Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте народе, предстои започване на нова къща с отопляема площ от 400 квадрата (да, май се поизсилихме) и сега е момента за решаване какво ще е отоплението. Първоначално си мислихме за земя-вода със серпентини, но гледайки температурния профил зимата и все по-топлите зими вече сме разколебани - дали да не направим въздух-вода с подово и газово котле за целогодишна топла вода и вместо термопомпата когато температурите стигнат до 0-ата. В тоя дух... дали някой може да даде 1-2 съвета на такива неориентирани бъдещи новодомци като нас:

1. Има ли икономически резон в това дето сме го замислили, като се има в предвид, че газ до мястото няма да достига, т.е. ще трябва да се ползва някаква цистерна в двора или нещо от сорта
1а. В случая с газта... ако не се ползва особено много - реално за студени дни и за топла вода, ще "изветрее" ли?

2. Може ли въздух-вода термопомпа да се сложи в мазе? Нещо не ми стана ясно докато четох - реално температурата в мазето е постоянна що-годе целогодишно, това не би ли било идеално за термопомпата или би "замразила/сварила" мазето и трябва да има някаква част навън?

3. Има противоречиви мнения за ламинат над нискотемпературно подово - с пригоден за подово и топлопровеждаща подложка няма да има проблем нали?
speka_rs - специалист
Аз бих се замислил в такъв случей за машина въдух-вода със пелетен котел да се срещнат в един буфер .
шоп - майстор
ср апр 01, 2020 11:51 amDrunkenDonkey написа:
или би "замразила/сварила" мазето
Интересна тема засгаш, дали ТП би го замразила зависи от площа на околните стени. Ако мазето е 400м2 и вкопано 2,5м то ще си ОК, обаче едва ли ще имаш такова мазе и не те съветвам изобщо да мислиш по този въпрос.

Руснаците го правят това отопление, но техните мазета са така наречените подвали с площа на цялата къща. В мазето е -10, но те са доволни, защото навън е -30:-))))))
Не ни се иска хамалогията с пелетите, затова си мислим за газ. Да, газта е по-скъпа, но понеже няма да е основното, а само тук там по мъничко да топли един бойлер целогодишно и в някой-друг студен ден зимата (доколкото са останали такива, изключваме първоаприлския сняг) и затова натам залитаме. Ако има някакви сериозни възражения срещу газта разбира се ще погледнем и алтернатива.

Ясно с мазето... тогава трябва нещо като... сплит система? Една част (контрола?) да е в него, друга навън? Имайки в предвид климатиците, не би ли се чувала външната част, тя като гледам няма друг начин освен под спалнята да се падне?
шоп - майстор
Помисли върху варианта топлата вода да се грее от слънцето.
1115 - специалист
Вероятно ще се чува в спалнята.
Има хибридни системи термопомпа + газ.

Тема "Термопомпа въздух-вода + газ за нова къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: