• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nikrum - специалист
Здравейте,моля за съвет,помощ.имам проектирана отоплителна инсталация с 4 вент.конвектора. Кое е по икономочески изгодно да си инсталрам за охлаждане евтини конвенционални климатици 4 бр или да заложа на самоделна чилърна система-външен компресор 24 с подходящ топлообменник и да използвам конвекторите?никак не харесвам сплитовете по стените и сноповете които ги свързват,а не могс да спя на шума им също...целта ми е лятната температура да е 25 градуса като контрола на самделнив чилър дс е по стайна температура от безжичен термостат он-оф.
Площа за климатизиране с конвекторите е разделена на две зони дневна и нощна т.е едновременно ще работвт два конвектора а другите два ще са изключени.
nikrum - специалист
Ще допълня че в годината ще се съберат трудно 30 дена на охлаждане и копа постигнат от самоделната система не е от значение. От значение е надежднс работс,начална инвестиция. Благодарв предварително.
cholev - майстор
Чилърна система. Това предполагам е по гъзарски превод от английски на 'охладителна система' Тоз чилър най вероятно е все същия климатик/термопомпа: кондезатор изпарител; тръби; фреон; редуцил вентил; управление.
Щом те кефи слагай него. Само да не забравиш, че на конвекторите трябва да сложиш дренажна система за водата, която ще се кондензира в тях. Студеното до конвекторите как ще го караш: въздух, вода; друго?
nikrum - специалист
[quote="cholev"]Чилърна система. Това предполагам е по гъзарски превод от английски на 'охладителна система' Тоз чилър най вероятно е все същия климатик/термопомпа: кондезатор изпарител; тръби; фреон; редуцил вентил; управление.
Щом те кефи слагай него. Само да не забравиш, че на конвекторите трябва да сложиш дренажна система за водата, която ще се кондензира в тях. Студеното до конвекторите как ще го караш: въздух, вода; друго?[/quote]
До конвекторите е заложена тръба ал вложка.отвеждане на конденза от конвекторите ще трябва да се направи.отоплението ще е водно,значи и охлаждането трябва да е с вода...чилър защото не ме интересува да топли а само да охлажда.С други думи ми трябва решение с което да захраня със студена вода два от вкл.конвектори и кой може да го изпълни техн.грамотно.
nikolov333 - майстор
Термопомпа ..има много писано за тях из форума..потърси :partyman:
p.v.x - майстор
nikrum написа:
отвеждане на конденза от конвекторите ще трябва да се направи.
Да не си останал с впечатлението , че това отвеждане е нещо елементарно , като задание.Ако има нещо заложено и предвидено добре. Ако са етажни помещения пак добре . Може да се измисли нещо.
Иначе мъка. :rock:
nikrum - специалист
На етап строителство зад гипс картонса положени пекс тръбите в изолация .от ко векторите може да се изведе конденза с тръба през стената към съседно помещение с извод към канализация и лек наклон.лирите в баните в летния режим мога да спра от крановете на колекторната кутия.Така си го представям и понеже още не са монтирани конвекторите е момента за оптимизация. Ако такава термопомпа за моите нужди която да е конвенционална , да охлажда макс 2 бр конвектори ок 6kw общо и може да се вмести в бюджета на 2600 лв /4 сплит системи за охлаждане с монтаж/e разумно да го мисля...От Варна съм да допълня...
a_stoev - майстор
Тръбата има ли излоация? Ккаво сечение е?
2600 е много нисък бюджет. Само топлобменник е х-стотин лева.
а не могс да спя на шума им също
Кой те излъга че конвекторите са безшумни? Особено като тръгне да ти бълбука някой мехур.
nikrum - специалист
Аз и сега имам конвектори и ми с струват безшумни на 1 степен на вентилатора.Бюджета е нисък защото това е алтернатива на 4 сплит системи за охлаждане. Тръбите са изолирани и са по две от колекторна кутия до всеки конвектор ф20. Аз не обичам студ така че темп от 25 гр лятото е ок.имам соларна система за топлата водс така че и това не е приоритет.само леко охлаждане с 5-6 градуса спрямо външната температура.Аз това съм го постигал и с един сплит 24 но вече децата пораснаха и спалните трябва да са затворени....
a_stoev - майстор
Последно кое имаш и кое ще купуваш? ако вече имаш тяло за 24-ка и ще си го ползваш е едно ако тепърва ще купуваш е друго.
  • 1
  • 2

Тема "Как да се охладя чилър или няколко сплит климатика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: