нед апр 26, 2020 11:15 amdando написа: Имам познат с жилище, чиято площ е по-малка от 80 кв. м., и компанията, която разработи проекта му за вентилация, е сложила по един нагнетателен и смукателен въздуховод в обитаемите помещения, като изтеглят въздух и от сервизните помещения.Предполагам, че е ретрофит на обзаведено жилище, и човекът не е искал да му се свалят всички врати с по сант. Или го е притеснило "намаленото уединение" от прорезите под вратите. За такива случаи се предлагат трансферни решетки, които обаче имат монтажни размери и на готово жилище требе да се кърти, шпаклова, боядисва...
Дано нежеланието на инвеститора да реже вратите да е довело до това решение,а да не е било оригиналния проект,заложен от фирмата.Много ми е интересно как са изчислили кратностите на въздухообмена в помещенията .В баните споменавате само за исмукване,интересно там има ли отвор за въздухообмен под вратата...?
Не се бях замислила за изчисляване на прореза по този начин,но не съм убедена че тръбите на подаващия въздух са Ф100 навсякъде при нас.Проектът на хартиен носител не е пред мен в момента,за да отговоря конкретно.
При нас рекуперацията е изградена редом с климатизацията.Двете системи са независими,но влизат в общи кутии с решетки.
Относно шума...,не сме окачили рекуператора още ,за да коментирам,но имаме шумозаглушители ф200 веднага след него.Именно поради информацията че на висока степен се чува шум.
Рекуператорът е Zhender Comfoair Q350 . Чистата квадратура е 200м2,обема е малко по-голям,защото помещенията са по-високи.
Ще ви напиша съобщение.