Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
wire - напреднал
cacho написа:
AMD на предишния лаптоп (HP) ми счупи стъклото на масата :shock:
и нямолко пъти изкарва дим от решетките....
Наскоро взех Асус с Интел излезе много добра машинка. За парите си върши чудесна работа.
Писал съм , че HP дават проблеми :razz: , а и неправилната поддръжка често води до доста дефекти, особено при HP
galin.com - специалист
wire написа:
Да се включа и аз.
Доста опит понатрупах откакто преди година си харесвах лаптоп. Взех си Тошиба А215 от САЩ. Такива в БГ нямаше, няма и да има :? От тогава съм преинсталирал, поправял, инсталирал поне 10-ина лаптопа. Ето моите съвети:
1. НЕ си вземай MSI, ACER!
2. Средна ръка са HP ( Compaq са тяхна марка пак), Fujitsu-Siemens, но имат доста проблеми
3. Най-добрите марки са Toshiba, Dell, Lenovo (това е на IBM), Sony и Gateway( която май няма да намериш в България) Asus и Apple(което обаче е доста скъпо, както и Sony)
4. Най-добрият звук на колонките е на HP, но само заради това да си го взимаш:?
5. Операционната система - само ако е Vista Home Premium SP1 (Ultimate е скъпа, другите не ти трябват). Моя дойде с диск - слагаш диска и чакаш - инсталира само оригинална Vista, драйвери и помощни програми без да си бутнеш пръста. Давали са ми лаптопи без такива дискове - пълен ужас докато намериш всичко, а и ако ще го даваш на майстор...40лв. през нз си колко време... :-k
6. Пентиумите са по-скъпи, по-бавни и с по-ниска производителност. AMD само загряват повече, но са с по-голяма производителност и минават Интел по почти всички показатели.
7. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО двуядрен процесор - Turion x64 (за AMD) или Intel® Core™2 Duo
8. Харда повече от 160GB и с 5400 оборота
9. RAM поне 2, ако е с 32бит оп. с-ма не ти трябват 4 - няма да ги разпознава всички.
10. Почти всички вече са с вградена камера.
11. HDMI изхода е за картина, не за звук
12. По възможност не купувай от веригите за техника, защото там тези малките пакети ги подмятат като дини :x
13. Екрана ти да е нещо с Brite - TruBrite, XBrite..разни такива и да не е матов.
14. Да има VGA изход, поне 4 USB, PCMCIA и card reader, естествено Wi-Fi и Lan.
15. Батерия повече от 6-клетъчна няма да има в лаптоп за толкова малко пари :wink:

Ако нещо съм пропуснал се извинявам :-D
Ще се постарая да изкоментирам всичките ти точки, защото по почти всички имам забележки.
0. Toshiba Satelite A215 - Среден към нисък клас лаптопи със доста проблеми с памет и видеоконтролер.
1. За MSI съгласен за ACER - не. Да си чувал за ACER Ferrari ?
2. HP въобще не са средна ръка, а са бизнес лаптопи. Сравнително ниски параметри за високи цени - но надеждни.
3. Подредбата е следната - Dell, HP, ASUS, SONY, TOSHIBA, ACER ... (това е на база дефектни на 1000 броя)
4. Пълни глупости. Най-добрия звук идва от големи говорители, които няма как да бъдат поставени в лаптоп. Хубав е звука от Harmon Kardon и Altec Lansing.
5. Всеки производител определя в кой клас попада лаптопа му и го окомплектова със съответния софтуер. Било за домашна или бизнес употреба. Всички лаптопи от 2008 са без инсталационни дискове. Инсталираш първоначално от хард диска и после си правиш собствен диск за възстановяване. Има ръководство и програма.
6. Чисти пентиуми не се слагат в лаптопи от 3 години. Това на което пише пентиум е двуядрен нискобюджетен процесор, който да се различава от добрата серия Core 2 Duo. За AMD не са вярни и двете неща. Не загряват повече от средната и висока серия на Интел, А и производителността не е от най-високите за консумиран ват или свършена работа.
7 и 8 - съгласен. Най-изгодната цена за момента е на 320 GB, става и 250 GB.
9. Рамта е евтина. А количеството й зависи от видеото. Ако видеокартата ти дърпа от рамта е добре да се запасиш с 3 или 4 GB, понеже нямаш контрол върху процеса и може да увиснеш с малко рам в някои случаи. За 4 GB и 32 битова ОС е вярно.
10. Да, вярно е. Не се впускайте по мегапиксели тука. Няма смисъл.
11. HDMI е интерфейса, а дали да пусне само картина или и звук си решава производителя. Има и със звук. Но със специални драйвери към видеократата да минава звука оттам. Във всички случаи обаче през HDMI минава цифров сигнал за картината.
12. А от къде да го купи ? От плод-зеленчука ? Пакетите се подмятат по този начин още от производството им. Да не говорим при транспорт.
Не се притеснявайте за това. Опаковката на SONY, HP, ASUS, DELL са тествани на изпускане от 1 метър и гарантирано оцелява вътре.
13. Защо да не е матов екрана ? Матовия е по-добър и на светло и на тъмно. Но е по-скъп за производство и консумира повече. Сега сещате ли се защо всички изведнъж станаха кристални ?
14. VGA, LAN и Wi-Fi имат почти всички, но е добре да се гледа. PCMCIA e остаряващ и изоставян стандарт. Новия е ExpressCard. По-бърз е и все повече нови продукти се правят за него.
15. Прав си. То често и 6 клетки не слагат. Но е важно и колко е цялата консумация. Дали е едноядрен - неоптимизиран или двуядрен с по няколко режима на икономия на енергия. Дали е с отделно или вградено видео. Всичко оказва влияние на продължителността. Не се надявайте да минете 2 часа. Средно е между час и 15 и час и 45 за нискобюджетен стандартен лаптоп.
royal - напреднал
Vlad_g написа:
Стига го плашихте човека. Туй не вървяло, онуй било малко - я си гледайте геймърските машини и не го занимавайте с глупости.
Ти си решаваш пич. Аз ползвам следното за тези работи:
Compaq Armada M700 14", 60 gb, 256 rum :) ati radeon 32 mb, това ми излезе 300 лв. и на него си рисувам чартежчета с AutoCad 2005 и Invertor 9, гледам си филмчета на двд , музичка / ако ще и flac /, и си браузвам на Opera без грешка.
!!!Firefox 2. ... тежи повече от Photoshop CS3, просто бех потресен!!!
браво колега за тия пари си взел супер машинка. :)
Johny - майстор
n_a написа:
Я да всея малко смут. Ако е заради пречещото бюро... ми то, по принцип, тънък монитор и клавиатура, не заемат повече място от един лаптоп. Самото PC не е баш голямо и може да си стои ниско почти навряно в "долап". Всъщност, бюрото веднага можеш да го разкараш.
Колегата е много прав. И .... при еднаква цена всеки настолен компютър е по-добър от лаптопа. С LCD мониторите, проблема за мястото в/у бюрото отпада. Единствено, ако ти трябва да го носиш насам-натам.
Проблема с ХР за лаптоп е сериозен в смисъл инсталацията. Съседското момче донесе от Щатите Gateway-лаптоп и три дни воювах с него, за да му кача ХР. Проблемите са основно два: да интегрираш драйвери за SATA-иначе Windows-a не вижда харда. И другият проблем са драйверите за другите устройства. За въпросната марка намерих нужните драйвери, но доста трудно. Драйвера за LAN картата така и не открих. След това комшията каза, че най-сетне е намерил, но чакам да скапе Vista-та, за да му кача ХР. Когато всичко е готово, правиш един Backup с Acronis True Image и нямаш ядове. В заключение - вземи си настолен компютър, ако нямаш нужда от мобилност.
pavelvasilev - специалист
Здравейте колеги, вече имам лаптоп макар че го купих чак сега :) лаптопа е LENOVO на IBM с следните характеристики:

- CPU PENTIUM DUAL CORE T2390 1.86 GHZ
- DISPLAY 15.4" (40 CM.) WXGA VIBRANTVIEW
- RAM 2 GB DDR II
- HDD 250GB SATA
- VIDEO INTEL GMA X3100 UP TO 256MB
- DVD-RW DUAL LAYER
- WLAN 802.11 B/G
- MULTI-CARD READER, S-VIDEO OUT
- FINGERPRINT READER, 6 CELL BATTERY
- WINDOWS VISTA HOME PREMIUM SP1
- ТЕГЛО 2.81 KГ
- ВГРАДЕНА КАМЕРА
- BLUETOOTH
- НЕДОСТАТЪК-ЗА МЕН Е ЧЕ ЗВУКА ОТ ГОВОРИТЕЛИТЕ СА МНОГО ТИХИ ПРИ УСИЛЕНИ ДОКРАЙ

Засега съм много доволен,много бързо работи за секунди ми отваря и затваря приложенията,но искам помощ от вас как да инсталирам без проблеми БГ интерфейс много държа на това и как да разделя харда на 2 устройства че е само С с 250 гб,и разделянето му ще налага ли нова преинсталация че това не ми се иска да става ?
Благодаря ви за мнението ви :) !
Johny - майстор
Partition magic-дели без да се губи инфирмацията. Предварително дефрагментирай. Най-добре в "Safe Mode". Ето тук пише как се ввлиза в този режим: http://www.technews.bg/info.php?id=595
Дефрагментираш, рестартираш и пускаш Партишъна даработи.
Ето тук има Пртишън-Arena.BG, изисква регистрация: http://arenabg.com/torrents.php?search= ... 0&active=1
Успех!
wire - напреднал
Честито! :prost: Самата Виста си има функция за разделяне.
Даваш manage на иконката на Computer (My Computer) после отиваш на disc managment. Оттам даваш shrink volume и разделяш. После форматираш новата част. :)
Ако разбираш англ http://www.bleepingcomputer.com/tutoria ... al133.html
Johny - майстор
wire написа:
Честито! :prost: Самата Виста си има функция за разделяне.
Даваш manage на иконката на Computer (My Computer) после отиваш на disc managment. Оттам даваш shrink volume и разделяш. После форматираш новата част. :)
Ако разбираш англ http://www.bleepingcomputer.com/tutoria ... al133.html
Тогава нямаш ядове.
pavelvasilev - специалист
Това ще ми свърши ли работа отностно разделянето на диска ето и подробен линк с снимки http://forum.setcom.bg/index.php?topic=37773.0 само да уточна че имам само С: рискувам ли самия уиндоус при разделянето му както е описано при линка който го виждаш?
Мерси предварително за отделеното време
Johny - майстор
pavelvasilev написа:
Това ще ми свърши ли работа отностно разделянето на диска ето и подробен линк с снимки http://forum.setcom.bg/index.php?topic=37773.0 само да уточна че имам само С: рискувам ли самия уиндоус при разделянето му както е описано при линка който го виждаш?
Мерси предварително за отделеното време
Работил съм с Partition Magic и мога да кажа, че работи добре. В линка, който даваш, коментират и Acronis Disk Director Suite. Той също върши работа, но за такива цели не съм го ползвал. Ето ти и един Screenshot на Аcronis-а. И конката с ножа е за разделяне. По принцип няма нищо страшно, ако знаеш какво правиш. Така че чети внимателно. Ако ли не, търси помощ от специалист. Ако случайно оплескаш нещата, спри там където си стигнал и повече нищо не прави, докато не получиш помощ. Обикновенно се правят неграмотни опити за оправяне на нещата и това води до трайна загуба на информация. Иначе, както вече ти казах, всичко е поправимо..... освен пожар и удар с чук :lol: :lol: :lol:

Прикачен файл

Acronis.jpg
Acronis.jpg (80.96 KиБ) Видяна 5123 пъти

Тема "Лаптоп,... мнението ви..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: