• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравеите колеги! Отскоро се отоплявам с котел самоделка на твърдо гориво(водна риза+водна скара+въздушно отопление от изгорелите газове) накратко всеки един градус е уловен,след лека преработка(къща 100 м2 с двойна изолация и гипсокартон).Високото КПД е супер,но цялата хамалогия с дърва-въглища-сажди и дежурствата до котела не ми се нравят :shock: .Ето защо се запалих да си направя термопомпа земя-вода(само за отопление),с подкрепата на двама инженери за изработка на електрониката и управлението :roll: .Замисъла ми е следния,към съществуващата инсталация с радиатори,махам котела и слагам един водосъдържателен съд с циркулационна помпа,в него има серпентина(топлообменник) която е свързана към климатичен компресор,и затопля системата.На другия край на компресора има друга серпентина,отново потопена във водосъдържател с циркулационна помпа която върти водата през тръби в земята,заработени с помоща на сондаж.В момента съм на фаза Разучаване и търсене на инфо.Когато пристъпя към действие ще има снимков материал и подробни обяснения с цел да помогна и на други ентусиасти , които имат желанието да творят сами :roll: .До тук намерих откъде да набавя медни тръби за климатик(за серпентините),климатичен компресор 2.3 KW на самсунг BTU 24 000 (понеже търся около10 KW отоплителна мощ),фирма за сондаж(диаметър 50 см.дълбочина 20-30 метра) но не знам още серпентина или траби надолу/нагоре да положа и от какъв материал да са,и точни изчисления нямам още :? .Намерих малко инфо че 1 м2 глинеста земя отдава към 30 вата.Ако някои колега може да ме светне ще съм му страшно благодарен,понеже изчетох много а намерих малко.Интересува ме смятането на топлоотдавана площ на трабите в земята,на серпентините,за компресора мощност ,понеже може да съм хванал грешния път :rolleyes: предварително благодаря :prayer: :partyman:
шоп - майстор
Записвам се за темата, защото имам интерс.

Защо ти е закопана серпентина в земята ако ще правиш сондаж и той има подходящ дебит?
Предполагам и количеството ти радиатори ще са ти малко за това нискотемпературно отопление.
Zoro5 - специалист
Вместо да правиш серпентини сложи пластинчати топлообменници - ще ти спестят много работа и като цена няма голяма разлика. 30W/m дават за хоризонтални тръби на 2 метра. За вертикални сондажи дават 50-70W/m , може би защото тръбите са две (надолу и нагоре), а някъде слагат и 2 двойки. Тръбите са пластмасови (полипропилен), от тези черните за вода, с диаметър 3-4см.В края трябва да има специален U-накрайник който долу да "прави завоя" ,а и да насочва при спускането. След слагането на тръбите сондажа трябва да се затрупа за да има топлообмен. Пълни се с бентонит, който се използва и при сондирането. Гледах едно филмче за САЩ - правят 100м дупки с малка мобилна сонда ф100мм , напъхват тръбите и заливат с бентонит. Получва се Термопомпа Вода/Вода, затворена система и от двете страни. Проблемът е ,че сондажа много вдига цената. Ако ти избие вода с добър дебит, по-евтино ще е ТП с помпене на вода.

Има и вариант ,при който се заравят директо медните тръби на изпарителя, но това е доста екзотична система, има слухове ,че някъде в България са я правили ,но не съм чувал за конкретни експлоатационни данни.

За компресора заложи КОП 3 . При 10kW 24-ката е на ръба, прекалено оптимистична. По-добре 36-ца или две 18-ки.
Мерси колега zoro 5 за помоща,само не ми е ясно едно-за да получа 10 kw топлинна мощ с пластинчат топлообменник към парното, от тръбите в сондажа трябва да сметна 50-70 W за м2. и да получа площ на трабите за поемане на 10 kw от земята,или понеже чета ,че коефициента на ТП е 1 към 4,следва да извлека 2,5 kw :?
torbalan - Дървен философ
Zoro5 написа:
...

Има и вариант ,при който се заравят директо медните тръби на изпарителя, но това е доста екзотична система, има слухове ,че някъде в България са я правили ,но не съм чувал за конкретни експлоатационни данни...
Да потвърдя слуховете - у дома е така. На двора има закопани 150 метра медна тръба.
torbalan - Дървен философ
ivo_malkia9 написа:
Мерси колега zoro 5 за помоща,само не ми е ясно едно-за да получа 10 kw топлинна мощ с пластинчат топлообменник към парното, от тръбите в сондажа трябва да сметна 50-70 W за м2. и да получа площ на трабите за поемане на 10 kw от земята,или понеже чета ,че коефициента на ТП е 1 към 4,следва да извлека 2,5 kw :?
Гледай на термопомпата, като на обикновена помпа за вода.

Термопомпата не получава топлинна мощност, а пренася топлина от по-студено (земята) към по-топло (парното), така както обикновената помпа дига водата изпоздемята на повърхността например...

За да имаш 10 Квт. на изхода, трябва да имаш горе-долу толкова на входа...

50 Вт на кв. метър ми се струва доста оптимистично... По-добре смятай с 30.

за 10 000 вата трябва да закопаеш тръби на площ 10 000 / 30 или приблизително 300 кв. метра. на дълбочина поне 2.5 метра.

У дома горе - долу така съм смятал.

Тръбите се полагат в канал с ширина поне 80 см. (една нормална кофа на голям багер) в двата края на канала.


Ето как изглеждаше двора, когато полагах тръбите:

Изображение

А това е самата машина:

Изображение
Zoro5 - специалист
ivo_malkia9 написа:
Мерси колега zoro 5 за помоща,само не ми е ясно едно-за да получа 10 kw топлинна мощ с пластинчат топлообменник към парното, от тръбите в сондажа трябва да сметна 50-70 W за м2. и да получа площ на трабите за поемане на 10 kw от земята,или понеже чета ,че коефициента на ТП е 1 към 4,следва да извлека 2,5 kw :?
При КОП=4 , ако компресора е 2.5kW , от земята трябва да "изпомпиш" още 7.5kW за да станат общо 2.5+7.5=10kW.
При КОП=3 , ако компресора е 2.5kW , от земята ще "изпомпиш" 5kW и ще станат общо 2.5+5=7.5kW.
Особеното е ,че КОП-а много малко зависи от компресора, а се определя основно от температурите на топлообменниците. За по-голям КОП трябва откъм парното да имаш колкото може по-ниски температури (например подово на 35оЦ), а откъм външния топлообменник колкото може по-високи (например сондажна вода +13оЦ). Сиреч КОП-а зависи основно от инсталацията.
При заровените тръби, мощността се дава/пресмята на ЛИНЕЕН метър. Например ако ти трябват 7.5kW от земята и очакваш 50W/m , ще ти трябва вертикален сондаж 7500/50=150 метра. Тъй като имаш воден стълб, в дъното на сондажа тръбите ще изпитват налягане 15атм. Реално толова дълбоки сондажи се правят трудно, затова се ползват няколко по-малки.

Според мен ,при условие ,че вече имаш система на твърдо гориво, правенето на земносвързана ТП е неоправдан разход. Колко ти искат сондьорите на метър? По-евтино ще излезе да си направиш въздушна ТП , добре оразмерена (например с две 24-ки или три 18-ки) и само в най-студените дни ,ако се наложи , да помагаш с дървата.
Сондажа ще е без пари,"танто за кукуриго",сондьора е частник със собствена сонда,аз се занимавам с луксозни вътрешни ремонти(ще направим размяна на услуги) и мисля в 30 метра дълбока дупка с диаметър 50 см да пусна вертикално 150 метра тръби(5 по 30 метра)с колектор горе,но неразбрах тези 150 метра как са сметнати ,можеби в една посока с две успоредни тръби (общо 300 м).За ТП Въздух-вода знам ,че е най-удачно,но тези замръзванки на външните тела и дефрости с ценна енергия не ми харесват,а при земната доколкото знам няма такова удоволствие.Друга причина е и разположението на външните тела-най-удобното място е на другия край на къщата спрямо мястото на другата карантия.Като цяло парите не ме притесняват много,в смисъл не търся евтино/хубаво ,замисъла е да си облекча и олесня живота,а не като се върна в 19 часа :axe: тепърва да чистя котер..цепи дърва..чакай да затопли вече изтиналата къща.. а с ТП включвам и си пия ракията :drinkers: и съм чист :rock:
torbalan - Дървен философ
Ще замразиш дупката така. По-добре три дупки по 10 - 15 сантиметра на разстояние една от друга...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: