Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
asterot - помощник
Здравейте искам да попитам за термопомпа въздух-вода за 63кв.м етаж от къща,каква мощност трябва да е.Къщата я закупих наскоро и в момента я ремонтирам,ще се прави и външна изолация,стените са 30см,от вътре 5см вата и картон с PVC дограма и таван гипскартон и вата.
Искам да определя каква отоплителна мощност ще ми бъде необходима,за да се оритирам към външно тяло и топлобменник.
Забравих да добавя че къщата се намира на 3км от гр.Кюстендил ако това е от значение.
Neno Er - специалист
asterot написа:
.... къщата се намира на 3км от гр.Кюстендил ако това е от значение.
Няма ли минерални извори наблизо и да използваш топлата вода?
asterot - помощник
Не няма извори до мен.
asterot - помощник
Разполагам с два климатика единият е CHIGO ама незнам модела защото я няма лепенката,компресора който е монтиран на него е Mitsubishi electric RH220VHLC 220-240V 50Hz R-22.
Другият климатик е NIPPON,на табелата пише:
Split Type Heat pump Wall
Mounted Room Air Conditioner
product type ASW-H24B4/HSA
autdoor unit type AS-H24B4/HSA
rated cooling input 2.70KW
rated heating input 2.78KW
max input current 19.3
max input power 3.83KW
Компресора му е TOSHIBA-PH440X3CS-4MU1
На този линк са характеристиките на компресора http://www.favorcool.com/more.asp?id=99.
Според Вас кой от двата компресора ще подходящ за термопомпата.
asterot - помощник
Днес сметнах общата квадратура на етажа 61.47 кв.метра,кубатурата е 150.66 куб.метра.По мой сметки излиза,че ми е необходима термопомпа с мощност 9-10KW и мисля че климатика нипон с компресор тошиба,който по каталога от линка е 26000btu,ще ми свърши работа.
Сега следва какъв топлообменик,ще ми бъде необходим,очаквам Вашите компетентни мнения относно топлообменника.
bulhomes2 - майстор
Да ти кажа честно - от няколко години търся някой, който да може да смята топлообменници. И вече приех, че такова животно няма. Тук имаше един Ванко, който ги нагаждаше термопомпите, но нещо изпозавлякъл доста хора и се покри.
alsted - майстор
Имаше една magi208. Имаше сериозно желание да помага, но май я отказаха ...
Ahmakov - специалист
Мога да ти сметна какъвто си искаш топлообменник, само да има кой да даде точни данни за това какво влиза и какво излиза.

А такива животни има... А аз имам спомен, че на теб смятах топлообменник тръба в тръба...май за басейн.
asterot - помощник
Първо Благодаря за отзивчивоста на господин Ahmakov,според вас климатика нипон ще ми свърши ли работа за тази цел и ще помоля по подробно да ми обясните какви данни,ще са Ви нужни за топлообменника,например t на фреон вход/изход и t вода вход/изход,ако бъркам моля поправете ме.
bulhomes2 - майстор
Не баш, ама после и аз се включих в темата - viewtopic.php?f=10&t=39546&hilit=%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA&start=20#p444018

Имам някакъв спомен, че наистина говорихме нещо по въпроса, но нямам идея защо не сме го довършили. Не намерих нищо по архивите си. АнтонВМ ми направи проекта с купешка термопомпа. Все още не съм го изпълнил. Можеш ли по зададените параметри да изчислиш серпентините и мощността на компресора? В моя случай ще са вода-вода. От една страна водата в отоплителната инсталация през конвекторите за охлаждане, а от другата - кръг за затопляне на бойлера, буфера и басейна.

Тема "Термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: