Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Johny - майстор
Потърси Аcronis. Nякъде в този раздел бях писал за него и ще ти свърши отлично цялата работа. Много добра програма и от години работя с нея. И тук траял версията ще ти свърши работа. Има я и на руски, ако повече ти върши работа.
mimeto_87_b - специалист
Ок сега ще я потърся. Въх тоз твърд диск много проблемен. Да взема да говоря на мъжа за нов компютър :lol:
Johny - майстор
mimeto_87_b написа:
Ок сега ще я потърся. Въх тоз твърд диск много проблемен. Да взема да говоря на мъжа за нов компютър :lol:
Харддиска и дъното са различни неща, в смисъл, че можеш да смениш само едното. Ако имаш възможност, то е добре да заложиш на по-добро дъно и с отделна видеокарта, а не вградена. Биостар са от най-евтините дъна и обикновенно го продават по големите вериги като цял компютър за неразбиращи. Сравнявал съм цените и за 40-50 лв. по-скъпо може да се купи много добра конфигурация.
Извинявай, твоят случай може да е друг.
mimeto_87_b - специалист
Най- после ми оправиха компютъра. :2thumbs:
Много проблеми имах с тези харддискове. Сега обаче имам още едно въпросче. Значи в сервиза не са ми махнали стария хард, а са сложили и новия...май. И сега имам С: което е 76 гб и J: което е 298гб обаче стария диск нещо не ми работеше добре преди. И незнам сега защо не са го махнали- оставили са го да си прехвърля информацията ли и после да го махна, или някак чрез уиндолса да го "изключа" и да оставя само новия и на него да инсталирам уиндолса, или пък така трябва да остане? Ако оставя така този стария ако започне пак да прави проблеми мога ли на новия да инсталирам уиндолса? Малко объркано стана ама дано ме разберете :lol:
Johny - майстор
Какво значи - не работеше добре. Как разбра, че е от харда а не от Уиндоуса? Нима не са ти инсталирали Уиндоус, че трябва ти да си го инсталираш? Ако имаш все пак операционна система/ОС/, то дяла /15-25 Гб. според зависи/ на който е инсталирана, трябва да ти служи само за нея и за програми, но не и за съхраняване на информация.
Има много "ако", но по-добре кажи какво е текущото състояние на компютъра - вид на ОС, размери на дяловете и кое къде се намира /в смисъл инсталирано/, и след това ще коментираме.
Това, че имаш два харда, не е проблем, а достоинство.
mimeto_87_b - специалист
Не работеше добре- в смисъл от сервиза в който му беше гаранцията ми казаха че има bad сектори и че трябва да се смени (става въпрос за диска от 80гб). Постоянно ми забиваше, издаваше странни звуци, рестартираше се, даваше черен екран на който пишеше "Да се стартира нормално, под сейф мод или последната работеща конфигурация" нещо подобно. И започваше да отброява наобратно след което отново се рестартираше. Взех си нов хард, реших аз да си го сменя обаче захранването изгоря. Занесох го в друг сервиз, че ми е по- близо до вкъщи и ми казаха че и харда е изгорял и трябва да купувам друг. Отново си купих хард и го оставих да ми го сменят в сервиза. Взех си компютъра на следващия ден и след като го включих установих, че и стария, който правеше по- горните проблеми и новия са ми в компютъра (поне така си мисля, тъй като направя една проста сметка че стария ми хард е 80гб а новия е 320гб, а аз имам на С 76гб, а на J 298 гб значи са останали и двата). Уиндолса ми е същия който ползвах преди, тоест е на стария хард. Притеснява ме да не вземе пак да прави проблемите които правеше преди.
Стария хард не е разделен на дялове, новия също. Имам само C който е стария и на него е всичката информация и J който е новия и е празен.
Johny - майстор
Явно имаш нужда от специалист. Бих ти помогнал безплатно, но си далече. Новиат хард трябва да се раздели най-добре на 3 части. Например 25Гб за Уиндоуса /извинявай - не Уиндолса/ и още два дяла съответно по 145 и 150 Гб. Релните цифри са малко по други, защото хрда не е 320 Гб, както вече си видяла, но това няма значение.
Тази операция с разделянато може да стане преварително с помощта на програма, но най-лесно по време на самата инсталация.
Преинсталира се Уиндоуса на малкия дял, като другите два дяла и стария хард са за информация. Стария хард е добре да се сканира с програми, който поправят /ако е възможно/ или елиминират от употреба бад-секторите и тогава да го ползваш за неотговорна информация - например с това: http://translate.google.com/translate?h ... d7605.html .
Естествено, че трябва да се сменят джъмперите на "мастер" и "слейф" на хардовете.
Защо си купила нов хард, след като предишния е в гаранция? Трябваше да го сменят. Възможно е, но е трудно доказуемо, че изгорялото захранване го е повредило. Вече си купила, но ако новото захранване е 15-20лв, сигурно пак ще изгори. Кадърните захранвания струват 35-45лв. и осезаемо са по-тежки от другите. Моето струва 180, но това е друга песен.
Ето как изглежда компютър с два харда: Control Panel->System->Device Manager->Disk drivers. Eверест може също да ти даде тази информация.
В случая 160 и 320 Гб, като Уиндоуса е на големият хард.
Ако има нещо-питай. Успех!

Прикачен файл

123.jpg
123.jpg (26.52 KиБ) Видяна 3540 пъти
mimeto_87_b - специалист
Ок всичко разбрах. :-D
Сега в Биоса ми показва, че стария хард е мастер 0, а новия е мастер 3. Сега просто трябва да отворя кутията и да направя новия мастер, а стария слейв, нали. И после преинсталация на Уиндоуса на новия хард на най- малкия дял и сам готова. А Някакви кабели трябва ли да разменям, защото ме притеснява факта, че стария е Ата, а новия е Сата и ако трябва да сменям кабелите по- добре да го оставя така.

А онзи изгорелия го занесох в магазина и им казах, че в сервиза са казали че не работи. Те го отвориха и установиха, че е изгорял и го изпратиха в София да решат дали да одобрят гаранцията.

Johny, много ти благодаря за помоща.
Johny - майстор
mimeto_87_b написа:
Ок всичко разбрах. :-D
Сега в Биоса ми показва, че стария хард е мастер 0, а новия е мастер 3. Сега просто трябва да отворя кутията и да направя новия мастер, а стария слейв, нали. И после преинсталация на Уиндоуса на новия хард на най- малкия дял и сам готова. А Някакви кабели трябва ли да разменям, защото ме притеснява факта, че стария е Ата, а новия е Сата и ако трябва да сменям кабелите по- добре да го оставя така.
Всичко си разбрала правилно. Няма нужда да разменяш нищо. И делиш хрда при инсталацията. След това от стария прехвърляш каквото ти е нужно и го обработваш с въпросната програма или някоя подобна.
mamkata - специалист
Джони, при SATA няма мастър и слейв - там е по едно устройство на канал.

Тема "Смяна на твърдия диск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: