• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
Здравейте!
След като се начетох на теми за пелети, дърва, въглища, газ, горелки и т.н. по-точно на теми с проблеми, реших да пусна тема за климатиците (термопомпите въздух-въздух).
Кой с какви проблеми се е сблъсквал, какви решения е намерил, оптимални настройки, режими на работа, смарт управления и т.н. улеснения - с две думи нека и въздухарите да си кажем болежките, да се опитаме да я изсветлим тая фреонова магия, дето се топлиш на хладилника си.
Честно казано се чувствам малко отговорен пред другите, че топлейки себе си им охлаждам въздуха, но пък от друга страна допринасям за борбата с глобалното затопляне.
Сега малко по-сериозно - скромните ми наблюдения върху 7 конвенционални климатика и 6 инверторни сочат, че ако ще се топля с климатик трябва да е инвертор и то от по-висок клас, икономисаните пари за по-класна машина излизат мъчително през носа в годините.
И така, последният ми горчив опит е с GREE - топли убийствено, малко е по-шумен от Тошибата, регулира си консумацията в диапазона 1380 до 240 Вата, но реши ли, че е направил зададената температура спира и не тръгва до момента, в който температурата не падне с 2-3 градуса под зададената, което е некомфортно. Тошибата си регулира консумацията в подобни граници, но "кове" зададената температура, не знаеш кога работи и кога е спряла, просто в стаята е топло, не вее, не фучи, не се гевези.
Та казвайте и вие - при мен вариантът газ е нулев, става само с доставка по въздуха, остават въглища, дърва, пелети, нафта.
То е ясно, че се драча с пелетаджиите, ама в спора се ражда истината - може пък да ме убедят, че е по-удобно да складирам при комшията (при мен няма място) 3-5 тона пелети, а после булката да влачи кофа по кофа, че да и е пълен бункера.
Споделяйте опит, не се щадете, не крийте истина само за себе си!
шоп - майстор
Ми топлят си се хората и не се оплакват. Особено ако не са икономисали от първоначалната инвестиция.

Вкъщи съм със 4 LG та конвенционални само за охлаждане и една мидея пак такава. От 2004 година работят без проблем и дори без никаква профилатика ( само чистене на вътрешен филтър)

Имам няколко двусатайни апартамента, които давам под наем. Там климите са по спомен Фуджи електрик или нещо от сорта. Пак по спомен не бяха евтини ( около 2000лв бр) но вече 9-10 години не съм чул наемател да се оплаче. Как се подържат? Идея си нямам. Може и филтрите да не са им чистени. Мен ме интересува само дас си взема наема:-)

И най-интерсното. Сметките :idea:
За двустаините тока зимата е 60-80-90 лева. Това и за топло и за светло. Апартаментите са вътрешни, южни с 10 см външна изолация и 7 камерна ПВЦ дограма. Комплекса е 100% населен.

Някои от наемателите са с малки деца и топлата вода е от ТЕЦ. Другата крайност е сам програмист, който най големата сметка за ток му е 60 лв и то през лятото за охлаждане, бойлера на ток и зимата 90% от времето го грее компютъра :-)
andy_forresite - майстор
Намалявайте климите като дойде студа. Няма да греем и изстудения ветар от външните ви тела, я?! :)
В къщето имам едно LG конвенционално. На охлаждане е змей, но на отопление като доближи нулата, не го търси. В две стаи с големи топлозагуби (като за къща 150 квадрата сигурно :-D ) изразходва 4,00-4,50 лева на ден. Като пусна двата радиатора в тези две стаи и стъкна пелетарника на олю, отоплението им, плюс още две стаи, банята и бойлера (мазето 15 кв.м. и едно нищо 15 кв.м. също са топли), на градуси съответно 19, 20, 22 и 24 ... в банята е 25 ... цената за отопление 4,40-4,60 лева на ден.
Понеже климатикът 12000 btu (3,6 kw с изразходване на 1.1 kwh) изнемогва за двете стаи съм го оставял за пробата в по-голямата, в която е и сложен. Тя е с два прозореца мисля с 3 камери, с по две стъкла обикновени на 24 мм, профилинк, подухват доста и двата, за ден прави 3 и малко лева за тази стая. Бойлерът ми с нашата скромна консумация ни струва около 40 лева на месец когато е на ток. От началото на отопляването нагревателят не се използва, само от котела се топли водата. Та за мен мисля че е очевиден по-добрия вариант. Да, има носене на пелети нагоре-надолу, но аз обичам да движа разни домашни, иначе досадни за някои, задачи и не се оплаквам.
Моделът му е K12AHneo с плазмен филтър каквото и да значи това. Пукат пластмасовата клапа, чува се и вентилатора, а външното тяло го раздава прилично тихо, но аз няма и кого да дразня с този шум, доколкото е шумно самото то. Най-дразнещо е това програмирано размразяване през опр време. На 10 градуса външна прави 58,7 градуса на струята. То няма въобще и наченки на скреж, а глупчото се размразява ... Няма какво да предупреждавам никой да не си купува такъв, даже и подарен не си го слагайте и т.н., защото вече отдавна не съществува. И по-добре :lol:
Чакай първо да са нарева, чи съм много нахилен!
preslav - майстор
вт ное 27, 2018 7:51 pmandy_forresite написа:
Та за мен мисля че е очевиден по-добрия вариант.
От поста ти ми стана ясно, че най-добрият вариант е климатик на пелети, но може и да се лъжа.
При мен всичките климатици се "дефростват" по различен начин, най-тъпо е Неото, рамразява се на определено време за определено време (няма датчик за температура във външното тяло), но пък са помислили за авто-рестарт и не иска да умира. Новите Гриита не се размразяват без нужда, ама старите тръгват едва след дефрост - пълна какафония. 120 лв./мес. за отопление с климатик 12 ми се струват твърде нереални - при мен 30 лв./ средно месечно са ОК. В края на сезона ще кажа каква е била разликата с предишните години, но явно LG не са ми фаворит.
andy_forresite - майстор
За 2-3 дни вътре става студено колкото е преобладаващата външна температура. Преди 2 години в тази стая слагах баклавата, баницата с късмети, руската салата, сърмите, тиквеника ... тортата и всички характерни за "новогодишните празници" ястия и вкусотии. Имахме си голям хладилник :) Сега не ги побирам в хладилника. А няма да си купя още един хладилник 2 метра че да има къде да сложа яденето за няколко дни в годината... Така трябва да е по-лесно за разбиране, че няма как да е 30 лева на месец, а е над 100 (с климатик "12-ка"). Ти ако го сложиш в твоя стая той пак ще харчи по три-четиресе лева на месец :)
Мислих, чи съм са наривал, ма сълзити ми напират с нова сила.
...имам стая кат на Анди. Догодина и стопих глазурата!!!
naB4o - специалист
Аз съм в следната ситуация:
≈100 м² апартамент панел, 2 етаж, север-юг, почти изцяло външен. Външна изолация - каменна вата и фибран, вътрешна ГК с вата - стени и тавани, 7/8 камерна дограма с 44 мм стъклопакет к/б/4с с газове, топли кантове, допълнителни уплътнения. Отоплявам се с три климатика и планувам четвърти. 1 бр Фужи електрик - 12, 2 бр. мицубиши електрик 9 и 12. Горе-долу трит като почнат работа сметката се качва със 50-100 лв на месец според засичането и външните температури. Ползвам ги до към 0/-5, понеже жената обича жеги. Ако завее и зафучи - палим камината на дърва, с водна риза е, малко идва силна (прити 15кв) но не я дъня на повече от 60° С нея грея съответно стаята където е фужито, в стаята юг където е 9 имам 12 глидера на 60см, Север където ще слагам 4 клима са 14, и кухнята пак север са 21 глидера, банята е стоплям с подово, или духалка. Бих сменил камината с пелети, обаче сумата ще ми прехвърли много хилки, понеже бих желал да е пак ъглова и вградена :)
Сега очаквам Веолията да докара топлата вода, и в последствие евентуално и хоризонтално парно.
speka_rs - специалист
Да кажа и мойте размисли по темата: Топлех ме етаж от къща 120м2 със 3 инверторни климатика 2 бр 12ки и една 18 ка. Тока през най-студеното време беше 250-300 лв. След 5 години главта ти топла краката лед и малко късмет си купих ме пелетен котел, който гори слънчогледови пелети и малко радиатори. Такава мека топлина като от радиатор не съм осещал до сега друга.
Ако си апартамент, който те топлят от всякъде е едно нещо, ама къща на климатик няма как да го повярвам, че може да е стоплена.
До някъде разбирам дразгите ти, но ако не си живял в къща, никога няма а разбереш за какво ти говоря. И да има си свойте негативи да се топлиш на пелети ( пепел, носене на човали с пелети и наблюдаванв на процеса), ама ти е топло и имаш топла вода в изобилие, което със климатика е малко трудно.
iliya_i - майстор
Май само Варненци доволни от отопление с климатици. Ама го има фактора климат - при нас зимата по-топло с 5 - 10 градуса спрямо други места. А дните с температури под нулата са 4 - 5 месечно.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на климатици" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: