• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 8
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Boris.r.ivanov - помощник
Здравейте на всички майстори и любители. От средата на миналото лято се чудя как да си отоплявам апартамена. Първо се бях юрнал на камина на пелети, писах са съвет и първия отговор беше да се насоча към термопомпа.
Пиша преди да съм започнал каквото и да е защото имам мерак да скрия тръбите за да естетически по издържано.
Апартамента се намира в София. Първи етаж. Под мен са мазета, на които са им зазидани прозорците, поне не става течение. Около мен има само едно оптопляемо помещение, в др апартаменти няма хора.
От към ремонтни дейности ще започна със смяна на старата PVC дограма. Новата ще бъде профил vivaplast 7 каметна със централна гума. Ще бъде със троен стъклопакет с топли дистанционери и газ аргон. Стъклата ще са К-бяло-К за северните прозорци и 4 сезона-бяло-К за южните. След това ще направя външа изолация с поне 10cm неопор на BASF. Отвътре 10cm вата с фибран на тавана. Обмислям и където е възможно вътрешна изолация с варта към неотопляемите съседи. За пода 4 cm фибран, тръби за подово, 5cm замазка и ламинат.
Като всичко ще правя с един приятел с цел да спестя 2000-3000 лева за майстори.
Апартамента е около 65кв-всекидневна,спалня, втора много малка спалня, баня и коридор. Външни северни стени са около 20кв.м- един еркер и един прозорец. На юг около 8-10 кв м външна стена с прозоре.
Каква според вас би ми била нужната отоплителна мощност-приблизително, и би ли било по-добре да взема по-голяма машина за да и се гарантира мощността й при ниски температури с буферен съд за да може да обира излишната енергия в преходните сезони.
Като цяло замисъла е да се отоплявам на подово като ще изведа тръби ма отделни кръгове и за конвектори в бъдеще. Искам също така да отоплявам бойлер 200 литра с цел по-ниска температура на водата. Веднъж седмично ще се напича за да не се развива легионела.
При избора на модел ТП е важна цената. Дали да взема втора употреба или нещо сглобено в българия като например инверторните въздух-вода на Елтерм http://elterm-bg.com.
Благодаря предварително. Приемам всички съвети и забележки относно това, което съм замислил.
Билян - специалист
Само внимавай да не е от геоток помпата че какви ядове брах с мойта
Boris.r.ivanov - помощник
нед яну 20, 2019 12:26 pmБилян написа:
Само внимавай да не е от геоток помпата че какви ядове брах с мойта
Ако е втора употреба миля да е някой сплит на Daikin или Mitsubishi. Незнам обаче кое е по-добре, втора употреба от някоя изпитана марка като упоменатите или нова сглобена в България. Дали някой има нажлюдение към някоя машина на Елтерм. В сайта са си обявили, че ползват външно тяло, компресор и контролер на LG.
Друго, което съм се чудил. Нали от компресора тръгва горещ газ към хидромодула. Ако преди да стигне в кондензатора газта минава през топлообменник френ вода, който се намира под бойлер, дали ще може да топли бойлера гравитачно. Температурата на топлия газ май е между 50-70 градуса.
шоп - майстор
нед яну 20, 2019 1:02 pmBoris.r.ivanov написа:

Друго, което съм се чудил...
И аз съм се чудил. Според мен въпреки, че трябва да се преодолее съпротивлението на пластинчатия топлообменник и серпентината в бойлера, ако имаме поне метър денивелация между горния края на ТП и долния на серпентина и са един над друг естествена циркулация ще има.

Друг е въпроса дали дебита ще е удоволетворяващ.
Все пак винаги може да се добави една цирк. помпа. Не трябва да се забравя, че можем да отнемаме и не повече 10% от енергията на прегретите пари за БГВ.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 20, 2019 1:28 pmшоп написа:
Не трябва да се забравя, че можем да отнемаме и не повече 10% от енергията на прегретите пари за БГВ.
Другото, което не трябва да се забравя, а то е много по-важно - с един такъв допълнителен топлообменник се нарушава конструкцията и съответно се губи гаранцията! Кой ще го изпълни това? Никой. Кой ще изчисли този доплнителен топлообменник, като тези 10% са различни в различните моменти? И най-важното - дават се едни пари за нещо, което може да навреди на работата на машината, а никой не гарантира топла вода след направените вложения, защото бойлера е вързан един вид като радиатор, няма обратна информация за неговата температура и съответно няма как да му се подаде повече топлина при нужда. Това е тъпа схема, ако беше добра, то всички производители щяха да я ползват, а сега всички ползват схемата с трипътен вентил на водната част :cool:
Boris.r.ivanov - помощник
Аз съм виждал на една самоделка подготвен така,обаче чивека няма време да го върже към бойлера. Когато работи компресора и бръкнеш в частта, където тряжва да минава водата е бая жега. Просто при него е на 5 метра от бойлера и трябва и тръби да се прекарат и помпа..
fox_vt - майстор
Мисля че всички термопомпи могат да загряват бойлер до 60 градуса без да е проблем нискотемоературното отопление. Как е направено незнам,навярно фабрично е подобно на това което обяснявате.
шоп - майстор
нед яну 20, 2019 5:34 pmfox_vt написа:
Мисля че всички термопомпи могат да загряват бойлер до 60 градуса без да е проблем нискотемоературното отопление. Как е направено незнам,навярно фабрично е подобно на това което обяснявате.
Едва ли всичко ТП го имат, но почти всички и по-скъпите имат desuperheater
Руснаците са го именували като пред кондензатор.

Идеята е с един допълнителен топлообменник с мошност 1/10 по-малка от мощността на основния кондензатор да се отнема енергията на прегретите пари за БГВ
Така можем да имаме нискотемпературен режим на отопление 35 гр да кажем и температура в бойлера 55-60 без да се наруши КОПа на ТП

Тук не говорим за тръпитни вентили, а за съвсем отделна водо фреонова линия.
Сметката за подгряване на БГВ е лесна :idea:

Ако дадена ТП има мощност 10 киловата и работи 24 ч без стоп, то максимално можем да разчитаме на 1 киловат/ч за БГВ

24 киловата за денонощие е равносилна да загреем почти 680 литра вода от 10 до 40 градуса.
Сметките са елементарни:-)

Изобщо въпроса,БГВ при ТП и наличието на desuperheater е колко голям да е бойлера, а ако мощността на ТП и бойлера не могат да отговорят на реалното потребление ( едва ли на практика се случва, освен в преходните сезони или СПА ) то по-евтино е директно доподгряване с ток без да вдигаме и градус на ТП или солари:-)))
Успехи!
Билян - специалист
И аз съм за доподгряване на ток.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, почти всички термопомпи могат да подгряват бойлер, но това изобщо не става по метода, описан от шоп и взаимстван от обожаваните от него форуми на руски мужици. Както казах - това е една самоделна измишльотина - да слагаш допълнителен топлообменник с 1/10 от мощността на основния и да разчиташ той да ти топли бойлера! Ако термопомпата е 6кВт, значи допълнителния топлообменник (за бойлера) трябва да е 600Вт, в жилището живеят 4 човека, има 300л бойлер, който се е топлил 10 часа, стоплил се е до 40*С. Вечерта влезе първия човек, изкъпе се, водата свърши и втория трябва да чака още 10 часа, демек ще се къпе сутринта. А другите двама? Ами ако времето е топло и ТП включва много рядко за отопление? :cool:
Предлагам някои самозвани конструктори на термопомпи да почетат още малко по темата (ама от истински източник, не от мужици) преди да дават акъл! :wink:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 8

Тема "Съвет за термопомпа!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: