Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ontario - специалист
Здравейте,

климатика е Самсунг 12ка, не е инверторен.
Вече е на 8г, но е ползван само по 1 - 2 месеца в жегите и то не нонстоп.
Понеже вече не живеем постоянно в това жилище,а и последно го ползвахме преди 15 дни нещо не мога да преценя нещата добре, но струва ми се има проблем. Града е от най-горещите и вчера като си дойдохме го пуснахме - на 19 градуса и въпреки това след няколко часа работа съвсем леко се усещаше хлад.А принципно го държим на 25градуса в жегите и е било достатъчно.
Като си сложа ръката - духа хлад, но чувам и едно пуфкане от време на време.

Искам преди да викам майстор да се посъветвам с вас - някакви мнения или идеи нещо да направя,за да сме сигурни, че има проблем.
Иначе периодично го чистя /поне два пъти в годината/ - филтрите мия със сапун и вода и питите най-вече.

Мерси 8-[
EDI - майстор
Така на око трудно може да се даде нещо конкретно.Като дойдат, ще трябва да замерят налягането, ще проверят фреона по везна.Обледени ли се машината, докато работеше.Възможно е и поради жегата машината да не е имала време да охлади.Докато дойдат настрой го на 23-25 градуса и дай турбината на мах.Провери си пак филтрите.Напълно възможно е и вътрешният топлообменник да е затлачен през годините, особено като работи само на охлаждане.Все пак това са само хипотези, на място техниците ще установят проблема.
alien - специалист
тия дни се рових из нета точно за това и попаднах на статия "проверка на ефективността преди да извикаме майстор"
понеже като й стане студено на бабата и ходи да завива фнучето - т.е. преценката на човек понякога не е реална
за това вземаш термометър и мериш температурата на въздуха който влиза в климатика и температурата с която излиза
климатика на максимум мощност - ако докара разлика повече от 10 градуса целзий всичко е наред, при по-малко - има проблем
така като описваш ми прилича на изтекъл фреон, но никога не се знае със сигурност без да се провери
miroki - майстор
Щом духа малко студено, провери, при първоначално пускане. Тръгва ли след 3-4 минути студено и после да е по-слабо или да изключва направо, или си кара едвам едвам студено и без да се променя включва или изключва?
Ако има етап, на който духа добре хладно, значи едва ли е от фреона.
iliya_i - майстор
ontario написа:
Здравейте,

климатика е Самсунг 12ка, не е инверторен.
Вече е на 8г, но е ползван само по 1 - 2 месеца в жегите и то не нонстоп.
Понеже вече не живеем постоянно в това жилище,а и последно го ползвахме преди 15 дни нещо не мога да преценя нещата добре, но струва ми се има проблем. Града е от най-горещите и вчера като си дойдохме го пуснахме - на 19 градуса и въпреки това след няколко часа работа съвсем леко се усещаше хлад.А принципно го държим на 25градуса в жегите и е било достатъчно.
Като си сложа ръката - духа хлад, но чувам и едно пуфкане от време на време.

Искам преди да викам майстор да се посъветвам с вас - някакви мнения или идеи нещо да направя,за да сме сигурни, че има проблем.
Иначе периодично го чистя /поне два пъти в годината/ - филтрите мия със сапун и вода и питите най-вече.

Мерси 8-[
Явно си бил доста слънчасал, за да му зададеш изведнъж от 35 градуса да направи 19. При това компресора си думка без прекъсване и конденза замръзва във вътрешното тяло. Образува се лед, който стеснява отворите за въздуха, и той трудно минава от там. Пукането е в резултат именно на леда - цепи се от температурната разлика от двете му страни.

Опитай да му задаваш охлаждането постепенно, като през 10-15 минути намаляваш зададената температура с 2 градуса. Така като се достигне температурата, компресора ще се изключва, което ще позволява на конденза да се разтапя и изтича.
KingLin - майстор
Той човека каза "пуфкане" а не "пукане" или както аз му казвам "климатика въздиша" макар че при мен го прави зимно време когато включи режима за дефрост на външното тяло. Лятото не съм го наблюдавал това на моите климатици.
Обаче друго ми прави впечатление че масово хората си мислят че каквото показва на дистанционното като температура такова излиза от климатика. Разберете че климатика не духа с градусите които настройвате. Вие му казвате каква температура искате да е в помещението и той се опитва да я постигне. Колкото е по-голяма разликата толкова по-дълго време ще работи компресора. За да разбереш дали изстудява взимаш два термометъра. Слагаш единия над климатика там където са филтрите които ти би трябвало да миеш от време на време (със студена вода щото са силиконови и от горещата се размекват и разпъват). Другия термометър го слагаш там където духа. Как да ги закрепиш - както намериш за добре. Ако искаш и с тиксо ги залепи. Важното е единия да мери температурата на входящия а другия на изходящия въздух.
И един съвет който е полезен не само за климатика ами и за твоето здраве - не нагласяй разлика по-голяма от 8-10 градуса. Т.е. ако навън е 35 градуса климатика да е на минимум 25.
ontario - специалист
Благодаря на всички ви!
Измерих както ми казахте на входа и изхода - има над 10 градуса разлика =D>
Явно нещо съм се заблудил, но наистина едвам ми охлади първоначално.
Вероятно, защото апартамента не беше отварян 2 седмици и се беше напекъл зверски.
По принцип това за постепенното охлаждане го спазвам - първо по-висока температура, и полека смъквам, за да не се зори климатика и то не по ниска от 25 -27 му задавам вън като е 30-35 градуса.Тогава това 19градуса е било инцидентно, понеже аз носех багажите от морето, а моите хора за го цъкнали още с влизането на този нереално нисък градус и климатика се е ошашкал. Оказа се, че и филтрите доста са прашасали - не знаех, че не трябва да се мият с топла вода,а само със студена.Аз ги слагам на пода в банята и с душа, после ги търкам с гъбичка и сапун - страшна чернилка пада на парцали.После самите пити измих с сапунен разтвор, след известно време със вода само и сега е светнал и студи яко.

Поздрави
атстоилк - помощник
Това с постепенното понижаване на температурата е доста добър начин да си запазиш климатика по-дълго време читав и да работи като нов :)

Тема "Как да разбера дали климатика е за зареждане или с проблем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: