Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Мислех да пусна темата след като съм приключил и изяснил всичко, но 2 пъти стана на въпрос в други теми и имаше много питания. Ще се постарая да обясня всичко. Рекуператора е от 100 алуминиеви ламарини с дебелина 0,3 мм. на разстояние 2 мм една от друга. От двете страни на ламарините се движат различните потоци - входящия и изходящия. За дистанционери и направляващи за въздуха съм използвал алуминиева тел, залепена със силикон.
В сайта ще видите експеримент, който правих в неотопляема отворена сграда при температура около 5°С. Имитирах топъл въздух от стая с една духалка. При този опит се получи, че рекуператора влиза в режим след 15-20 минути работа, тоест изисква малко време за да затопли първоначално ламарините. Убеден съм, че ако рекуператора е монтиран в отопляемо помещение би бил започнал оптимална работа веднага.

Какво предвиждам да правя още. Ще сменя вентилаторите с други и ще направя няколко степени на оборотите. В долната част (в действителност ще работи изправен) ще направя клапа за рециркулация, за да се размразяват ламелите като се наложи. Ще облеча всичко в ПДЧ да заприлича на гардеробче. Става дълго - питайте - ще дообяснявам!

Благодаря на всички от форума. От тук получих много полезна информация относно намаляването на оборотите на ветилаторите, denuchi ми обърна внимание да мисля за замръзването на конденза.

Ще изпревря най-често задавания ми въпрос - колко струват ламарините и с какви размери са. За съжаление ги имах и не съм ги мерил. Като го гледам са около 1 на 0,40 м. Телта извадих от няколко кабела за високо напрежение.
svetliopi44 - Чирак...
За да имаме ефективност, нетрябва ли изходящия въздух да е с по-ниска температура от входящия?
Един вид ламелите да отнемат почти топлината на изходящия въздух... :?
А и печката не влиае ли на термометъра за входящ въздух , ... гледам че са много близко.
Вътре как е констукцията , ако може някакви чертежи. Гледам че купешките ги правят да се кръстосват ,може би за по дълаг път на изходящия и същевременно повече отнемане на топлина.
Това са мой расъждения ... :? пълен лайк съм в областта.
bulhomes2 - майстор
Изходящия въздух ще е с по-ниска температура от входящия ако помещението е охладено (лятото с климатик). Печката няма как да влияе на входящия въздух, защото той духа срещу нея. Тук потоците също са в противоположни посоки и пътя им е много по-дълъг от този на квадратните с напречно разположени потоци.

Може би трудно ще го обясня, но ще опитам. Ако приемем, че потоците при купешкия квадратен топлообменник се движи в хоризонталните равнини между 2 ламарини, те произвдствено имат и вертикални стени, които разделят равнината на множество малки, ще го нарека "тръбички" с квадратно сечение. Даже по-лесно ще го представя като "моливи". Демек в една равнина имаме n броя молива, долепени един до друг и в тях се движи да кажем изходящия поток. Върху тях перепендикулярно разположени са моливите на входящия поток. В идеалния случай в точката на допиране на 2 молива от различните равнини ще имаме уеднаквяване на температурите на двата потока. Направих една табличка в Exel какво би се получило веднъж с 10 молива и веднъж с 20. Естествено при 20 молива резултатите са по-добри. В действителност моливите в една равнина в един купешки топлообменник са стотици, а може и хиляди. Идеализирам и моя рекуператор. Ако приемем, че моливите са със квадратно сечение и страна 2 мм, се получава, че същия ефект, който постига купешки рекуператор със сечение на равнината на потока 40х40мм (20 молива), при мен би се получил със сечение 40х8мм. Вероятно малко хора ще си направят труда да вникват в това, което се опитвам да кажа, но поне се опитах.

Исках да закача табличката, но .xls бил непозволен формат. Ако има интерес ще я кача някъде другаде.
Ahmakov - специалист
Похвално начинание. В клипа казваш включвам вентилаторите, а се вижда само един. Другия в сандъка ли е. Имам чувството, че е само един. А само с един, нещата май няма да станат. Ако правилно разбирам, печката нагрява въздуха, вентилатора засмиква затопления въздух, прекарва го през рекуператора и го... Външния въздух се засмуква от... Ако обичаш довърши изреченията.
radius - майстор
Принципно, как стои въпроса с конденза и развиващите се от влагата плесени, мухъли и разни низши създания.
Предполагам в зимен режим, когато студения въздух влиза и охлажда ламелите, влагата е на пътя на излизащия въздух и не е проблем.
Обаче в летен режим "потна" би била входящата линия.
Не че е проблем голям, за мен отоплението е много по -важно от охлаждането, а и по-дълго през годината.
Последна промяна от radius на пон яну 09, 2012 2:01 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Ahmakov написа:
... Ако правилно разбирам, печката нагрява въздуха, вентилатора засмиква затопления въздух, прекарва го през рекуператора и го... Външния въздух се засмуква от... Ако обичаш довърши изреченията.
Печката нагрява въздуха, вентилатора засмуква затопления въздух, прекарва го през рекуператора и го изхвърля навън. Външния въздух се засмуква и нагнетява от другия вентилатор. Вентилаторите са в противоположните страни на рекуператора за да нагнетяват заедно потоците в противополжни посоки. Може да се направят и от едната страна, но тогава единия ще нагнетява, а другия - засмуква. В този случай, ако случайно някъде вътре в тялото има някаква дупчица, изходящия мръсен въздух лесно ще мине през нея и ще се върне в стаята. От едната страна го "натискат", а от другата - "засмукват". По моя начин и двата газа са с еднакво налягане и такова връщане е по-малко вероятно.

За конденза. Както обясних рекуператора ще работи изправен. В долната част затова оставих по едно коляно и разклонител, по който да се стича конденза. На тези изходи ще измисля някакви сифони, които да не допускат минаването на въздух през тях, а само на течност. За тях трябва да се внимава винаги да имат вода. Проблема с конденза е зимата, когато при минусови температури започва да замръзва. Всеки момент очаквам да ми дойде пресостат, който ще измерва разликата в наляганията на двата потока. Ако този на свежия започне да намалява - означава, че е рекуператора е започнал да замръзва. Пресостата подава сигнал на задвижка, която затваря входа и изхода към атмосферата, отваря байпасен отвор между двата потока след рекуператора и изключва вентилатора на свежия въздух. По този начин топлия въздух от стаята ще циркулира сам в рекуператора докато налягането на двата потока пак се изравни, тоест тялото се размрази. Пресостата спира сигнала и всичко се възвръща в нормалните им положения.
За гадости, бактерии и прочие още не съм мислил. Най-вероятно ще добавя и някакви филтри.

ПП. Сега загледах клипа. Наистина не се вижда втория вентилатор. На 6 мин и 2 сек се вижда кабела към него :lol:
hladnia - специалист
bulhomes2 написа:
Мислех да пусна темата , но 2 пъти стана на въпрос в други теми и имаше много питания.
Имитирах топъл въздух от стая с една духалка.
Какво предвиждам да правя още. Ще сменя вентилаторите с други и ще направя няколко степени на оборотите.
Ще облеча всичко в ПДЧ да заприлича на гардеробче.
Благодаря на всички от форума. От тук получих много полезна информация относно намаляването на оборотите на ветилаторите, denuchi ми обърна внимание да мисля за замръзването на конденза.
Е мен ме радва че има, и признателни че човек може, и да научи нещо от форума.
Какво стана със тези вентилатори захранване ,кондензатор?
Във клипа при пускане на вентилаторите, се чува шум на стържене на турбината не добре центрована.
А също и от тук има интересни идеи. :partyman:
http://www.youtube.com/watch?v=EPlwg2UD ... creen&NR=1
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... p-LrL03xm0
svetliopi44 - Чирак...
Аз имах в предвид че съм гледал брошури за почти 100% улавяне на топлината.
Ама може и да е рекламен трик , а и сигурно е .
ето една ...
Изображение
bulhomes2 - майстор
hladnia написа:
Е мен ме радва че има, и признателни че човек може, и да научи нещо от форума.
Какво стана със тези вентилатори захранване ,кондензатор?
Във клипа при пускане на вентилаторите, се чува шум на стържене на турбината не добре центрована.
А също и от тук има интересни идеи. :partyman:
http://www.youtube.com/watch?v=EPlwg2UD ... creen&NR=1
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... p-LrL03xm0
На клипа работят на 2 фази. С кондензаторите работят по-бавно и не загряват, но не ми се правеше пак опита с печката. Утре трябва да ми дойдат други вентилатори. Чакам и един ветромер, че да мога да меря какво става при различните обороти. Един приятел от Стара Загора онзи ден ми праща снимки на изградена вентилация с рекуператор и беше същия като този от първия клип. На втория клип видях това
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (44.46 KиБ) Видяна 7203 пъти
Това са 77% ефективност. По теорията ми с моливите е възможно, но не знам на практика как са нещата.
Светльо на твоя показва 72%
svetliopi44 - Чирак...
Нещо не ми се връзват нещата , явно производителите си пишат температури по техно осмотрение... Виж моята картинка и после виж твоята горе ... има някакво разминаване в цифрите ...
Май послъгват за да си прдават железата. :?

Тема "Направих си рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: