Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
daniel.trifonov - специалист
Здравейте!
Климатика е на 100V - Японски. Монтираха го с автотрансформатор 220/100V.
Напрежението на мрежата у дома е 240V в момента на замерването, но по принцип си е над 230V.
Преди няколко дни започнаха да правят външна изолация на къщата и свалих трансформатора, но като му отворих кутията усетих, че е много горещ. Наведе ме на мисълта за некачествен трансформатор с голям ток на празен ход.
Преди малко намерих време да тествам трафа и мултиметъра ми показа ток на празен ход 0,45А,
Прикачен файл:
20130515_001.jpg Постановка - консумация на празен ход.
което при 240V е консумация 108Wh/h или около 77кWh на месец.
Какво мислят специалистите за консумацията на празен ход за този трансформатор? Не знам каква е мощността му, но прилагам данните от табелката на климатика (дори и за който не разбира японски).
Прикачен файл:
20130515_003.jpg
Табелка климатик
20130515_003.jpg (71.52 KиБ) Видяна 5769 пъти
На гърба на кутията на трафа пише 18А, но ми се струва, че е много малък за да е 100V/18A [1800VA].

Препоръчайте ми моля, свестен трансформатор за целта!

Поздрави,
Даниел
sstefanov - майстор
Според мен е нормално 0.45А. Виждали сме и по-добри, но и много по-лоши.
Трансформаторът не консумира изчислената от теб мощност, защото този ток в по-голямата си част е реактивен.

На пръв поглед трафа не е повече от 500 вата за обикновен, а за автотрансформатор - не повече от киловат. Може би затова грее, сигурно му е множко товара.
Той си грееше на празен ход. Климатика си беше закачен към него, но не беше ползвам през последното денонощие, т.е. почти празен ход, а намотките бяха над 40°C.
Вероятно е около 1кВт, понеже е автотрансформатор.
Малко изглежда като навиван на ръка - не са му подредени и не са добре стегнати навивиките, затова пък леко бръмчи. Но ако сърцевината е от по-дебели листове, може да пече май?
Някой беше писал в една тема, но не можах да я намеря, че тока на празен ход би трябвало да е 40-50мА и аз затова пуснах темата.
Може ли да го натопя в някакъв лак и да се стегнат намотките поне?
teon - специалист
...аз съм 'закачил' едно енергийно мониторче EMT707CTL...при изключен от дистанцията климатик, показва 16-17 вата барабар с трафа и също съм забелязал,че грее малко...
teon - специалист
...до автора на темата ако вече не си е сменил трафа и има интерес...моите трафове съм ги мерил но нямах спомен...сега като си преглеждах записките видях, че:
- на единия за който споменах в по-горния пост съм замерил 0.153А при 236В...това е при вкл.към трафа, но изкл. от дистанционното климатик...
-другия траф понеже е на лесно го меря така като си дал на първата снимка- 0.108А при 235В.
Teon, мерси за сравнителните данни! :partyman:
Не съм сменил трафа. Този ще си остане. Само малко ме дразни бръмченето му. Уж е слабо и трябва да се заслушаш, за да го чуеш, но много добре се предава през тухлената стена и вечер го чувам в съседната стая. Ама каквото е - това е.
Да сме здрави и щастливи!
Последна промяна от daniel.trifonov на ср юни 05, 2013 2:38 pm, променено общо 1 път.
Здравейте, относно описания от Даниел трансформатор 220/100V за климатика. Според мен тази консумация не е нормална, трябва да бъде не повече от 40-50mA. На мене ми монтираха климатик с български такъв трансформатор, в бяла ламаринена кутия. Заинтригуван от данните на Даниел, измерих тока на празен ход и беше към 0.015А, което прави месечна консумация към 2.4kW/h, загряването според мене беше малко. Ако има все още интерес към темата ще се опитам да направя снимки от измерването.

Тема "Проблемен трансформатор 220/100V за National CS-28RBXE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: