Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
майната - напреднал
Разполагам с чилър служил за охлаждане на голямо сървърно помещение производство на Riedler KKW Germany model 2NK6 820
Чакам да ми изпратят сервизна информация,но дотогава ми се иска да разбера дали въобще си струва да се преустройва в термопомпа за отопление и БГВ
На пръв поглед има всичко необходимо - компресор, пластинчат ТО,expansion vessel FLexcon 2/0,5 ,пресостат и т.н.
На табелката пише :
cos ф 0.8
Ia (33A)
фреон R22 - 4.0 kg
Pmax 26 bar
Wasser (5.0) m3/h
Luft (2100/2700)m3/h
P (5.2)kW - Qo (7.5)kW
От последния ред си вадя заключението ,че коефициента на трансформация е 1,44 ,което като че ли обезмисля цялото мероприятие.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
Ahmakov - специалист
Заслужава си. Само че преминавай на 407С. И коефициента на трансформация е Qk/P=2,67, като Qk=Qo+P=7,5+5,2=13,7kW. Много зависи в каква отоплителна система ще го ползваш.
idunno - специалист
Няма смисъл от преминаване на 407С, така и така си е зареден с 22ка и като оставим настрана всички неща за Киото и т.н. R22 има много по- добри характеристики от 407С и като хладилен капацитет при по-нисък дебит и е дори по-евтин и ред други предимства при зареждане и сервиз.
Ahmakov - специалист
Беше по евтин. Дори, вече е забранен. 4кг, подлежи на ежегодна проверка за херметичност и ако хванат някой да го ремонтира или зарежда, става весело.
майната - напреднал
Благодаря ,колеги
Мислех да го преработя до термопомпа с 4 пътен винтил и т.н.,но ако трябва да зареждам нов фреон , контролер за управление и разни други прикачни инвентари вече не съм много сигурен в смисъла.Този коефициент-2,67 не е ли много нисък за такъв тип машини ?
Планирах да го използвам за конвекторно отопление/охлаждане в комплект с бойлер на добре изолиран вътрешен апартамент.
Забравих да спомена ,че машината е трифазна-аз имам трифазно напрежение ,но не съм сигурен каква е цената за битови потребители ?
idunno - специалист
Колко весело става, колега Ахмаков? :-D :-D :-D Особенно, при пожение,ч :-D :-D :-D е има директен заместител. :-D :-D Хайде да не гоним вещици в нашата бедна държава, а? :-D
idunno - специалист
...сега сериозно- разбира се,че всичко може да се направи, въпроса е дали е по силите на питащия :-D
майната - напреднал
Само не разбрах кое дали е по силите на питащия-ако става въпрос за преработката до термопомпа определено има на кой да разчитам.
Въпроса е дали този коефициент е достатъчен и чисто икономически цената на трифазния ток е изгодна ?
vasikata - специалист
Според мен по- добре му намери пазар в това състояние, и си купи термопомпа нова или правена но с по-добри параметри. Тази машина едвали ще може да грее при температури под - 5 и КОП-а и е нисък, на 22 или 407 няма как да е много повече. Но ако имаш мерак може да се направи и няма да е скъпо.

И лично на мен термопомпа въздух-вода не ми харесва предпочитам малки добри климатици. Ако е другите типове има разлика и смисъл в упражнението.
idunno - специалист
Какво имам предвид, като казвам по силите на питащия, човек може да променя и преправя една машина, само ако достатъчно познания.И дори да не е случил на машина си има начини- сменят се логики на контролери, ако трябва и други елементи.Просто човек сяда смята какво му трябва и какво има и вижда дали ще стане.Колега "майната" ти като имаш кой да го направи, значи нямаш проблем. :)
И пак ще кажа, че това горното се отнася за хора, които наистина разбират хладилната техника и ...имат много свободно време :) :) :)

Тема "Чилър - термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: