• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
naster - майстор
нед апр 26, 2020 11:15 amdando написа:
Имам познат с жилище, чиято площ е по-малка от 80 кв. м., и компанията, която разработи проекта му за вентилация, е сложила по един нагнетателен и смукателен въздуховод в обитаемите помещения, като изтеглят въздух и от сервизните помещения.
Предполагам, че е ретрофит на обзаведено жилище, и човекът не е искал да му се свалят всички врати с по сант. Или го е притеснило "намаленото уединение" от прорезите под вратите. За такива случаи се предлагат трансферни решетки, които обаче имат монтажни размери и на готово жилище требе да се кърти, шпаклова, боядисва...
nelina_london - специалист
Дано нежеланието на инвеститора да реже вратите да е довело до това решение,а да не е било оригиналния проект,заложен от фирмата.Много ми е интересно как са изчислили кратностите на въздухообмена в помещенията .В баните споменавате само за исмукване,интересно там има ли отвор за въздухообмен под вратата...?

Не се бях замислила за изчисляване на прореза по този начин,но не съм убедена че тръбите на подаващия въздух са Ф100 навсякъде при нас.Проектът на хартиен носител не е пред мен в момента,за да отговоря конкретно.
При нас рекуперацията е изградена редом с климатизацията.Двете системи са независими,но влизат в общи кутии с решетки.
Относно шума...,не сме окачили рекуператора още ,за да коментирам,но имаме шумозаглушители ф200 веднага след него.Именно поради информацията че на висока степен се чува шум.
Рекуператорът е Zhender Comfoair Q350 . Чистата квадратура е 200м2,обема е малко по-голям,защото помещенията са по-високи.
Ще ви напиша съобщение.
dando - напреднал
Привет, Колеги,

Много благодаря на всички за информативната дискусия и полезните знания!

В момента обсъждам с една фирма, занимаваща се с вентилация и климатизация, проект за вентилация с рекуператор в апартамент с чиста площ около 80-90 кв. м. Проектантите там ме убеждават, че е силно препоръчително във всяка от обитаемите стаи да има по една нагнетателна и една решетка за изтегляне на въздух.
Това означава въздухът от сервизни помещения (баня, тоалетна, коридор, кухня) да не се изтегля от рекуператора. Обосновката бе, че е възможно влагата от банята да повреди хартиения топлообменник на рекуператора, и че е възможно да се пренасят миризми (примерно от кухнята и тоалетната) в другите стаи.
вт дек 03, 2019 10:25 pmbrum написа:
Относно влагата от баните - моят е с хартиен филтър и е предвиден да работи с по-влажен въздух на изхода. Хартиеният филтър рекуперира и част от влагата и я връща обратно. Особенно полезно е зимно време, защото изсушаването на въздуха е доста по-слабо.
ср яну 08, 2020 5:26 pmnaster написа:
Въздухът от бани, тоалетни се използва от рекуператора, като се пречиства от неговите филтри. Точно този въздух "връща" топлината (както и влагата при енталпийните топлообменници: рекуператорите без енталпия имат свойството да изсушават въздуха до некомфортни нива - споделен опит от живущи в пасивна сграда във Виена) в жилището. Ако изхвърляме "мръсния въздух", то рекуператорът става излишен. По-добре да се изгради евтина нагнетателна система с филтър.
От споменатото от Колегите brum и naster, и от дискусията до тук разбирам, че това противоречи донякъде на утвърдените практики. В този ред на мисли, някой имал ли е проблем с дълговечността на рекуператора или с пренасянето на миризми при "стандартна" схема с изтегляне от сервизните помещения и нагнетяване в обитаемите?
Тук допускам, че вентилаторите в банята и тоалетната, и аспираторът в кухнята, се ползват по предназначение, когато е необходимо. :)

Според производителя на рекуператора от темата, не би следвало тези проблеми да са съществени (стр. 2 от брошурата):
The improvements: The microscopically small pores of the diaphragm have been made even smaller, decreasing the rate at which water soluble gases such as ammonia and hydrogen pass through. Further, a new specially processed paper used to make the diaphragm has been developed with high moisture permeability characteristics that aid in the transference of moisture for improved energy exchange efficiency. These developments further improve moisture permeability and effectiveness in shielding unwanted gases, resulting in a lower rate of gas transference and more highly efficient energy transfer.
Препоръчва се обаче да не се монтира в бани или други влажни помещения:
LOSSNAY model selection advices: 1.Operating environment. Install this product in an environment where the temperature ranges from -10°C to +40°C and the relative humidity is less than 80%RH. If condensation is expected to form,heat up the fresh outside air should be treated.
2.Do not use under high temperature and humidity condition Condensation will occur and water will gather inside the LOSSNAY cores under high temperature and humidity condition, such as warm swimming pool, bathroom, greenhouse or foggy place.
Също така, познат, използващ същия рекуператор, сподели за необходимостта от клапа на изходящата тръба към външния въздух. Зимата понякога се получава разлика в налягането и отвън се засмукват неприятни миризми. Производителят също отбелязва това:
5.Intake of mist or outdoor air during off-mode operation. Outdoor air or mist may flow through the duct into your room when LOSSNAY is in off-mode at windy and foggy area. To prevent intake of outdoor air or fog, a damper is advised to be installed.
Благодаря!
davidzvezdata - специалист
пон май 11, 2020 1:19 pmdando написа:
Привет, Колеги,

Много благодаря на всички за информативната дискусия и полезните знания!

В момента обсъждам с една фирма, занимаваща се с вентилация и климатизация, проект за вентилация с рекуператор в апартамент с чиста площ около 80-90 кв. м. Проектантите там ме убеждават, че е силно препоръчително във всяка от обитаемите стаи да има по една нагнетателна и една решетка за изтегляне на въздух.
Това означава въздухът от сервизни помещения (баня, тоалетна, коридор, кухня) да не се изтегля от рекуператора. Обосновката бе, че е възможно влагата от банята да повреди хартиения топлообменник на рекуператора, и че е възможно да се пренасят миризми (примерно от кухнята и тоалетната) в другите стаи.
вт дек 03, 2019 10:25 pmbrum написа:
Относно влагата от баните - моят е с хартиен филтър и е предвиден да работи с по-влажен въздух на изхода. Хартиеният филтър рекуперира и част от влагата и я връща обратно. Особенно полезно е зимно време, защото изсушаването на въздуха е доста по-слабо.
ср яну 08, 2020 5:26 pmnaster написа:
Въздухът от бани, тоалетни се използва от рекуператора, като се пречиства от неговите филтри. Точно този въздух "връща" топлината (както и влагата при енталпийните топлообменници: рекуператорите без енталпия имат свойството да изсушават въздуха до некомфортни нива - споделен опит от живущи в пасивна сграда във Виена) в жилището. Ако изхвърляме "мръсния въздух", то рекуператорът става излишен. По-добре да се изгради евтина нагнетателна система с филтър.
От споменатото от Колегите brum и naster, и от дискусията до тук разбирам, че това противоречи донякъде на утвърдените практики. В този ред на мисли, някой имал ли е проблем с дълговечността на рекуператора или с пренасянето на миризми при "стандартна" схема с изтегляне от сервизните помещения и нагнетяване в обитаемите?
Тук допускам, че вентилаторите в банята и тоалетната, и аспираторът в кухнята, се ползват по предназначение, когато е необходимо. :)

Според производителя на рекуператора от темата, не би следвало тези проблеми да са съществени (стр. 2 от брошурата):
The improvements: The microscopically small pores of the diaphragm have been made even smaller, decreasing the rate at which water soluble gases such as ammonia and hydrogen pass through. Further, a new specially processed paper used to make the diaphragm has been developed with high moisture permeability characteristics that aid in the transference of moisture for improved energy exchange efficiency. These developments further improve moisture permeability and effectiveness in shielding unwanted gases, resulting in a lower rate of gas transference and more highly efficient energy transfer.
Препоръчва се обаче да не се монтира в бани или други влажни помещения:
LOSSNAY model selection advices: 1.Operating environment. Install this product in an environment where the temperature ranges from -10°C to +40°C and the relative humidity is less than 80%RH. If condensation is expected to form,heat up the fresh outside air should be treated.
2.Do not use under high temperature and humidity condition Condensation will occur and water will gather inside the LOSSNAY cores under high temperature and humidity condition, such as warm swimming pool, bathroom, greenhouse or foggy place.
Също така, познат, използващ същия рекуператор, сподели за необходимостта от клапа на изходящата тръба към външния въздух. Зимата понякога се получава разлика в налягането и отвън се засмукват неприятни миризми. Производителят също отбелязва това:
5.Intake of mist or outdoor air during off-mode operation. Outdoor air or mist may flow through the duct into your room when LOSSNAY is in off-mode at windy and foggy area. To prevent intake of outdoor air or fog, a damper is advised to be installed.
Благодаря!
Аз се занимавам и монтирам много години рекуператори... По принцип се залагат на специализирани обекти, или такива с мого отпадъчна топрлина... За домашни условия е препоръчително само ако къщата или апартамента е пасивна / и с голяма изолация/... Това са обекти с вертикална изолация минимум 30 см., и покривна изолация минимум 50 см..... Твоят обект такъв ли е...
naster - майстор
Има пасивни сгради в България с по-малко изолация: 25 стени, 30 покрив. Иначе има и база данни за одобрени производители, сертифицирани от института за пасивни сгради. Както има и критерии за капацитет под/над 600м3/ч и КПД...
https://database.passivehouse.com/en/co ... tion_small

Според мен трябва да се разграничават индустриални (commercial) от потребителски (homeowner) варианти на съответните устройства.
davidzvezdata - специалист
Имам цяла папка, дебела извадена за пасивните жилища... Не съм се интересувал от промишлени норми... Но тези , които посочих са валидните... И аз имам приятел с по-малки размери на изолацията - 20 см стени, 30 покрив, но не е това... А въпроса беше за рекуператор... Ако не е с тези размери изолацията, ще изтърва, и няма смисъл от рекуператор... Само при голямо желание....
nelina_london - специалист
dando,да не копвам и пействам цитатите,но ако през него не може да преминава влага няма да има предвиден сензор за влага и дренаж,това за неенталпийния модел.
Относно преноса на миризми-това е недостиг единствено на ротационните рекуператори,като Hoval,но никой не казва точно какъв процент от изходящ и входящ въздух се смесват.Чела съм и за 1%и за 4%.
Ако в рекуперацията не са включени сервизните помещения за мен е безмислено.Скъпа инвестиция за 3 стаи макс.
Допълвам се,след като разгледах брошурата.
Рекуператорът е от типа ERV,аз коментирах HRV.Не съм запозната с енталпийните модели,но избраният ,наистина не се препоръчва за бани.
brum - майстор
пон май 11, 2020 1:19 pmdando написа:
Благодаря!
Рекуператора не съм го спирал от както е монтиран. Дори и да ни няма - работи на 1ва степен. Все още не съм намерил основателна причина да го изключа. На входа има хепа филтър, та дори при мръсен въздух навън вътре се диша доста приятно :) .
naster - майстор
пон май 11, 2020 6:08 pmdavidzvezdata написа:
...Ще изтърва, и няма смисъл от рекуператор... Само при голямо желание....
Да, правилно, критерий за пасивна сграда е не само дебелината на изолацията (която всъщност е калкулация от сумарните годишни топлозагуби), но и въздухоплътността на сградата при разлика в налягане и/или температура вътре/вън. Но според мен, рекуператорът е задължителен елемент в една нискоенергийна сграда заради комфорта и качеството на въздуха, и на второ място, за да намали топлозагубите от проветряване.
dando - напреднал
Благодаря на всички за полезните мнения!
Включвам се с малко страничен въпрос. Нека приемем, че имаме изградена вентилация с рекуператор по стандартната схема с изтегляне от сервизните помещения и нагнетяване в обитаемите. Апартаментът е тристаен (две спални по 13 кв. м. и дневна с кухня около 27 кв. м.) с чиста площ около 80-90 кв. м., има сравнително добри топлоизолация и PVC дограма.

Задачата е да се избере вариант за климатизация, която ще се ползва главно за охлаждане през лятото и по-рядко - за отопление през преходните сезони.
Съответно има няколко възможни решения, две от които са:
а. инсталира се по един климатик във всяка стая;
б. инсталира се един по-мощен климатик в най-голямото помещение - дневната.

Ясно е, че вариант а. е оптимален от гледна точка на качеството на климатизацията. Неудобствата с това решение за конкретния апартамент са няколко - трудно ще се разположат три външни тела, трудно ще се изведе дренажът на всяко от вътрешните тела по правилен начин, първоначалната инвестиция е значителна и др.

Според Вас дали вариант а. е удачен при тези изисквания и наличие на рекуператор? Моето предположение е, че чрез вентилацията всички стаи ще се темперират по-бавно спрямо вариант б., но въпреки това ще може ефективно цялостно да се охлади/затопли цялото жилище.

Благодаря Ви предварително! :)
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: