• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
alsted - майстор
Извинявам се, че се намесвам в професионални коментари с аматьорската си идея, но намирам за важно мнението на професиналистите от бранша. А те определено са тук и по-скоро не преглеждат "Практични решения", където я бях поствал. Допускам, че може би изглежда и твърде безмислена. Все пак предпочитам да чуя някакви аргументи. Да уточня: не гоня някакво много високо КПД, става дума за спалня и съответно малък обмен на въздух. Какви основни проблеми ще ми подскажете? Конденза ще овлажнява ли много въздуха или кротко ще се стича надолу? Изобщо приемам всякакви предложения, напътствия и забележки. Моля само обосновавайте се ако ще ме разубеждавате да се занимавам с това. Може и наистина да се откажа, но може и да намеря някакво компромисно решение на подсказания от вас проблем, за което специално ще благодаря Изображение
Мисла, че се сещате, но все пак - това е неизползваем кумин ...

Изображение
Tsilkov - майстор
За конденза си сложи кондензна вана отдолу. Въздуха ще ти идва с влажността от вън - ако е зима сух, ако е дъждовно ще е влажен.
За да имаш ефект на спестяване на топлинна енергия според мен ти трябват следните неща:
1.Да прекъснеш медната тръба 1 метър преди края на комина и да стане ПВЦ - иначе е повече термомост отколкото рекуператор :lol:
2.Ватата да слезне до под покрива
3.Сложи клапи които да прекъсват външния въздух
valio2007 - специалист
Площа на топлообмен е толкова малка, че не си заслужава усилието.
alsted - майстор
Tsilkov, по т.1 и 2 - съгласен. По т.3 - с каква цел? За да не ми бяга топлото, когато не е в действие системата ли?
valio2007, така контактната повърхност ще е ~1м². Мога да нанижа шайби от въпросното медно фолио. Въпроса е каква контактна повърхност би била разумна?
Tsilkov - майстор
alsted написа:
По т.3 - с каква цел? За да не ми бяга топлото, когато не е в действие системата ли?
Именно. Няма смисъл да "рекуперираш" някой киловат от вентилацията, а в същото време да пуснеш едно стълбче с температура -10 градуса вкъщи :idea:. В този ред на мисли ватата трябва да минава даже през целия комин - това не важи само за твоя случей а изобщо за вентилационните комини. Да не говорим че медната пластина ако е изложена на външен въздух в не работещо състояние докато влезне в "работен" режим ще минат едни 30-60 минути и ти ще изключиш вентилатора.
alsted написа:
Въпроса е каква контактна повърхност би била разумна?
Мечо Пух - колкото повече, толкова повече :lol:
valio2007 написа:
Площа на топлообмен е толкова малка, че не си заслужава усилието.
Единствения смисъл е ако е заварено положение и се измисли хитроумен начин да се изгради евтино и лесно. Той топлообмена зависи и от скоростта - така че и отвора на комина и скоростта на вентилаторите е ниска може да има ефект. Предполагам има начин и да се пресметне, но нямам на идея как.
estqwerty написа:
за пк нямаше ли колко пъти за ден трябва да врътне въздуха? бях чел как се избира ама не ми се търси сега.
Няма дневен норматив.Нормата се върти около 15-30м3/ч. на човек, но е ясно че това е плаваща стойност. Като излезнеш сутрин на работа рекуператора го гасиш - освен ако нямаш хлебарки и те е грижа за въздуха които дишат :lol: . Принципно ПК третира стандарт за вентилация които е общоевропейски, но можеш да сложиш и твои стойности. В PHPP има опция да я сметнеш и без рекуператор, но за нашите географски ширини (близки до климата в Южна Германия) е практически доказано че няма как да гониш стандарта без него.
estqwerty написа:
ако се погледне извън темата за пк - рекуператор не е нужен дори е лоша инвестиция
Това е ако сравняваш с къща без никаква вентилация. Най-елементарното си помисли колко ти струват в една нова къща три добре направени извода към покрива от баните с хубави вентилатори + аспиратора в кухнята + допълнително отваряеми части на прозорците. Ако пък сравниш къща с централна вентилация със и без рекуператор разликата в цената едва ли е повече от 1000-2000 лева.
estqwerty написа:
- 3 от локациите не се връзваше инвестицията.
За съжаление ние сме в студената - това го гледахме веднъж с 8180 по случай конденза. В твоя линк сравнението е спрямо едноетажна къща с директен извод на вън и рекуператор на някаква мегаломанска цена щото е по специална поръчка от Германия.
Тани написа:
В една толкова добре херметизирана къща вентилацията не е само добро пожелание
Не е необходимост а комфорт и не само за толкова херметизирана.
stivemaster написа:
чиято ефективност не можете да обясните Цилков.
Кое да ти обяснявам. Не съм много навътре в цените и детайлите на отоплителните инсталации и не пиша понеже някои пак ще вземе да се хваща за всяка буква и цифра но ето нещо грубо:
къща 200 квадрата 5 стаи, коридор, стълбище, 2 бани, гараж. 10 радиатора по 500 лева, тръбни връзки няколко хиляди и буферен съд. Спестени над 10 000 лева , евентуално цяло помещение и доста бъдещо обслужване и ремонти.
Последна промяна от Tsilkov на пет дек 28, 2012 5:54 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
alsted в тази тема съм дал малко сметки за подобно изпълнение.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 46#p211846
alsted - майстор
Tsilkov написа:
... медната пластина ако е изложена на външен въздух в не работещо състояние докато влезне в "работен" режим ще минат едни 30-60 минути и ти ще изключиш вентилатора.
Приех, че е грешка медната тръба да излиза навън. Обаче във всички случаи ще има някакво време за загряване на медната тръба при старт. Вероятно ще трябва да задам някакво закъснение на засмукващия пресен/студен въздух вентилатор, с цел да не вкарва първоначално незатоплен :?
valio2007 написа:
За да работи тази схема при написаните температури, диаметри и дилжина 2метра потока не трябва да надвишава 3.62 м3/h За 60м3/h ще са необходими 33м тръба.
Тук контактната повърхност излиза ~0,47м². Ако мина на вариант 4 медни тръби Ø40, при мен ще стане над 2м². Един дебит от 15м³/ч в случая е уместен? С уговорката - постоянно :? Как обаче го изчисли това 3.62 м3/h ... ако не е много сложно?
stivemaster написа:
... нужния дебит пресен въздух в различните режими на работа на рекуператора - готовност , активност и почивка (или сън) се движи от 10-12м3/ч до 40-50м3/ч
Мисля да заложа минималния необходим - това е спалня?
valio2007 - специалист
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 2#p319402ж

Ето тук съм сметнал един примерен рекуператор. В случая е плосък, но това е без значение важна е площа и топлопреминаването, а то е 25W/m2K при тънкостенни тръби (0.1мм стена има линк към сайт с формули как се смята, ако тръбата е по-дебела) или при разлика в температурите на противоположно движещите се потоци от 2С се получава 50W/m2. Или при 2м2 повърхност за 1 час ще обменят 100Wh = 100.3600= 360kJ енергия.
Q = Cp.m.dT = Cp.q.V.dT
Cp(въздух)=1000 J/kg.K
q(плътност 20С)=1.204 kg/m3
Приемаме, че външната температура е -10С ,а вътрешната 22С търсим каква ще е температурата след рекуперацията.
1000 J/kg.K . 1.204 (kg/m3). 15 (m3/h) . ( Тслед - (-10С)) = 25W/m2K . 2м2 . (22C - Tслед) . 3600

Или Тслед = 19С или температурната разлика ще е 3С, а не 2С. , но е близко.
bulhomes2 - майстор
От тия сметки на valio2007 тръгнах да си правя моя. :prayer: =D>
valio2007 - специалист
bulhomes2 написа:
От тия сметки на valio2007 тръгнах да си правя моя. :prayer: =D>
Радвам се , че хора като теб реализират някои идеи, но ще се радвам два пъти повече ,ако някой производител се сети , че можем да ги прроизвеждаме в България на много ниски цени. Аз работя в съвсем друг бизнес и това тук ми е само хоби и затова споделям и изчисления, което в никакъв случай няма да го видите от други разбиращи тук. Жалко е може би , но е факт. Всички рекуператори на пазара са неприложими за масовия случай апартамент, а е толкова просто да се реализира и приложи на практика.
  • 1
  • 2

Тема "Рекуператор alsted" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: