• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
yordanovdir - помощник
Здравейте, монтиран е нов климатик Дайкин с едно вътрешно канално тяло FBA71A2VEB9 и въздуховоди до отделните помещения.След настройка на дебитите, се оказа, че шума е повече от очаквания.Монтирах шумозаглушители на смукателна и нагнетателна страни и шума драстично намаля.Проблема, е че се появи(или остана) нискочестотен шум на втора и трета степен на вентилатора, с който не мога да се преборя.Колекторите и шумозаглушителите са изработени от климавер и на допир има осезаеми вибрации.Пробвал съм да монтирам дунапрен с пирадимидки на различни места по въздуховодите, да намаля вибрациите, чрез промяна на укрепването(монтажа) на вътрешното тяло и колекторите, карах и вентилатора на баланс.Резултата до тук е нулев.Шум почти няма в малките помещения и е слаб в по-големите и помещенията са празни, но съм се закелешил да го няма.Та ако има идеи за решаване на проблема с нискочестотния шум, приемам всякакви.
feikot - специалист
Въздуховодите какви са ? Ако са спироканални,задължително демпферирай точката при вътрешното тяло,ако са гъвкави връзки огледай да не се допира до нещо.
nelina_london - специалист
Ние сме със същия климатик ,но 50 ка .Шум има само в антрето,където е монтирано вътрешното тяло в окачен таван с решетка под него .Да не кажа ,че понякога ходех под него ,за да чуя дали работи ,при все че вратата към антрето е отворена .Вие да не бяхте с входящ и изходящ поток от климатика във всяка стая ?
И дали от сервизното меню сте намалили силата на вентилатора ?Фабрично бе на 7 от 15 степени ,аз го сложих на 1 ,но нашите въздуховоди са доста къси.
yordanovdir - помощник
feikot
Въздуховодите са кръгли, PVC.Между тях и смукателен, нагнетателен колектори има гъвкави връзки(Al тръбопр. с изолация).Вибрации по въздуховодите при допир няма абсолютно никакви.

nelina_london
Така е, при нас към всяка стая има входящ и изходящ поток.При нас, за да се достигнат проектните дебити към помещенията, в сервизното меню степента на вентилатора е 7.Заводски беше на втора степен и нямаше шумове.
preslav - майстор
Не съм специалист, но бих опитал да оставя шумозаглушителите само на смукателната или нагнетателната част.
yordanovdir - помощник
чет апр 21, 2022 7:17 ampreslav написа:
Не съм специалист, но бих опитал да оставя шумозаглушителите само на смукателната или нагнетателната част.
Шумозаглушителите представляват паралелепипед с напречно сечение 1100х300 мм(малко по-голямо от сечението на каналното тяло) и дължина около 800 мм, в които има допълнителни надлъжни прегради(стени), по 4 броя.Преградите на шумозаглушителите мога да махна сравнително лесно, но ако идеята е премахване на целия шумозаглушител с цел намаляне на общия обем преди или след каналното тяло, на този етап би било много трудоемко.Веднъж го правих, за да монтирам шумозаглушителите.Та в тоя ред на мисли, каква е идеята на предложението?
preslav - майстор
чет апр 21, 2022 11:15 amyordanovdir написа:
Та в тоя ред на мисли, каква е идеята на предложението?
Имам подозрение, че се получава резонанс и нискочестотния шум, който чуваш се усилва, вместо да намалява.
Съвсем примерно, предполагам си "свирил" на гърлото на бутилка, подобен ефект умишлено се гони в бас-рефлекса на тонколоните. Другото, което е възможна причина, пак примерно, знаеш защо тонколоните имат "условни" + и - или казано по друг начин, не случайно са с червен и черен кабел и трябва да се свържат по съответния начин иначе колебанията на отделните високоговорители се "гасят" взаимно. Не на последно място, точно това разширяване на канлите и свиването им в последствие може да играе ролята на духов инструмент, до колкото ми е известно, от една и съща тръба, музикантите извличат различни тонове като скъсяват и удължават пътя на въздуха с клавишите. Точно защото ще е много трудоемко не предложих варианта да се направят различни по дължина смукателните и нагнетателните тръбопроводи, но сега се сещам, че за експеримента можеш външно да удължиш някоя от тръбите, дори и с гъвкава връзка да я закараш на различно място от сегашното.
Говоря само от обща култура, но надали тук ще се включи специалист по звукотехника.
yordanovdir - помощник
Благодаря за разясненията.Ще мисля, ще правя и ще споделя резултатите, каквито и да са.
Lutchezar - специалист
Първо напълнете помещенията. Като се живее вече други източници на шум ще са водещи.
preslav - майстор
Бих опитал и още нещо - увеличаване на оборотите на вентилатора и регулиране на дебитите чрез притваряне на смукателната или нагнетателната част.
  • 1
  • 2

Тема "Шум от канален климатик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: