Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
jeorgi - напреднал
Здравейте,
Имам едно запитване към форумните спецове.Термопомпата ми е Дайкин Алтерма 16кв. на 120м2 площ за утопление(изолация 10см стиропор и пвц дограма).Знам че е по-голяма като мощност,но такава ми изпадна на ниска цена.Трябва ли ми буфер и какъв да бъде,ако се наложи да сложа.Гледах че има буфери със серпентини и без,какъв се слага.В друга тема от форума четох ,че трябва буфер за продължителната работа на компресора.Взел съм бойлер с две серпентини150л., той също ще акумулира част от топлината.Благодаря предварително.
radius - майстор
Принципно по-голям е по-добре, в моя проект за 8-9кВ има заложен 500л без серпентина, ще ти трябва допълнителна помпа.
Само да поясня, че не съм от форумните спецове, а от юзърите.
jeorgi - напреднал
Значи да вземам и буфер,четох че минимума е 15л на киловат мощност,т.е 200 литра дали няма да са достатъчно.Проблема е мястото за по голям.
ivan_v - специалист
Алтермата е с инверторен компресос, което означава, че ефекта от буфера ще е минимален и едва ли ще се изплати някога.
jeorgi - напреднал
Предполагам,че като работи Алтермата продължително ще акумулира в буфера топлина.Иначе няма ли да работи on/off,поради малката квадратура.Нищо,че е инвертор.
kuuuuuul - майстор
Дай повече подробности.Монтирана ли е вече,имаш ли подово,къде се намира?
jeorgi - напреднал
Монтирана е вече помпата на таванския етаж.Имам място и за буферът.Нямам подово само на конвектори ще я карам.Мястото е Варна.
kuuuuuul - майстор
Щом вече работи сподели как се държи.От начало трябва по стриктно наблюдение защото всяка къща си е различна.Надявам се имаш отделен електромер,на киловатите не им вярвай много защото те са променлива величина.
Добре дошъл в клуба :partyman:
jeorgi - напреднал
Термопмпата е монтирана без инсталацията, сега я правя.Нямам ват метър ,но ще си поръчам.Сам си правя инсталацията. Затова и е въпроса за буфера.Климатика съм го пуснал само за проба в един бидон с вода дали топли, ок е.
kuuuuuul - майстор
При това положение щом нямаш подово ще е по добре с буфер около 200л за да не усещаш като размразява,а и няма да имаш проблеми с дебита към ТП.Ама щом сега правиш инсталацията подовите настилки сигурно още на са готови :? Ако имаш вариант за подово не го изпускай.

Тема "Питане за буфер на термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: