Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
mishoboss - специалист
Здравейте!

Искам да направя вентилация в тристаен апартамент 150 кв.м. Идеята е до всяка от двете стаи и хола да стигат въздуховоди под окачен таван. За всяко от трите помещения ще има по един нагнетателен и един отвеждащ въздуховод. Те ще стигат до килерно помещение в центъра на жилището, в което ще има рекуператор с калорифер. Свежия въздух към рекуператора ще се взима фасадно, а отработения ще се изхвърля през коминно тяло в килера (на 2-ри етаж съм, над мен има още 7 етажа, като нагоре се включват абсорбатори в същия комин).

Понеже съм човек, който обича да си прави живота сложен, искам вентилацията за всяко от помещенията де се контролира отделно. Така примерно нощтно време вентилация да има само в спалните, но не и в хола. Все пак вентилация означава преди всичко повишени разходи за отопление/изстудяване. Затова искам да имам интелигентно управление на база реална нужда от вентилация с датчици, най-вероятно CO2 или просто базирана на час от денонощието (електрониката за управление е моя работа).

Конвенционалния начин за решаването на този проблем е нормален рекуператор с 2 вентилатора - един нагнетателен и един отвеждащ, а разпределението по стаите да става посредством клапи с ел. задвижки. При мен обаче има три проблема да го направя по конвенционалния начин:
1. Ще ми трябват големи вентилатори, за да се справят и с трите помещения, тоест това е равно на висок шум
2. Вентилаторите нямат скорости, тоест дали е отворена само една клапа или и трите, вентилаторите ще си смучат с една сила
3. Комплекта клапа плюс задвижка излиза към 150 лв. най-евтините, а на мен ми трябват минимум 3

Затова стигнах до следното решение - използване не на 2 големи, а на 6 малки тръбни вентилатора, за всяко помещение по един нагнетателен и един смучещ. Зад всеки от смучещите вентилатори да има по една проста възвратна клапа, за да не връща по другите два въздуховода ако те не работят. По този начин се надявам да намаля шума, да реша проблема с различните дебити ако се вентилира само 1, 2 или 3-те помещения едновременно, а и да ми излезне по-евтинко като работя с евтини вентилатори и не използвам управляеми задвижки. Всъщност смятам да използвам само една ел. задвижка, която да отваря едновременно входа и изхода на рекуператора, чрез две свързани желюзийни клапи. Това е с цел да съм сигурен, че няма да ми смуче от комина когато не искам или, че няма да ми нагнита външен въздух при силен вятър.

---------
Въпросът е на това, което съм го намислил къде са му подводните камъни? Не съм специалист в областта, просто съм чел малко повечко на тази тема по форуми и се притеснявам да не правя някоя кардинална глупост, в която само ще си хвърля парите.

Приемам всякакви съвети и други решения.
denuchi - специалист
След като по прочетох какво искаш с датчици за това за онова, отделно за всяко помещение контрол наистина доста ще си усложниш живота. А и доста финанси май си решил да похарчиш. Не е ли по добре да регулираш оборотите на вентилаторите от колкото да слагаш доста клапи и вентилатори. И колко големи вентилатори ще ти трябват според теб. Така като гледам малко ПВЦ тръби + фитинги е по добре от ламарина, 2бр. вентилатори, рекуператор, 1-2 клапи(ПЖР) със задвижки, някоя и друга решетка и ел.нагревателя отидоха 1000 лв. И нагоре ще отиде. Да не говорим за датчици за СО2 (качествени), ако добавим и за качество на въздуха евентуално, малко температурни за различните процеси картинката отива на грозна от към финансова гледна точка. Електрониката и управлението ще е от теб това не го броим.
На един комшия му спретнахме една вентилацийка на 3 стаен апартамент + кухня . Два вентилатора, ПВЦ тръби и 10 решетки всичко му излезе 600 лв. без малко. Нямаше рекуператори, калорифери, клапи и други екстри. Включва се с часовник на някакъв интервал. Не съм се интересувал колко и кога работи. Много е доволен разделил се с влага мъхул и такива гадории. Той и затова е постави.
mishoboss - специалист
При мен причината е същата - евентуална влага и мухъл, както и сутрин да не се будя с главоболие от недостиг на кислород (малки стаи, плътни прозорци и врати).

Рекуператора го слагам поради една проста причина - икономия. Поне на хартия той ще ми пести повече от 50% от разходите за затоплянето или изстудяването на външния въздух.

Иначе и аз мислех да работя с PVC тръби, но ме наплашиха, че ще се чува шума от вентилаторите в стаите и минах на гъвкави въздуховоди с шумоизолация, които пак не са скъпи.

В крайна сметка новия проект на рекуператора се състои от две отделения с два отделни по-малки топлообменника - единия за хола, другия за двете стаи. Дано резултата да е добър!
denuchi - специалист
Ти си знаеш най добре. И не е вярно това, че с ПВЦ тръба ще шуми повече. Точно обратното с гъвкавият въздуховод ще има повече шум. А ти ако искаш може да изолираш и ПВЦ тръбата с минерална вата с алуминиево покритие. Два топлообменника 4 бр. вентилатори. Регулиране, клапи филтри за външният въздух. Явно си решил да си усложняваш живота и имаш пари за харчене.
mishoboss - специалист
Излишни пари за харчене нямам, но смятам, че едно нещо или се прави както трябва или въобще не се прави. И то пак не го правя както го правят хората отатък океана, защото иначе би ми излезнало поне 4-5 пъти по-скъпо. В крайна сметка това се прави веднъж, затваря се и затова гледам да не правя много компромиси защото после ще ми излезнат през носа.
denuchi - специалист
Да разбирам ли че си решил да го правиш с два рекуператора, 4 бр. вентилатори, 2бр. ел. отоплителя, 2 бр филтри. 2 бр. клапи, 2 бр. невъзвратни клапи ако ще изхвърляш в един комин. Така ли си го замислил.
mishoboss - специалист
Не. Два броя малки топлообменника в едно тяло, 6 броя вентилатори (2 по-големи за хола и по два малки и евтини за стаите), един отоплител (даже се чудя още дали да го има и ако го има какъв да е точно), един филтър, две ПЖР, но с една ел. задвижка, 5 бр. възвратни клапи.

Това е оптималното решение, до което стигнахме. С две думи разбихме системата на подсистеми с отделни топлообменници и отделни по-малки вентилатори, за сметка на сложно управление, скъпи, големи и шумни вентилатори и скъпи ел. задвижки.
denuchi - специалист
Като говориш за топлообменници за рекуператори ли става въпрос. Тези малки е евтени вентилатори ще могат ли да преодолеят съпротивите в тези топлообменници. Ако не ти е проблем защо не драснеш една картинка(схемичка).
kdobrev - специалист
Интерсно ми е какво е станало стози проект.

Тема "Вентилация в тристаен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: