• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
sean-john - специалист
Здравейте колеги,след дълги години слугуване и мятане на въглища и дърва в котела,обмислям да мина на преправена термопомпа въдзух-вода към вече изградената ми парна инсталация.

Да започна с къщите,две малки къщи с обща квадратура 90-100м2 на разтояние една от друга 10-метра по тръбния път (свързани са към общия котел,заровени са в земята и са изолирани тръбите). Изолацията и на двете е 10см външна,а вътре са на гипсокартон,но без вата на стените, само на таваните 20см (не ме питайте защо :cry: ) с дограма както си трябва.Използват се добре оразмерени радиатори (а й винаги мога да добавя още някое ребро) който при постоянна работа на 50C ,поддържат вътре Т от около 22C ,при външна до -10.

Идеята ми не е да се топля 100% само на термопомпата,а да топли в дните до 0C външна,а при сериозно застудяване да сляза и да си драсна клечката на котела.Но пък ако с някоя от офертите мога да осъществя 100% отопление от ТП,също се приема,но котела ще си стой свързан паралелно в готовност.

Имам няколко предложения за термопомпи може би някой от тях може да е на форумен колега нямам идея.

Първият вариант е с външно тяло mitsubishi puhz-rp100vka втора употреба с нова електроника на Митсубиши обща цена грубо 4000лв

Вторият вариант е пак втора употреба тяло Дайкин 10-12кв грубата цена е пак толкова.

Третият е с ново тяло от инверторен климатик бюджетен ~1200-1400лв (Човека казва,че 18-ска ще ми върши работа ,но ми изглежда прекалено оптимистично 6-7кв максимално топлоотдаване да ме стоплят,но пък може би до 0C външна T ще се справи) и излиза около 3000лв.

Накратко аз виждам нещата така първите две оферти са по скъпи,тела втора употреба,но високи класове(особено митсубишито човека ми каза,че е един от най високите им класове и проблеми няма да имам).Тук най много ме притеснява живота на такова тяло което е работило 10 години и тепърва аз ще го сложа...дали ще работи още 10...Попринцип съм винаги за по скъпите и истински машини,но цената за ново не ми е по силите,а втората ръка леко ме притеснява... Тук сте вие :)

Другата оферта е бюджетна ново тяло евентуално с гаранция,леко ниска отоплителна мощност,но пък и ниска консумация.
шоп - майстор
Хм...
Да ти кажа честно и мен ме съмнява, че 18 ска клима ще се справи. Все пак имаш дв къщи по 45-50м2, което си е сериозна ограждаща и топлоотдаваща площ в сравнение с една къща 90-100м2 :idea:
Това първо.
Второ 50 градуса термпература в радиаторите никак не е малко и няма да си доволен от разхода на ел.енергия. Ако имаш вариант за подово или конвектори и да минеш на 35 гр топлоносител ще си доста по-доволен.

Загубите в 10 м подземен тръбен път колкото и да е изолиран си ги има. Трябва да се калкулират.
Аз лично клоня към митцубишито...особено ако има 1-2 год гаранция.
speka_rs - специалист
Аз пък бих помислил за 2 отделни локални варианта, да парите няма да са по малко, ама загубите по тръбите в земята ще ги няма.
sean-john - специалист
пет мар 01, 2019 3:00 pmшоп написа:
Аз лично клоня към митцубишито...особено ако има 1-2 год гаранция.
Благодаря ще го имам в предвид :) .

Говорих с човека с офертата за 18-ска, и той за леко застраховане предпочита вариант с 24-рка или 25-ца като цената нараства с 300лв на 3400 общо.

От трите варианта ,аз най много се двоумя за 24-25-тица за 3400 нова с гаранция (макар и куча марка), или втора ръка Митсубиши за 4000 с евентуална гаранция година.

Незнам това Митсубиши колко години живот му остават (нямам идея също колко е полезния им живот дори и като нови на всякакви климатици,не съм имал до сега),също ме притеснява леко ,че е доста по мощно и ще има по висок разход (коп-а му е 3.61 спрямо,ново куче тяло с около коп 4).

Варианта с две термо помпи 100% е по добре,но финансово много надвишава бюджета и е неприложим.Също така нямам възможност за подово (мисля го от много време ,но къщите са след ремонт и не ми се започва от ново).За конвекторите,ако сложа термо помпа може да пробвам с вътрешни тела от климатик имам вече няколко работещи за парно и е вариант...но не обичам течението и ако ТП се справя и на радиатори няма да се занимавам.

Също така човека с офертата за нов климатик ми каза че 90% от ТП които е правил са с радиатори и хората са доволни ако са оразмерени добре.Предполагаем ток по негови сметки ~150 лв 8-[ .
a_stoev - майстор
Има вариант и за ново gree. Питай при вносителя за aху кит за U-match
sean-john - специалист
Започвам да се двоумя,не защото ТП е лош избор , а защото не бях помислял за тръбния прът който се оказва една неприятна и постоянна топлинна загуба плюс ,че съм на радиатори и може би крайния резултат най вече в края на месеца няма да ми понесе.

Може би при моя вариант би било по удачно 3 климатика за 3000-3500 (едната къщичка може да се захрани с една 12-ска,по малка е като м2).Спрял съм се на втора употреба хиперинвертор от известните фирми предлагащи гаранция за тях...ще помисля още малко, имам 1-2 седмици и трябва да взема решение.
a_stoev - майстор
Да, така е. Само пак прецени колко си струват втора ръка.
speka_rs - специалист
Ако ще даваш пари за климатици, може би е-по добре да си вземеш нещо със гаранция.
sean-john - специалист
Тези който гледам са с 3 години пълна гаранция нищо,че са втора употреба.
a_stoev - майстор
Как си представяш да имат на склад части за един куп машини от различни марки модели на по 5-10г.? Или очакваш при проблем да ти сменят климатика?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Тема "Термопомпа въздух-вода преправена от климатик.Избор вариант." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: