• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
djendov - специалист
Здравейте,
Отварям темата, защото в няколко теми вече се споменава за тая възможност.
Възможно ли е(познавам един, дето има приятел, който е чел във форума, че един вече го е направил):
вътрешното тяло на климатик да се използва за топлообменник фреон-вода?
Единия вариант е направо вътрешното тяло да се потопи в буферен съд. Проблема с обтичането на питата не е толкова сериозен на първо четене.
Втори вариант е да се затвори с някакви плоскости, в двата края на които има дупки с тръби(входяща/изходяща).

Май питата на вътрешното тяло е алуминиева, а алуминий+мед+вода май не беше добър вариант.
Zoro5 - специалист
Става, защо да не става, но няма кой да ти даде гаранция колко време ще изкара. По питата има и железни детайли, които вероятно ще ръждясат. Освен това е желателно да се осигури по-бързо обтичане, а не голям съд със застояла вода.
piron45 - майстор
djendov написа:
Здравейте,
Отварям темата, защото в няколко теми вече се споменава за тая възможност.
Възможно ли е(познавам един, дето има приятел, който е чел във форума, че един вече го е направил):
вътрешното тяло на климатик да се използва за топлообменник фреон-вода?
Единия вариант е направо вътрешното тяло да се потопи в буферен съд. Проблема с обтичането на питата не е толкова сериозен на първо четене.
Втори вариант е да се затвори с някакви плоскости, в двата края на които има дупки с тръби(входяща/изходяща).

Май питата на вътрешното тяло е алуминиева, а алуминий+мед+вода май не беше добър вариант.
Голяма щуротия ще да е да топиш вътрешното тяло във вода. Ако целта ти е да си стоплиш вода има по лесен и ефективен начин. Правих го преди 6г и още работи безотказно. Сложил съм си една серпентина за фреон в електрическия бойлер и прекарвам горещия фреон през бойлера преди да отиде във вътрешното тяло. По този начин имам топла вода и топла стая.Системата работи /топли вода/ независимо от режима на климатика - отопление или охлаждане. Така че може да се ползва целогодишно. Аз го ползвам само зимата , щото си имам слънчев бойлер за лятото.
Lisko - майстор
Може би човекът има предвид водопад (зад къщата?)
djendov - специалист
Всъщност нямам предвид нищо конкретно. В една тема се спомена, че е пробвано вътрешното тяло да се затвори в кутия(май беше нещо плексигласово). През нея минава вода, която обтича тялото и така се топли подовото отопление. На друго място пък се беше споменало, че може направо да се потопи в буфер, но се споменаха физико-химичните процеси, които доста бърьо могат да пратят системата в моргата. Та...затова реших да попитам, как може всички да са толкова прости, че да дават стотици левове за пластинчати топлообменици, за да си скалъпят термо помпа, след като можело направо да хвърлиш вътрешното тяло на климатика в бидона със зелето и та-даам -> термопомпа.
Ясно ми е, че ако беше така, всички щяха да го правят, но исках да обсъдим евентуалните проблеми. Оказа се, че темата не е много интересна.
Благодаря ви, съфорумци, че ме отказахте от поредния глупав експериммент :)
torbalan - Дървен философ
Поне електрониката остави на сухо :)

Каква е идеята? Защо ще давиш климатика?
djendov - специалист
torbalan написа:
Поне електрониката остави на сухо :)

Каква е идеята? Защо ще давиш климатика?
Идеята беше да си вземе човек един хубав, хиперинверторен японски климатик, с КОП 5+. Горепосочения може да е втора ръка, със счупена пластмаса на вътрешното тяло, т.е. цената е на половина. С малко желание, смяна на 2-3 термодатчика да стане термопомпа. Без нуждата от топлообменник за 300-500лв. Дано бях ясен, че при мен е 5 сутринта....
torbalan - Дървен философ
Малко не ми е ясно какво точно ще спечелиш, ако удавиш климатика :)

Просто му монтирай вътрешното тяло ниско долу, все едно е радиатор и си го ползвай така...

Ако искаш да го пуснеш, като подово - по-добре си го преправи с подходящ топлообменник...
djendov - специалист
За себе си, ще го правя както трябва, понеже ще топля 250 квадрата подово и отсъствам по 4-5 месеца от дома. Не мога да оставя жената с климатик топнат в бидон. Незнам дали го казах, но ще повторя: просто обсъждаме идеята, за евтино преправяне на климатик в термопомпа. идеята е, да се спести скъпия топлообменик фреон-вода. Ако ни изпадне някой дърт климатик, искаме да си топлим басейна примерно, но не ни се дават 300лв за топлообменик, може ли да се направи така, както вече подхвърлих. Оф, аз какъв пример дадох, сигурно следващия пост ще е"за басейн, по-добре слънчев колектор" :axe:
Задачката е за невежи експериментатори(визирам себе си). Гложди ме дали може да се направи. А с темата тук исках да видя дали пропускам някой основен проблем. Не смятам да се топля с това, не питам и с какво да топля басейна :) Говорим за вътрешно тяло на климатик, контактуващо с вода.
djendov - специалист
За себе си, ще го правя както трябва, понеже ще топля 250 квадрата подово и отсъствам по 4-5 месеца от дома. Не мога да оставя жената с климатик топнат в бидон. Незнам дали го казах, но ще повторя: просто обсъждаме идеята, за евтино преправяне на климатик в термопомпа. идеята е, да се спести скъпия топлообменик фреон-вода. Ако ни изпадне някой дърт климатик, искаме да си топлим басейна примерно, но не ни се дават 300лв за топлообменик, може ли да се направи така, както вече подхвърлих. Оф, аз какъв пример дадох, сигурно следващия пост ще е"за басейн, по-добре слънчев колектор" :axe:
Задачката е за невежи експериментатори(визирам себе си). Гложди ме дали може да се направи. А с темата тук исках да видя дали пропускам някой основен проблем. Не смятам да се топля с това, не питам и с какво да топля басейна :) Говорим за вътрешно тяло на климатик, контактуващо с вода.
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешно тяло на климатик - потопено във вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: