• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Tsilkov - майстор
ЧНГ- Весела и спорна 2016!
Имам един въпрос (дано не се окаже прекалено лаишки) - каква е нормално да бъде температурата на фреона на инверторен климатик в режим отопление?
Имам мултисплит (външно Daikin 3MX68 с две вътрешни канални FDXS35E). Двете тела отопляват горе долу еднаква площ. Нямам проблеми с климатика, но онзи ден се заиграх и влезнах в сервизните функции и наблюдавах разлика между двете вътрешни тела. И двете изкарват обработения въздух на към 28 градуса, но на едното фреона е на 38/36 (предполагам вход/изход), а на другото 47/45 градуса. От къде идва тази разлика от 10 градуса при условие че ги захранва едно външно тяло и топлят при еднакви режими?
Последна промяна от Tsilkov на пет яну 08, 2016 6:44 pm, променено общо 1 път.
dyaneff - майстор
Ако това наистина е температура на фреона, разликата може да идва от разликата на необходимата мощност за затопляне на помещението.
http://prntscr.com/9m4omh
Долната скала е температура при съответното налягане.
Tsilkov - майстор
Мерси за скалата. Необходимата мощност е една и съща - аз затова така се чудя. Иначе температурите няма как да съм 100% убеден точно какви са коя входяща, коя изходяща... понеже нямам сервизно ръководство, но разликата от 10 градуса си я има така или иначе.
Като ползвател на такова мулти ще си позволя да отговоря.
За всяко върешно тяло има ЕЕV(electronic expansion valve) и термистори за двете фази на фреона,които отговарят за температурата му.
Температурата на въздуха, който издухват се влияе от степента на вентилатора.
И аз да попитам от къде ги виждаш тези данни за температури,че и аз да си ги погледна.
torbalan - Дървен философ
Tsilkov написа:
Мерси за скалата. Необходимата мощност е една и съща - аз затова така се чудя. Иначе температурите няма как да съм 100% убеден точно какви са коя входяща, коя изходяща... понеже нямам сервизно ръководство, но разликата от 10 градуса си я има така или иначе.
Защо смяташ, че необходимата мощност е една и също?
Tsilkov - майстор
julian7981 написа:
И аз да попитам от къде ги виждаш тези данни за температури,че и аз да си ги погледна.
Дистанционното ми е жично (с табло) такова:
Изображение

Натискаш и задържаш продължително долно дясно копче , отпускаш и след 5 секунди влиза в сервизно меню (връщане на фабрични настройки и т.н.). Има информация за външно и вътрешно тяло. За външното нищо не излиза , но на вътрешното излизат тези температури.
torbalan написа:
Защо смяташ, че необходимата мощност е една и също?
Квадратурите са еднакви. Температурите също (искана и стайна), вентилаторите са на еднаква скорост (при тоя модел странно но се управляват ръчно). Отделно че ги гледах два дни по различно време - темпратурите все едни и същи си стояха +-1-2 градуса.
torbalan - Дървен философ
И смяташ, че единственото, от което зависят загубите, са квадратурите?

Я размени машините, да видим какво ще стане? :)
Zoro5 - специалист
Какви са температурите на издухвания (горещ) въздух? Измери ги с истински термометър ,а не по показания!
Tsilkov - майстор
torbalan написа:
И смяташ, че единственото, от което зависят загубите, са квадратурите?
Квадратурите са еднакви, изложенията еднакви, изолацията еднаква. Еднакви дотолкова че да не дадат тази сериозна разлика. Освен това моментния товар на климатика не е константна величина, но въпреки това в продължение на два дена разликата беше една и същи.
torbalan написа:
Я размени машините, да видим какво ще стане? :)
Да бе то тва е лего - ше изкъртя тавана и ще разменя машините. И да го направя - ако разликата идва от контролера във вътрешното тяло?
Zoro5 написа:
Какви са температурите на издухвания (горещ) въздух? Измери ги с истински термометър ,а не по показания!
Къде да ги измеря бе човек - това е канален климатик подвързан към въздуховоди и решетки. Като измеря на края на решетката какво ще разбера?

Аз питам някои знае ли какви са границите на температурата на фреона и от какво зависят (каква е логиката на управление на машината), вие ми давате акъли за диагностика все едно съм пуснал тема "колата ми гасне на празен ход на гас".
Zoro5 - специалист
По-скоро показанията означават изход/изход , вход/вход . С измерването може да се види дали наистина има такава разлика. Има ли някакви филтри , които могат да се задръстят?
  • 1
  • 2

Тема "Каква трябва да бъде температурата на фреона в режим на отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: