Здравейте!
Имам неотоплен гараж за 2 автомобила, малко над 80 кубика помещение. Вкопан е от три страни на метър и половина (общо вътре е 2.30 от под до таван), две са напълно слепи (на ъгъл са и опират в "дуварите на съседите), предната част е от колона до колона с ролетна врата, а последната е с 4 прозореца с бетон между тях (тухли не са ползвани при строежа).
Забравена обаче е вентилацията и резултатът е, че помещението в общи линии е херметизирано
и естествено бера големи ядове с влагата - сами се сещате какво става, когато се вкара колата цялата мокра от дъжд или с 2 кила киша по калниците. Позитивното обаче е, че температурата не падна под нулата (имам термометърче с памет, което записва най-ниската температура за дадено време). Дори в най-големият студ през ноща не е падала под 2 градуса. Та сега съм пред дилема как да реша този проблем с влагата/вентилацията. Първоначално мислех да сложа 2 решетки ниско в ламелите на ролетната врата и 1 прозоречна клапа, но първо имам само 1 отваряем прозорец (на неотваряеми нямало как да се сложи ми казаха от фирмите) и второ - той е пръв в редицата и най-близо до вратата, а плюс това се отваря и отвън (дълга история
). В крайна сметка вариантът е да изкъртя най-задния прозорец, да зазидам отвора и да поставя вентилация на него + решетките на ламелите отпред, така че да става течение. Притеснява ме обаче това, че ако вентилацията работи през нощта вътре температурата може да падне под нулата. Затова се чудя не е ли по-добре вариант да си взема осушител, или ще трябва да дам прекалено много пари за такъв, който да работи читаво при подобни температури зимно време? Изобщо търся някакво решение, което възможно най-бързо да суши, тъй като в самия гараж не са само автомобилите... а ако отварям клапите/пускам вентилатора само сутрин и го изключвам вечер при прибиране, отново през по-голямата част от времето ще си е влажно...
Имам неотоплен гараж за 2 автомобила, малко над 80 кубика помещение. Вкопан е от три страни на метър и половина (общо вътре е 2.30 от под до таван), две са напълно слепи (на ъгъл са и опират в "дуварите на съседите), предната част е от колона до колона с ролетна врата, а последната е с 4 прозореца с бетон между тях (тухли не са ползвани при строежа).
Забравена обаче е вентилацията и резултатът е, че помещението в общи линии е херметизирано