• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bobrock - помощник
Здравейте,

Налага ми се да потвърдя избран вариант/мощност- термопомпа за новопостроено жилище.
Ще се използва за отопление, БГВ и лятото за охлаждане.

Апартаментът е:
-105 m²
-партерен етаж
-южно изложение
-под него има подземни гаражи
-цялата южна фасада е с големи френски прозорци
-алуминиева дограма Reynaers MasterLine 8, троен стъклопакет, Low‑E, топъл дистанционер
-над две от трите стаи има външни тераси от горния етаж (покрити, но студени)
-отоплението е подово навсякъде
-изолация на под 150мм(по проект)
- сграда енергиен клас А
Добавка: външното тяло е предвидено да е на покрива на сградатa (6 етажна)- т.е. на 7 етаж.

Избраната настилката в трите стаи ще бъде трислоен инженеринг паркет.

Препоръчана от проектанта на подовата инсталация е Daikin Altherma 3 R F – 11 kW (ERLA серия) с вграден бойлер.( Съгласно проекта е термопомпа с Qот./Qохл. = 12 / 10,4 kW+80л буфер съд).

След като прочетох повече за работата на подово отопление с паркет и за минималните мощности на различните модели, се притесних, че:
избраният модел има минимална мощност около 4–4.5 kW, а реалните топлозагуби на апартамент с такава дограма и изолация вероятно са доста по‑ниски, което може да доведе до често циклене, особено при по‑меко време,а това не е оптимално за подово отопление с ограничение на температурата на настилката.

Ще се радвам да чуя мнения от хора с подобни жилища или опит с Daikin Altherma — дали 11 kW е реалистичен избор за такъв апартамент, или е по‑удачно да се разгледа по‑малка мощност (например 8–9 kW), която да модулира по‑добре при ниски товари.

Благодаря предварително за съветите.
Последна промяна от bobrock на чет фев 05, 2026 7:28 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Голяма е
bobrock - помощник
чет фев 05, 2026 5:08 amLazarGanev написа:
Голяма е
Добро утро,
Благодаря за коментара,
пропуснал съм, че външното тяло е предвидено да е на покрива на сградатa (6 етажна)- т.е. на 7 етаж.

Каква по мощност вие бихте препоръчали ?

Благодаря !
kozl - майстор
bobrock в буферния съд има ли нагреватели?

То като има буфер, може ли да се ползват няколко термопомпи към буфера :?
В смисъл почва се с ТП с по-малка мощност и ако е необходимо се добавя още една :roll:

Аз не бих "скопил" подовото отопление с паркет или килим. :roll:
bobrock - помощник
чет фев 05, 2026 7:45 amkozl написа:
bobrock в буферния съд има ли нагреватели?

То като има буфер, може ли да се ползват няколко термопомпи към буфера :?
В смисъл почва се с ТП с по-малка мощност и ако е необходимо се добавя още една :roll:

Аз не бих "скопил" подовото отопление с паркет или килим. :roll:
Привет,

1. нямам инфо дали в буф съд има нагревател, ще попитам.(вероятно няма )
2. паркета е избрана настилка (без килими). Посешавал съм доща жилища с паркет и гранитофрес с подово, не намерих огромна разлика в комфорта. но обичаме да ходим боси...и неотоплителните сезони, камъка не е любима настилка :)
3. Не съм привърженик за вариатна добавяне още една ТП след това. Няма ли възможност да се избере подходяща мощност , която да обезпечи тази квадратура?

Благодаря !
kozl - майстор
На краката може и да им е топло, но проблемът е когато подовото не може да сгрее помещението до комфортни условия.
И тогава се почва търсене на причината за провала на комфорта.

Може би ще се окаже, че проблемите при подовото са от рода":
"И агнето цяло и вълкът сит."
Ако подовото не може да усвои мощността от топлоизточника, то кел файда от мощната ТП.
В една друга тема вкарах пример за комфорт, като сравних комфорта м-у Партнер и Пасат.
ср яну 28, 2026 8:54 amkozl написа:
Комфорта изисква съчетание на начините.
Като пример ще ползвам сравнение м-у Партнера и Пасата.
И двете са с "П", но в Пасата си е по-комфортно.
Влизам в студената баничарка и тракам зъби 10+км до де усетя топликата. Отоплението само от двигателя и докато загрее :sad:
Качвам се на студения Пасат и пускам подгрев на седалката. След секунди топло на гърба и на гъ3а :supz: До минути лъхва топлина и от парното, защото има ел.котел, който работи докато загрее двигателя. Е тва е комфорт, ама ел.нагреватели + ел.котел + дизел котел.
Не съм на ти с топлотехниката, но минималната мощност на ТП при каква външна Т е определена?
bobrock - помощник
чет фев 05, 2026 8:39 amkozl написа:
Не съм на ти с топлотехниката, но минималната мощност на ТП при каква външна Т е определена?
Това само имам:

КЛИМАТИЧНИ УСЛОВИЯ
Външни изчислителни температури за град София
Външна изчислителна температура
Зима:- 16 ºC
Външна изчислителна темпера
тура Лято: + 33 ºC
Относителна влажност на въздуха
Лято: 31,5 %
Вътрешни изчислителни температури
Всекидневни, спални
Лято: +26 ºC ± 1 ºC +26 ºC ± 1 ºC
Зима: +22 ºC ± 1 ºC+22 ºC ± 1 ºC
kozl - майстор
Да ...
Термо Помпа и Технически Проект - (ТП).
Въпроса беше за Термо помпата (ТП). При ниски Т (колко ниски :? ) отоплителната мощност на ТП спада. В такива случаи може да се включи нагревател в буфера, който да добави отоплителна мощност.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вътрешното тяло си има вграден нагревател
bobrock - помощник
чет фев 05, 2026 11:34 amLazarGanev написа:
Вътрешното тяло си има вграден нагревател
Привет Лазар,

Това помага ли в проекта? Каква мощност бихте препоръчали вие за ТП ? За буфера се опасявам, че в заделената ниша няма място за по-голям буферен съд.

Благодаря !
  • 1
  • 2

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: