• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Boris.r.ivanov - помощник
Здравейте на всички. От известно време се чудя как да се отоплявам. Много бях навит на камина на пелети, но от четене по форумите за шлака, разглобяване за почистване, смяна на пелети = на нови настройки и като се има впредвид, че и там пренасяш пелети, складираш ми се струва не кой знае колко по-малко хамалогия от дървата. Става въпрос за 2 стаен апартамент на 1 етаж в софия(2 спални, всекидневна, коридор и баня), около 60кв^2. Среден апартамент, от едната страна неотопляем(пак по добре от външна стена), без изолация на външните стени с пластмадова дограма като изолация се предвижда да се сложи.
И така, запопнах да разглеждам климатици, различни марки и типове. От много хора чувам, Daikin е Мерцедеса на климатиците така и с цените. Отидох на един приятел на гости и гледам климатик C&H, нечувана за мен до момента марка. Той много ги похвали-евтини, тихи, икономични. Понеже на мен ми се иска да се отоплява целия апартамент разглеждах и мултисплит системи с 4 вътрешни тела-всекидневна, 2 спални и коридор.
Външно тяло, по замисъл да бъде поставено на южна фасада с цел зимата да вижда слънце
http://www.cooperandhunter.bg/shop/comp ... Itemid=117

+

1 вътрешно за хола

http://cooperandhunter.bg/shop/componen ... Itemid=117

+ 3 за спалните и коридора по 1

http://cooperandhunter.bg/shop/componen ... Itemid=117.

Разбрах, че ползват компресорите на gree, двойнороторни(ванкел :-D ).
Насочил съм се към подовостенните поради причината, че топлия въздух ходи на горе и според мен би било по комфортно.
Поисках и оферта от фирма. Дадоха ми крайна цена към 5300-5400 лева с монтажа.

Стига толкова обяснения, сега да попитам....

На много места чета, че мултисплита не е по-добър от моносплита.
Защо?... Много често отговорът е, че ако стане нещо с външното тяла спира цялата система. Тогава защо слагат хората камини с водна риза, не е ли по-добре по 1 чудо във всяка стая. Или по една газова печка.

Не е ли по-добре енергията за отопление да идва от 1 място и да се разпределя там, където има нужда.

Конкретно за марката. С какво Daikin превъзхожда C&H, заслужава ли си двойната, че даже и повече, инвестиция и ще се избие ли за 10-12 години, какъвто най-вероятно е живота на системата. Също да имаме в напредвид, че в душата си това е gree, а хората са доволни от тях.

По каталог и дават, че ще работи и на -20. Спред вас дали ще държи топло и тогава-естествено ще се включва края на октомври и ще се изключи средата на април, като температура от 22-23 макс 24 градуса за мен са комфортни.

Какви според вас, ще са прогнозираните сметки за електричество.

Дано получа отговори, от които ще излязат нови въпроси и така да науча нещо ново за хладилната техника
preslav - майстор
Надали мога да отговоря на всичките ти въпроси, но ще споделя опит от 3 жилища на различни места, с различни големини и различни изложения.
Когато започнах да се отоплявам с климатици (някъде преди 18-20 години) не бях чувал за инвертори, а и парите тогава бяха кът. Монтирах една обикновена 12-ка в хола (20 квадрата, юг, среден, 5-ти етаж от 8 + подпокривно) - останах доволен и на следващата година монтирах още две 9-ки в кухнята и спалнята (15-на квадрата). "Глупавите" китайски климатици не са спирали да работят и при (-) 18, разходът на ток е средно 30 лв./мес. за помещение 20 квадрата. Няма да описвам другите жилища, но едното е апартамент на последен етаж, другото е къща - разходът за топло е +/- същия, но в къщата почти не се налага охлаждане. Интересното е, че в къщата имам инвертор Тошиба, разходът не е по-малък, но ОГРОМНАТА разлика е в комфорта. Преди няколко месеца сложих в същата къща и два GREE, нямам още сериозни наблюдения, но за сега са значително по-шумни, най-вече външните тела.
Не съм привърженик на мулти-сплит системите по същите съображения, които вече си споменал, но трябва да се отчете и това, че пътят на фреона не може да е безкраен - за целта си има термопомпи въздух-вода, а доколкото разбирам точно това търсиш.
За Дайкин също си имам особено мнение, особено за малките им машини - нефелни са.
В крайна сметка, в зависимост от бюджета се насочи към GREE или Тошиба или Мицубиши, 1000/1500/2000 лв. на стая.
fox_vt - майстор
Мултисплита има предимства и минуси. Плюсовете едно външно тяло особенно полезно при липса на външно място. Дотук с плюсовете. Минусите са при повреда всичко остава на студено а ремонта може да продължи половин зима в зависимост от повредата. Ако стане разхерметизация и фреона излети при един обикновен климатик е около кило тук ще е към пет килограма по 50-60лв/кг смятай за какво иде реч отделно намирането на пробива. Едно външно тяло никога не може да е на идеалното място и трасетата са адски дълги като остава висящ въпроса с отвеждането на конденза от вътрешните тела. Това като цяло е за апартамент на груб строеж не за готов такъв. Термопомпа въздух вода е съвсем друго нещо но и то не е евтино.
Boris.r.ivanov - помощник
Ще сменявам също и паркета, та беше идеалния момент да ги вкопая в пода. Термо помпата излиза доста по сока цената и заради това се спрях на мултито. Аз мислех, че като е 1 външно тяло и няколко вътрешни ще работи по икономично, което май не е точно така.
През последните дни премислих и май ще се спра на подов моно сплит. Реших и да се монтират поетапно за да мога да взема климатик от по висок клас.
Разглеждах и се спрях на toshiba bi flow
https://vimax.bg/podovi-klimatici/podov ... las-a.html

По една такава десятка в спалните и една 13 за хола, вратите отворени към коридора(понеже стаите са от двете страни на коридора ще го стоплят)
Това за добри и качествени машини, нали?
iliya_i - майстор
Коридора няма нужда от много отопление, понеже е в средата и стаите го топлят през стените си. А и там човек не се застоява дълго.
miroki - специалист
Имам познати с такъв климатик, моносплит и за сега са доволни.
Boris.r.ivanov - помощник
нед окт 28, 2018 12:58 pmmiroki написа:
Имам познати с такъв климатик, моносплит и за сега са доволни.
За тошибата става на въпрос, нали?
preslav - майстор
нед окт 28, 2018 12:40 pmiliya_i написа:
Коридора няма нужда от много отопление, понеже е в средата и стаите го топлят през стените си. А и там човек не се застоява дълго.
Напълно съгласен, но имам колежка, която си държи отворени вратите заради кучето, а после се жалва, че сметките и били по 300 лв. Всеки знае себе си, но в случая май ставаше въпрос за първи етаж, което си е жива разсипия.
Boris.r.ivanov - помощник
Да. За първи етаж става на въпрос. И ние имаме котка и трябва да са отворени вратите. Сега в хола имам един стар климатик neo plasma
https://www.lg.com/uk/air-conditioning/ ... it-systems
което ме дразни, че мн бръмчи и него обмислям да сменявам по натам. Мисля да монтирам една подова тошиба 10 в спалнята и да отвора коридора. Общо ще са към 100м^3
miroki - специалист
Темата не е за Тошиба. А за Cooper and hunter и визирах него. За Тошиба мнения много.
  • 1
  • 2

Тема "Мултисплит Cooper and Hunter" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: