• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте
В дилема съм за закупуване на климатик ( охлаждане / затопляне )
По съвет от магазина казаха че 18-ка ( Toshiba / Mitsubishi ) би охлаждала добре целия апартамент, но при затопляне няма да може да се справи с всички помещения и може да се стигне до 10 градуса разлика в най-отдалеченото помещение.
Консумацията разбрах че е някъде около 70лв на месец.

Споделете мнение - тепърва ще слагам климатик и имам доста неща които не са ясни

Изображение
валкиса - специалист
Първо с един климатик нищо няма да стане.Помисли за два по малки и то със компромис относно отоплението.
marian1 - майстор
Няма да можеш да стоплиш всички помещения, дори няма да можеш и да ги охладиш адекватно! Което връща избора на БТУ! Географията на помещенията ти, и ако си направил и в мащаб - изключва ( според мен) отоплението на повече от 2 (3) помещения. Пример: Хол, коридор и кухня. За другите няма как да стане! Този климатик, монтиран там, предполага много дълъг тръбен път - разходи за монтаж. Не си посочил кубатура, изложение и желана температура. Съседите също имат влияние, дограмите,пода.... Ако се навиеш при този вариант - ще ти трябват и 2 други за спалнята и кабинета.

П.С. не съм специалист в тази област - ползвател съм и имам преки наблюдения от отопление на съседни стаи.

Ако всичко е в мащаб:
За хола - 14бту
за кабинета и спалнята 7 или 9 ще са достатъчни.
Ами, да, всъщност изключих да напиша квадратурата
Хол - 18 кв/м
Спалня 12 кв/м
Кухня - 6кв/м
Кабинет 16кв/м
Проекта е направен в мащаб

Идеята като цяло беше за добро охлаждане през лятото на целия апартамент, поддържане на нормална температура през останалото време на годината, а зимата когато температурите паднат под -С кабинета не е фактор-определящ. Достатъчно е да поддържа 22/23 градуса в хол/ спалня и кухня. Пода е паркет-масив, таваните са с вата и Кнауф, а разстоянието между двете тела ( вътрешно / външно ) е 3м.
Апартамента е със съседство отопляеми апартаменти отгоре и отдолу
nikolovvd - майстор
Мицубиши се означават по друг начин, а не в BTU.
Номера на модела дава информация за максималната квадратура на помещението.
Наистина няма да стане с един мощен климатик, а пони 2 или 3 е най-добре.
Другото, което искам да споделя е, че по-малкият климатик има по-добри параметри, т.е. по-икономичен е.
Пример:
Ако се сложи един климатик за 50 кв.м., той ще има коефициент на преобразуване в рамките на 4 - 4.8, т.е. с 1kW ел. енергия получаваш 4000 - 4800 W топлина, която ще намалява с намаляване на външната температура.
Ако се сложат две 20-ки, т.е. за 20 кв.м., то с 500W консумация ще получаваш до 2600-2700W или коефициента ще е 5.2-5.4, а общо от двата климатика ще получаваш 5200-5400W.
Не коментирам финансовата страна на въпроса, защото когато се говори за Мицубиши, Дайкин и някой други, човек трябва да се е подковал финансово.
idunno - специалист
Nikolovvd, по-полека с глупостите.Мицубиши какти всяка друга марка, представят мощността на машините си или в BTU (British thermal unit) или в KW.Двете единици са приети за използване (независмо от метричната система, която съответната страна ползва) заедно с ton of refigeration за всички, които се занимават с тази техника.
marian1 - майстор
Кабинета също е фактор, не го пренебрегвай зимата! Ако не отопляваш е вероятна появата на мухъл!
За хола - тази стена на която си проектирал монтажа - се вижда колона - ще е гадно преминаването на тръбния път от там, а също и на дренажа за летния конденз. Не забравяй, че тръбния път се движи под определен наклон!

П.С. nikolovvd - мога да го дам във всякакви мерни единици, но така е по лесно за смятане на по незапознатите. Тези заложени "квадратури" в зависимост от климатика ( европейски/японски) може да са и татами :wink: или номинал на охлаждане нали?
a_stoev - майстор
тури си едно мулти 3-ка да ти е мирна главата и да са оправени всички помещения.. Ако няма пари сега тури 2 от телата и по-късно пусни и в кабинета. № 9-ки ще ти стигнат на едно външно 21-ца Хола е вътрешен, ще му стигне.

П.П. В най-голямата зима ще пускаш спомагателно ел. отопление, но разликата в инвестицията за климатик с достатъчна мощност за всички ситуации ще ти стигне за тока на духалката за години напред.
nikolovvd - майстор
idunno написа:
Nikolovvd, по-полека с глупостите.Мицубиши какти всяка друга марка, представят мощността на машините си или в BTU (British thermal unit) или в KW.Двете единици са приети за използване (независмо от метричната система, която съответната страна ползва) заедно с ton of refigeration за всички, които се занимават с тази техника.
Разсъжденията ми са от потребителска гледна точка! Ако за професионалист това са глупости, така да е, но за мен е по-лесно като си знам квадратурата - примерно 46 кв.м. да се насоча към модел 50, вместо да търся как се пресмята BTU в kW и да го напасвам към площта на помещението.
По-лесно е да извикам специалист по климатична техника да пресметне нещата и да ми даде препоръки, защото на база опита който е натрупал ще мога да получа и правилен отговор на въпросите си.
Но каква е гаранцията, че не е поредния любител/мошеник, монтирал 2-3 климатика в дома си и решил, че може да направи фирма и да монтира на всякъде. А ако сгреши в сметките дали ще ми върне парите? Съмнявам се! Не съм чул за такъв случай.
По принцип за зимния период съм с камина с водна риза. При ежедневно палене и не препъване на камината и температури -10/-15 С , поддържаната температура в стайте е 24-25 С - което е чудесно. Съжденията ми за климатик се породиха относно факта, че при сегашните температури ( Област Пловдив ) постоянната ми температура е 29-30С - не ми се мисли когато температурите скочат 35-40С навън. Преди си решавах проблема с топлото чрез ДЖАМтроника ;) , но сега с бебока вкъщи това няма как да се случи. Като цяло за след време съм планирал термопомпа ( въздух / вода ), но докато посъбера парички ще ми трябва малко време. Затова мислих да пробвам с една 18-ка да реша проблема с охлаждането и евентуално отоплението докато събера парички, но като гледам май няма как да стане :?
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за климатик 18-ка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: