във жилищните помещения. Въпроса ми е имате ли идея защо стандарта казва, че на човек в жилището му трябват 20-25м3 пресен въздух на час?
:?:

След като това число ми се видя голямо се поразрових аджеба колко въздух може да издиша човек и попаднах на данни за спирометрични показатели.
Според тях в покой човек прекарва през дробовете си 0.42м3 (7литра/мин) въздух. А при максимално разгъване на белия дроб този показател може да достигне 9м3 (150литра/мин).
Но това последното надали може да се поддържа повече от 1/2 мин.

Та така за какво са ми да вкарвам над 3 пъти повече от максимално използваемия въздух от един човек в една къща?

Отделен е въпроса за кухненските аспиратори и тяхната мощност. Тук не го засягам.
riki888 - специалист
Ако смяташ някакъв обмен на въздуха са себе си добре е да имаш някакво презапасяване.
А пък ако искаш използвай си вентилацията на половин или 1/3 мощност.
Аз също си правя някакви сметки за вентилацията и се колебая вместо един мотор с няколко скорости да монтирам 2 вентилатора последователно, като искам половин мощност - изключвам единия и му отварям байпасна клапа.

Тема "Сметка за необходимия въздухообмен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: