• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Mitashki_MM - специалист
Здравейте, това нещо знам, че принципно е забранено ама когато етажа е партерен и няма на кой отдолу да връща миризми следва ли да се очакват някакви проблеми? И като подвъпрос - етажния комин на пръв поглед изглежда запушен (приближен до розетката пламък от запалка продържава да си гори вертикално нагоре а и никакъв уличен шум не се чува за разлика от отдушниците в банята и WC-то) - някой ако се е правил на коминочистач - има ли някаква специфична техника с пускането на топуза (аз колкото за пробата ще импровизирам с главата на един стар чук)?
iliya_i - майстор
вт фев 08, 2022 5:11 pmMitashki_MM написа:
Здравейте, това нещо знам, че принципно е забранено ама когато етажа е партерен и няма на кой отдолу да връща миризми следва ли да се очакват някакви проблеми? И като подвъпрос - етажния комин на пръв поглед изглежда запушен (приближен до розетката пламък от запалка продържава да си гори вертикално нагоре а и никакъв уличен шум не се чува за разлика от отдушниците в банята и WC-то) - някой ако се е правил на коминочистач - има ли някаква специфична техника с пускането на топуза (аз колкото за пробата ще импровизирам с главата на един стар чук)?
Кой каза, че миризмите се разпространяват само надолу :? Нали уж ще ги издушваш нагоре.
А ако другата година на 3-ти етаж някой реши да слага печка и да ползва комина по предназначение, какво ще се случи според теб, след като комина ще е задънен с принудителния поток.
НИКАКВИ АСПИРАТОРИ В КОМИНА.
Намери си кухненския отдушник.
Mitashki_MM - специалист
Става дума за София (старо строителството от 50-те) - в кухните има само коминни тела, дето са се ползвали няколко години преди да прекарат топлоснабдяването. Не мисля, че някой има изобщо идеи да слага отново печка на твърдо гориво, още повече пък в кухните, които и без друго са доволно тясни. Съседите наоколо масово там си връзват аспираторите.
iliya_i - майстор
Общо събрание на етажната собственост. Гласувате решение, че това ще бъде отдушник, а не комин. Щом съседите са се свързали там, ще те подкрепят. А гласуваното решение няма да позволява на никой да включва печка там.
Mitashki_MM - специалист
Да разбирам ли тогава, че чисто технически няма проблем да заустя аспиратора в общото тяло?
muhala - майстор
В Старите блокове всеки апартамент си има свои комини.
На първия етаж тръгва един. На втория минава транзит този от първия и започва втория комин. И така до 4ет.
Качи се при комшиите горе и ще вид, че комина е по-широк. Там са два.
Връзвай се спокойно. Може да погледнеш сградата отстрани. Ще видиш, че комините са доста широки.
gruio - специалист
вт фев 08, 2022 10:47 pmmuhala написа:
В Старите блокове всеки апартамент си има свои комини.
На първия етаж тръгва един. На втория минава транзит този от първия и започва втория комин. И така до 4ет.
Качи се при комшиите горе и ще вид, че комина е по-широк. Там са два.
Връзвай се спокойно. Може да погледнеш сградата отстрани. Ще видиш, че комините са доста широки.
Това изобщо не е сигурно, още повече говориш за сграда която дори на снимка не си виждал.
kozl - майстор
Това за старите сгради и комините е точно така. Всеки етаж ими самостоятелен проход от етажа до над покрива. Комините са зидани с тухли и са превързана зидария. И после стаа мазалото. Свидетел съм как от горните етажи се вмъкват в комините на долните етажи, щото там им по удобно за аспиратора.
Това за комините.
Отдушниците за санитарните помещения обаче са общи "комини" с общо сечение, един проход за всички етажи и пак са зидани с тухли.

В общи линии в старите сгради, където не са ползвани комбиниран тип комини ОС на ЕС трябва да се занимава с това кой етаж кой комин трябва да ползва и да се следи дали всеки се е включил в предназначения за него комин, щото с всеки етаж нагоре избора на включване в комин стаа все по-голем. Така на последния етаж може да има "стена" от комини.

Големо мазело е в тая Циганария ей #-o
Е тука у наша сграда първите два етажа се наговорили и си гътнали комините в кухните. Разширили си помещението, ама аспираторите къде да си напъхат :? и аре в отдушниците на баните.
И са в нарушение ли са :? оти според тех всичко им законно :?
muhala - майстор
ср фев 09, 2022 7:20 amkozl написа:
...
Е тука у наша сграда първите два етажа се наговорили и си гътнали комините в кухните. Разширили си помещението, ама аспираторите къде да си напъхат :? и аре в отдушниците на баните.
И са в нарушение ли са :? оти според тех всичко им законно :?
Ето така го направих аз: Цък на снимката
Изображение
kozl - майстор
Е тва куфара ли е комина?
А ако под тебе на долния етаж има още комин дека да се включи :?

И освен тва при комшиите комина не е в ъгъла и им е пречил на мебелировката.
  • 1
  • 2

Тема "Включване на абсорбатор в общия комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: