Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
unicata - специалист
Здравейте, ще строя къща и смятам да сложа ТП самоделка, мисля да я зарова серпентина в земята, но имам няколко въпроса преди да реша какво да правя.
мисля нуждите ми да са под 4квт.
серпентина гледам че масово се правят от полиетилен ф32 и се закопават на дълбочина 2м
1. мога ли да закопая серпентина на 2,20-2,40 и още една серпентина на дълбочина 1,8-2м(40-50см над първата)?
2. гледам тук едни полиетиленови тръби PN6(уж до 6бара налягане държат) ако сложа такава тръба само ф40 или ф50 ще се подобри ефективността или все пак ще трябва да копая по-голяма площ?
3. как стой въпросът със сондажите в които се пускат вертикални тръби и се заливат с бетон? до колкото чета се правело с полипропиленови тръби и най-отдолу се слага специален накрайник или поне колена за да не се прегъне тръбата. къде мога да намеря и колко би струвало, найстина ли са полипропилен или са поиетилен. Каква дълбочина и колко тръба ще ми трябва за термопомпа 5-6квт( за резерв евентуално)
4. мисля да комбинирам въздуха и земята като сложа пластинчатия топлообменник от земята веднага след кондензатора, по този начин фреона връщайки се от бойлера(консуматора на топлина) минава през кондензатора и се затопля макар и малко и след това вече се дозатопля от серпентината. ще управлявам циркулационната помпа за земната серпентина отделно и в зависимост от температурата на околната среда ще я пускам и спирам, все пак лятото ако подгрявам бойлер коп-а ще е по-висок ако не охлаждам фреона.
5. възможно ли е да се управлява самоделка по външна температура. Имам предвид ако ползвам подово, да му задам при какви външни температури каква температура да подава на подовото и така винаги да работи в оптимален режим а не да работи със стаен термостат който да включва и изключва кръговете при по-топло време. Ако не става ще ползвам буфер и термостат явно.
6. При меко време когато ТП има достатъчно капацитет за топла вода мога ли да я излъжа по някакъв начин да грее и бойлер, знам че фабричните термопомпи имат опция за БГВ и парно, но при самоделка може ли да се ползва такава опция?
друго засега не се сещам
по принцип мисля да ползвам водно подово или вентилация с рекуператор и на изхода на рекуператора да сложа някакъв топлообменник(конвектор) който да върти топъл въздух из цялата къща.
приемам всякакви съвети и коментари.
благодаря
speka_rs - специалист
1. Не, закопаваш си една серпентина, и поне на 2 метра от първата си закопаваш друга.
2. Полиетиленовите тръби не са лоша идея, само дето трябва да се лепят за да си сигурен.
4. Такива комбинации си заслужават за големи мощности, за до 10 кВт според разни капацитети в областа си е загубена и неизплащаема кауза.
5. Няма невъзможни неща, но пак влизаш в това да дадем 1000 лв за да спестяваш 100лв на година.
6. Греенето на бойлер е възможно, но трябва да си изясни: как ще го правиш?
- дали с отделен топлообемнник
- дали с други настройки 3пътни клапани и тн.

Трябва да почетеш малко повече и след като ти станат по-ясни нещата да си мислиш какво може и какво не може.

Изясни си какво искаш, след това какво си заслужава да направиш като парички.
И аз като теб имах много идеи, ама един човечец ми каза не се занимавай с глупости и сега си гледам един преработен Дайкин и му се радвам.
По-добре тези допълнителни парички за земя-вода да се вложат в повече изолация и така според мен ще има повече ефект от колкото излишни и трудни за управлние комбинации.
шоп - майстор
Може да закопаеш серпентината на два реда. Поличава се така наречената от руснаците "многоетажка"

Дали е полиетилен ф32 или ф40 разликата ще е минимална и най-вече ще намалиш хидравличното съпротивление на серпентината и ще ползваш по-икономична ЦП. Общо взето за да работи ТП в икономичен режим не трябва да пестиш от серпентина. Трябва си площ и обем на грунта, от който да извличаш топлина. Иначе за седмица може да замразиш грунта и няма да си доволен.

Регистрирай се в руският форумхаус.ру и ще разбереш как се изчислява зена серпентина. Общо взето може да разчиташ на 30-50 вата от 1 линеен метър и до 100 вата при вертикално полагане на U зондите. Аз в БГ не съм виждал U накрайници.

Прочети темата " термо помпа вода вода всеки може да си направи" в нашият форум и ще разбереш как лесно и евтино може да имаш БГВ.
Моята ТП подава 30-32 гр вода към топлите подове, а имам БГВ загрята до 55 гр без да сменям режима на работа.
Успехи!
unicata - специалист
по принцип се интересувам от години, но скоро не бях чел и явно съм позабравил някои неща.
пак ще поровя да видя какво съм изпуснал в образованието си, че ми се въртят някакви неща в главата.
Що се касае до изолацията, няма накъде повече, идеята е да е 20см и 25см поистиролбетон(имам друга тема, но там съм питал друг неща)
проблем е че и мястото за копане е към 40квадрата, сондата явно ще отпадне ако не си я правя сам
шоп - майстор
пон фев 27, 2023 5:11 pmunicata написа:
мястото за копане е към 40квадрата
Направо забрави за ТП земя-вода.
torbalan - Дървен философ
пон фев 27, 2023 5:11 pmunicata написа:
.. мястото за копане е към 40квадрата, сондата явно ще отпадне ако не си я правя сам
Десетина години се топлих с термопомпа с директно закопана медна серпентина.
Дължината на тръбите е 150 метра. Закопани са на 2.5 и 3.5 метра. Площтта, на която са закопани е около 250 квадрата.
Топля къща на два етажа с по около 120 квадрата на етаж и сравнително добра изолация и дограма.

Не знам, какво си представяш, че ще постигнеш с площ 40 квадрата.

По-добре два сондажа за вода и термопомпа вода-вода.
unicata - специалист
по принцип гледах че за киловат са нужни 10 квадрата, аз мисля да сложа една 12, която с коп 4 да дава 4квт, макар че сметките показват нужда от 2.5квт при -10, така че смятам че 40 квадрата ще стигнат, в крайна сметка има още къде да се копае, но мислех само в предния двор, ако трябва и отзад ще прекопая градината.
сега се сещам, да питам, има ли някакви варианти за управление на ТП самоделка с инвертор, знам че с инвертор се ползва управлението на климатика като се лъже термодстчика с допълнително съпротивление, но понеже искам да пробвам бгв и отопление някакви опции тук или евентуално инвертор с вградено управление поръчково?
някой да даде някакъв акъл или да ме насочи към някоя тема която. оже би не съм видял?
speka_rs - специалист
пон фев 27, 2023 9:34 pmunicata написа:
по принцип гледах че за киловат са нужни 10 квадрата, аз мисля да сложа една 12, която с коп 4 да дава 4квт, макар че сметките показват нужда от 2.5квт при -10, така че смятам че 40 квадрата ще стигнат, в крайна сметка има още къде да се копае, но мислех само в предния двор, ако трябва и отзад ще прекопая градината.
сега се сещам, да питам, има ли някакви варианти за управление на ТП самоделка с инвертор, знам че с инвертор се ползва управлението на климатика като се лъже термодстчика с допълнително съпротивление, но понеже искам да пробвам бгв и отопление някакви опции тук или евентуално инвертор с вградено управление поръчково?
някой да даде някакъв акъл или да ме насочи към някоя тема която. оже би не съм видял?
Колега,

ако наистина ти трябват 4 кВт, бих ти препоръчал да не закопаваш пари в земята, а да си харесаш някои климатик с топлинна мощност 6-7 кВт и да си свиркаш и да не се занимаваш с закопаване на пари в земята.
Земя-вода ще е една гора пари със не предстазуем резултат. По принцип има начин ако имаш свободно време и желание да си направиш малко дупки с дълбочина 8-10 метра и след това да си свъжеш в общ колектор.
Но пак казвам особенно с климатът в момента по-добре правеняк въздух-вода.
unicata - специалист
Здравейте, почетох малко тия дни, помислих, отидох до парцела с рулетката и се появиха повече въпроси отколкото отговори.
земя се оказа че има доста над 40квадрата и съответно ще се заровят серпентини за поне 8 киловата, може и 10.
от тук ми дойде на ум да грея вода в термопомпа, с три жени в къщаща и жената иска вана 150л минимум и вероятно няма да стигне.
И от тук започна да ме боли главата:
1. от една страна се чудя термопомпа самоделка ли да правя или да преправя стар климатик.
2. от друга страна се чудя ако е стар климатик - един или два, мисля един 12ка(4квт) инверторен за парното с конвектор от стари климатични тела или панелни преоразмерени радиатори. Нали е инвертор ще поддържа постоянна температура и компресора по-малко ще спира и тръгва.
- за БГВ(бойлера) мисля една 18ка(6квт) или 24ка(8квт) конвенционална, не виждам смисъл като за бойлер е достатъчно вкл/изкл система( по мое мнение)
3. за двата цикъла ще трябват буфер и бойлер, но гледам едни комбинирани буфер с бойлер, при това положение една една 24ка е 8киловата и ще е достатъчна, въпросаът е какъв ще е копа, все пак се борим за голям коп и минимални разходи. Та един комбиниран или два отделни съда? сега се сещам че видях в един сайт буферен съд за ТП със серпентина за проточна БГВ, някой има ли впеачатления за тази техника и въобще рентабилна ли е?
4. гледам една обява в ОЛХ един пич прави бойлери по поръчка и серпентината е медна тръба за фреон, демек кондензатора се явява директно във водата за подгряване. Дали си струва и с колко биха се намалили топлинните загуби при такъв тип бойлер?
5. Ако ползвам готова 24ка мога ли да й сложа предкондензатор като топля БГВ или няма смисъл ако цялата мощност се ползва за БГВ. Как стои въпроса с хидробокс на самоделка?
6. Кой фреон е най-подходящ за БГВ като разход на енергия, КОП?
7. Мислех да ползвам климатик хиперинвертор, но така като гледам пише голям коп, а като ми погледнеш характеристиките същата мощност на компресора със същата топлинна мощност като на обикновен климатик, какво им е вълшебното на тия хиперинвертори тогава?
Все още незнам каква е температурата на земята, но съм на 20м от дефилето и предполагам че земята не е много топла, мисля че повече от7-8 градуса на 2м дълбочина няма да даде.
ако имате предложения и съвети ще съм благодарен.
speka_rs - специалист
Колега,

каквато и ще да е термопомпата не се отказвай от подовото.

Поздрави
Николай

Тема "малко помощ за сметки за водя земя" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: