Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Celeborn - специалист
Здравейте!

Имам неотоплен гараж за 2 автомобила, малко над 80 кубика помещение. Вкопан е от три страни на метър и половина (общо вътре е 2.30 от под до таван), две са напълно слепи (на ъгъл са и опират в "дуварите на съседите), предната част е от колона до колона с ролетна врата, а последната е с 4 прозореца с бетон между тях (тухли не са ползвани при строежа).
Забравена обаче е вентилацията и резултатът е, че помещението в общи линии е херметизирано :lol: и естествено бера големи ядове с влагата - сами се сещате какво става, когато се вкара колата цялата мокра от дъжд или с 2 кила киша по калниците. Позитивното обаче е, че температурата не падна под нулата (имам термометърче с памет, което записва най-ниската температура за дадено време). Дори в най-големият студ през ноща не е падала под 2 градуса. Та сега съм пред дилема как да реша този проблем с влагата/вентилацията. Първоначално мислех да сложа 2 решетки ниско в ламелите на ролетната врата и 1 прозоречна клапа, но първо имам само 1 отваряем прозорец (на неотваряеми нямало как да се сложи ми казаха от фирмите) и второ - той е пръв в редицата и най-близо до вратата, а плюс това се отваря и отвън (дълга история :roll: ). В крайна сметка вариантът е да изкъртя най-задния прозорец, да зазидам отвора и да поставя вентилация на него + решетките на ламелите отпред, така че да става течение. Притеснява ме обаче това, че ако вентилацията работи през нощта вътре температурата може да падне под нулата. Затова се чудя не е ли по-добре вариант да си взема осушител, или ще трябва да дам прекалено много пари за такъв, който да работи читаво при подобни температури зимно време? Изобщо търся някакво решение, което възможно най-бързо да суши, тъй като в самия гараж не са само автомобилите... а ако отварям клапите/пускам вентилатора само сутрин и го изключвам вечер при прибиране, отново през по-голямата част от времето ще си е влажно...
a_stoev - майстор
Ако вентилираш през зимата ще преохлаждаш помещението и в един момент няма да има ефект за изсушаване. Ако искаш фабрично решение:
Изсушители на въздух
Ако търсиш "направи сам" бих сложил един вентилатор да засмуква от тавана и да подава в една PVC 120 вертикална тръба извън гаража да кондензира по стената на тръбата. В долния край едно T разклонение, едното да връща на пода, другото с тапа с малка дупка за дренаж да изтича кондензата. Трябва да има източник на топлина в гаража.
zandana - напреднал
Темата не е за ''Направисам" . Ти нищо няма да направиш САМ.
Celeborn - специалист
a_stoev написа:
Ако вентилираш през зимата ще преохлаждаш помещението и в един момент няма да има ефект за изсушаване. Ако искаш фабрично решение:
Изсушители на въздух
Ако търсиш "направи сам" бих сложил един вентилатор да засмуква от тавана и да подава в една PVC 120 вертикална тръба извън гаража да кондензира по стената на тръбата. В долния край едно T разклонение, едното да връща на пода, другото с тапа с малка дупка за дренаж да изтича кондензата. Трябва да има източник на топлина в гаража.
Да, въпросът е дали има смисъл от нещо "направи сам" (да си направя вентилация) или в случая е по-добре да дам повече пари, за да ми е мирна главата (да си купя осушител). Само дето ме притеснява, че този осушител при подобни температури няма да има толкова добро КПД, а и цените започват от 1500 лева нагоре за моделите, които могат да работят под 5 градуса...
Иначе опцията да отоплявам гаража е изключена, колкото и да е хубава :(
torbalan - Дървен философ
Направи си вентилация...

Дори да стане студено през зимата няколко дни - голям праз.
mitko414 - специалист
И аз съм на мнението на торбалан.

Дори и да падне температура под нула градуса, а това ще става рядко, какво от това, ще ти изстине колата ли? По-важно е да е суха, отколкото топла, ма ти си решаваш.

Тема "Вентилация в неотоплен гараж или осушител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: