Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
разбрах че има опити за охлаждане с вода от сондажа
някой от вас има ли опит с охлаждане със земна серпентина. Ще ми се да си купя термопомпа вода-вода само за отопление. В тази връзка се интересувам дали ще мога да охлаждам само със земната серпентина през лятото. Закопал съм в земята 260м тръба ф32 ПП с която смятам да климатизирам помещение с площ. 35м2. Някой има ли опит с такова охлаждане и какви са му впечатленията? Чух мнение че такова охлаждане не е пълноценно и не доставя необходимият комфорт. Може ли да се разчита на това.
vanko68 - специалист
1-тези 260 м тръби,и то с ф32 не мислиш ли,че са бая множко за тези 35 м2,които трябва да стоплиш?.Земната серпентина дава по таблици 20-40 Вт/м,и то от Ф16-18 мм...Средно ако е 30 Втх260 м=8Квт и то с ф 16. При ф32 сигурно ще са 12-15 квт.
2-на каква дълбочина и в каква почва са закопани тръбите и на каква площ?
3- дори и с 16-18 гр вода можеш да се охлаждаш,зависи от вътрешната инсталация.Просто трябва да е съобразена и проектирана съответно по такова задание.
torbalan - Дървен философ
ако са повече - не е страшно... даже е добре ;)
vanko68 - специалист
аз също не казвам ,че е лошо.Просто ненужно хвърлени пари на вятъра.Доста пари...
Iliev Labs - специалист
В смисъл, да въртиш водата през конвектора и земната серпентина ли? Без термопомпа?

Ами ти серпентината си я положил вече, лятото идва. Сложи една циркулационна помпа и ни кажи какво става. Аз съм малко скептик, но...

Мен от доста време ме гризе един друг въпрос и ще си позволя да го поставя тук.

Какво се получава с плодородният слой на почвата, след въвеждането в експлоатация на земната серпентина. Лятото е още по-топъл, зимата още по-студен. Четох, че дървета не може да има и не трябва да е бетониран. Поне райграс ще вирее ли? Или ще се набутваме два пъти повече за поливане? А зимата няма ли да измръзва?
Iliev Labs - специалист
vanko68 написа:
1-тези 260 м тръби,и то с ф32 не мислиш ли,че са бая множко за тези 35 м2,които трябва да стоплиш?.Земната серпентина дава по таблици 20-40 Вт/м,и то от Ф16-18 мм...Средно ако е 30 Втх260 м=8Квт и то с ф 16. При ф32 сигурно ще са 12-15 квт.
2-на каква дълбочина и в каква почва са закопани тръбите и на каква площ?
20-40 Вт/м - това за линеен метър тръба ли е или за квадратен метър почва?
torbalan - Дървен философ
по-скоро за квадратен метър почва...
Здравейте,
исках да ви спестя подробностите и да насоча вниманието към пасивно охлаждане. Става въпрос за къща на един етаж с РЗП 120 м2.
Необходимата мощност за отопление е около 10кВ. Имам намерения да се отоплявам с термопомпа земя- водя и поради тази причина закопах земна серпентина 260м ф32 на дълбочина 1,80-2,00м( толкова ми позволява двора). Почвата е пясъчлива глина с варовита спойка, влажна. Цената на термопомпа за отопление и охлаждане е с 50% по-висока отколкото цената за термопомпа само за отопление. Така или иначе намеренията са ми да охлаждам през лятото основно дневният тракт, който е с южно разположение и площ 35м2. По този начин се опитвам да спестя около 1500 лева. Поради тази причина поисках мнения от хора които се охлаждат директно с сондажна вода или земна серпентина да споделят впечатления дали са доволни от резултата.
denuchi - специалист
а ето и моето мнение. изпробвал съм охлаждане със сондажна вода, върши работа ама не съм доволен. с 14-16гр. трудно става охлаждането. не че е невъзможно изисква доста повечко време (бих казал и повечко киловати) от колкото с 10 гр. и надолу вода. директно със земна серпентина нямам наблюдение. а за разликата дали с охлаждане или само отопление не повече от 10 % е разликата. дори бих казал около 200 лв. за тези 10 кв.

Тема "Охлаждане със земна серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: