Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
svetlik - напреднал
Имам един въпрос за вентилация на балкон, който се използва за кухня. Затворен е с ПВЦ дограма и не се готви много често, но основния проблем идва през зимата, когато при варене, се получава много голям конденз по стените и тавана. Отварянето на прозорец не помага, а и е студено.
Затова съм решил да си сложа един вентилатор да дърпа влажния въздух навън. Аспиратор не искам да слагам, защото ми се струва вятър работа – доста съм слушал и чел за неефективната има работа, освен това не искам да ми бръмчи като излитащ самолет.
Мисля че един вентилатор ø120 ще свърши работа, има и такива с нисък шум.
Въпроса ми е откъде да намеря вентилационна решетка, която да сложа отвън на отвора. Например като тези: http://www.bezvlaga.com/dr-ustroistva/vent-reshetki/
Искам да се затваря и отваря ръчно от вътрешната страна, с ръчка или въженце, когато реша да пускам вентилатора. А той няма да работи постоянно. И особено през зимата ще е наложително този отвор да бъде затворен по възможност добре, за да не фучи и да не влизат разни гадини.
Има ли някой наблюдение за такъв вид решетки или капаци, които плътно да затварят. Клапите към самите вентилатори са много паянтова работа, не стават за това което искам.
EDI - майстор
Най-доброто решение си е аспиратор.Вземаш си един свестен с две турбини.Ако имаш пара, само вентилатора няма да успее да изтегли всичко.докато го придърпа към него, половината ще ти остане по стените.
Чаро - Акълия
М, че той аспиратора си е вентилатор. Просто е направен с определена цел.
Най-важното според мен е да осигуриш прихода на свеж въздух от някъде. Ако няма приход на въздух отвън (дори и през другите стаи) и 10 вентилатора да сложиш, най-много да се вакумираш в кухнята :lol: . Дано си ме разбрал.
EDI - майстор
Е, вентилатор си е, но зауства парата още над печката или котлона, наче ще я гони по тавана и стените :lol: .А за притока е задължително, и то поне същата кубатура като засмукания.
6osi6 - майстор
svetlik написа:
Клапите към самите вентилатори са много паянтова работа, не стават за това което искам.
Виж в Ташев Галвинг. Има и клапи без вентилатори по 8-12лв. И различни размери вентилатори и решетки.
svetlik - напреднал
ок, благодаря. Ще проверя.
Пречи ли нещо на стъклопакета, ако сложа пластмасовата решетка против птичета и насекоми направо в дупката Ф120 и алуминиевият въздуховод от аспиратора и ги залепя със силикон ?? :roll:

Прикачен файл

Балкон.jpg
kozl - майстор
Има вентилатори за стъклопакети. В Тангра съм виждал преди години в шоурума им. На майка ми съм сложил в стъклопакета вентилатор с външна клапа, но много я духа вятъра и шляпа неприятно. По добре да е със автоматични жалузи. Те пък се залепват след време от мазнините и накрая пак идвам до извода, че най-подходящ е абсорбатора.
Някаква идея как да оправя проблема, че стана много грозно. Тръбата едвам я напъхах в дупката.., и двете са Ф120, залепих със силикон, не не влезе до края и не ми харесва..,и това че е сплескана тръбата също ме дразни, като го гледам.. :?:

Прикачен файл

DSCN0375.JPG

Прикачен файл

DSCN0374.JPG
chapara - майстор
Ами има си преходи всякакви а не такива гуфрета. А и трябва към абсорбатора поне за в началото да имаш към комплекта иноксова ламарина дето да скрие гадорията

Изображение

Изображение

:wink: Баухаус :wink:

Тема "Вентилация на усвоен балкон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: