• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
gadinko - специалист
Здравейте,
ползвам две термопомпи на Висман по 12кв за отопление и БГВ на къща 300кв РЗП с 8 конвектора, 3 лири в баните и 3 радиатора в мокро помещение, дрешник и гараж.Едната помпа се ползва само за БГВ. За декември месец получих сметка за ток близо 800лв. Та питането ми е - от какво би могло да е това? Имам познати с Тошиба които плащат по около лев на кв.м. Къщата е изолирана с 10см стиропор, 10 см. фибран на първата плоча и 12см каменна вата на бетонния покрив. Интереува ме според вас проблемът в термопомпите ли е, в инсталацията ли тъй като не очаквах с термопомпа да плащам такива високи сметки за ток.
nikolov333 - майстор
Ами измери им консумацията с контролен електромер само за тях, щото ако се включват много други уреди с голяма консумация може и да е от тях, или пък сметките да са ти дошли за два месеца, но според мен с тез изолации не е възможно да ти е такава сметката, освен ако нямаш копачка за биткойни у вас.. :-D
a_stoev - специалист
Бах туй БГВ. Едната термопомпа почива непрекъснато, другата бичи на макс, но пак не може да изгори толкова.
силно подозирам много тъпа схема на отопление.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт яну 15, 2019 6:13 pma_stoev написа:
Бах туй БГВ. Едната термопомпа почива непрекъснато, другата бичи на макс, но пак не може да изгори толкова.
силно подозирам много тъпа схема на отопление.
Абсолютно съм съгласен за тъпата схема! Обаче съм сигурен, че помпата за БГВ не почива, а работи постоянно, защото подгрява някой неподходящ бойлер с малка серпентина. Един термопомпен бойлер 200л е 3000лв, чудя се на кого може да хрумне идея да прави битова система за БГВ със специална ТП за над 10000лв, а в същото време с 12кВт да се мъчи да топли 300м2 :shock:
fox_vt - майстор
Двете и на макс да работят няма да изгорят толкова. Колко литра е бгв то. Колкото и неподходящ бойлер да е помпата не е тъпа или ще си ограничи мощноста или ще загрее тоя бойлер няма цял месец да го грее ако ще и със 500 вата серпентина. Залагам на изравнителни сметки или друга консумация освен помпите.

ПП как се топлят 300м2 с 8 конвектора :? Освен ако баните и мокрите помещения не са колкото голям хол...
LazarGanev - "Велик майстор"
Могат, могат, как да не могат да изгорят толкова? Особено при минусови температури, пък не знам какво става в режим старт/стоп заради малката серпентина :?
a_stoev - специалист
Е на БГВ? Колко? Стадо слонове да се къпят? Тая не я смятам за консуматор или човека не е на ясно със системата си. Ако малка серпентината засича голяма разлика между циркулиращащата вода и бойлерния сензор и предполагам, че си сваля мощността. Ако е лоша циркулацията засича голямо dT и пак трябва сваля мощността
За другата термопомпа за 300 кв.m. с 12kW залагам на мъжки студ.
Нещо не ми се връзва описанието. Няма как да е точно така. Подозирам, че тази с БГВ-то върти и някое подово.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако е сложен бойлер с някоя малка серпентина, а е зададена висока желана Т, колкото и да си сваля мощността, не може да влезе в режим и ще работи он/оф. За една монофазна ТП не се наемам да кажа колко ще харчи при такъв режим. Ма той Гадинко ни пусна мухата, метна пуканките и ни гледа сеира :cool:
a_stoev - специалист
Да де, но няма да вдига обороти и доста ще почива, затова няма да може да изгори много ток.

Освен ако не е включен и ел. нагревателя на бойлера. Тогава още повече ще почива :-D .
fox_vt - майстор
И аз това си мислех както и да работи смятам го че бачка на пълна мощност 24 часа 30 дена и всичко по 20 ст киловат. Без вградения нагревател обаче. Не съм го гледал колко е.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: