• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
lz1mak - специалист
Здравейте,

извинявам се за постването на тема в този раздел, ако админа прецени да се намеси. Прочетох доста материали тук, има добри специалисти във форума.
Имам нужда от съвет. Става въпрос за транспортирането на хладилник в легнало положение. Дали така ще навредя на компресора /смесване на масло и фреон или нещо подобно ми се върти в главата/? По същество нали е термопомпа както климатичната техника?
Благодаря предварително
Марин
MrMurdjo - майстор
На новите на кашоните обикновено има маркировка "Тази страна нагоре" за превозване в легнало положение.
Общо взето принципът е изходящите тръби от компресора да останат в най-високата точка, а компресорът в най-ниската, за да не се разтича маслото по тях.
При всички положения след такова транспортиране трябва да престои изправен няколко часа (поне два бих казал аз) преди да се пусне да работи.
lz1mak - специалист
MrMurdjo написа:
На новите на кашоните обикновено има маркировка "Тази страна нагоре" за превозване в легнало положение.
Общо взето принципът е изходящите тръби от компресора да останат в най-високата точка, а компресорът в най-ниската, за да не се разтича маслото по тях.
При всички положения след такова транспортиране трябва да престои изправен няколко часа (поне два бих казал аз) преди да се пусне да работи.

Благодаря за отзоваването.
За съжаление съм изхвърлил кашона и съответно маркировката. Един съсед ми дава идея да го транспортирам леглал върху радиатора /ако така се наричат мрежата от тръбички на гърба на хладилника/.
Машината е Либхер cup-2901. мога да сложа една снимка ако това помага

Прикачен файл

image_thumb_250.jpg
image_thumb_250.jpg (38.42 KиБ) Видяна 16826 пъти
Mega - специалист
Само това остава да го сложиш да лежи на тръбите и е заминал. Ако не можеш да го транспортираш прав го транспортирай по диагонал. Долната страна на пода, горната вдигната на нещо.
lz1mak - специалист
Mega написа:
Само това остава да го сложиш да лежи на тръбите и е заминал. Ако не можеш да го транспортираш прав го транспортирай по диагонал. Долната страна на пода, горната вдигната на нещо.
Благодаря Мега,

как щеше да ме върже съседа с това лягане върху радиатора, а уж е бивш хладилен техник...
Mega - специалист
... Не съм убеден, че цялата тежест на хладилника върху тръбите ще има положителен ефект. Все си мисля, че няма да имаш хладилник след това.
MrMurdjo - майстор
Ако имаше и снимка откъм задната страна, щеше да е по-ясно. Но, както вече беше казано, ако може да не е съвем легнал, а горният край да е по-високо, също е положително за недопускане на разтичане на маслото. Легнал се превозва на една от страните, въпросът е на коя, а това може да се определи като се видят от коя страна излизат тръбичките от компресора.
schuldiner - майстор
Отзад има едно медно балонче (капилярка или както му викат), та то трябва да сочи нагоре.
От магазините се застраховат и казват 24 часа покой след легнало транспортиране, ама реално 3-4 стигат. Може и един, ама все тая, що да не се изчака още малко...
lz1mak - специалист
MrMurdjo написа:
Ако имаше и снимка откъм задната страна, щеше да е по-ясно. Но, както вече беше казано, ако може да не е съвем легнал, а горният край да е по-високо, също е положително за недопускане на разтичане на маслото. Легнал се превозва на една от страните, въпросът е на коя, а това може да се определи като се видят от коя страна излизат тръбичките от компресора.

Здравей, MrMurdjo

Благодаря за включването! Снимах задната страна и качвам снимката. Не зная коя тръбичка за какво е, нямаше видими надписи или етикети.

Ако вземем за отправна точка позицията от тази снимка, може ли да го транспортирам легнал на лявата или дясната му страна? Има няколко "удебеления" по тръбичките както писа колегата по-горе, но не зная кое да ми е ориентир.

Прикачен файл

nnnn.JPG
schuldiner - майстор
..и аз съм обяснил...точно колкото разбирам, обаче за хамалогията повече не ми и трябва.
Та в твоя случай балончето е вдясно от компресора, значи ще полегне на страната с компресора.

ПП За друг ако пита, понякога тази капилярка е просто една глуха (затапена) медна тръбичка. Досега не съм виждал да е боядисана - веднага се разпознава и лесно се помни, че тя трябва да е отгоре. Другото тръби, фреон, масла, кое накъде... много сложно...
  • 1
  • 2

Тема "Как да не прецакам компресора на хладилник при транспорт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: