Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
nеwage - специалист
Системата работи безотказно вече 3-та година!!! :supz:

Удачна се оказа комбинацията с най-евтиният принтер от 65 лв. DeskJet j110 който купих от Техномаркет и пригодих веднага за работа със системата http://www.youtube.com/watch?v=iApHfMAWc1g Може да е грозно така изрязан, но това е най-доброто решение. При този принтер когато свърши мастилото, драйвера започва да протестира и да иска да купуваш нова касета, но слава богу има опция да продължиш да печаташ. Какъв великодушен жест от страна на HP [-o<

Оттогава досега, вече 3 години, съм изпечатал хиляди страници в цвят (печатам упътвания, етикети, книги) и работи безотказно грешка! С 4 шишета мастила за 50 лв. печатам вече втора година и нямат свършване. И нещо друго - с една касета можете да печатате 5-6 месеца без проблем, нищо че се продава само за 300 страници. От Ebay.co.uk съм накупил празни касети за по 3-5 лв. и като се повреди някоя само разпробивам, сменям и продължавам. Доказано работещо!

Само че има няколко подробности, които не са упоменати в упътването:
  1. Когато се пълнят контейнерите с мастило трябва задължително да се затапва въздушната камера. тя си има гумена тапичка за целта.
  2. Във въздушната камера не трябва да има мастило, иначе не може да се поддържа нужното налягане.
  3. Принтера трябва да се повдигне около 2 см. нагоре за да се докара точното налягане.
Въобще системата е много чувствителна откъм налягането в маркучите - дори съвсем да е по-малко, мастилото престава да тече към касетата. Ако е малко повече (ако касетите с мастило са по-нависоко) тогава пък тече прекалено много и маже по листа.
MamaMy - майстор
Пак ли ти? Голям трол си. Спрете се с рекламите на простотии, че някой ще ви повярва накрая. Ако толкова няма какво да ги правите тези маркучи дето сте се набълбукали с тях, аз мога да ви посъветвам къде да си ги заврете :lol: .
Така и никой не ми обясни как 5 метра маркуч намалява цената на печат. Нали количеството мастило за напечатването на 1 страница не се променя. Цената на менте мастило на литър си е все една и съща. Дали ще го наливаш на спринцовки по 2,5,20 мл или ще го точиш през венозна система с абокад все на едно място отива.
vvventsi - специалист
MamaMy написа:
Пак ли ти? Голям трол си. Спрете се с рекламите на простотии, че някой ще ви повярва накрая. Ако толкова няма какво да ги правите тези маркучи дето сте се набълбукали с тях, аз мога да ви посъветвам къде да си ги заврете :lol: .
Така и никой не ми обясни как 5 метра маркуч намалява цената на печат. Нали количеството мастило за напечатването на 1 страница не се променя. Цената на менте мастило на литър си е все една и съща. Дали ще го наливаш на спринцовки по 2,5,20 мл или ще го точиш през венозна система с абокад все на едно място отива.
Аве не точно така и аз съм се замислял за такава система,щото при нея главата няма да остава на сухо и ще и се удължи живота,иначе и аз си ги пълня,вярно себестойността на пълненото ще е една и съща ,но живота на глава се удължава иначе при пълнене издържа до 10пълнения най много и то не всяка глава някой дори по малко,всеки път когато свършва мастилото остава малко мастило вътре което засъхва и запълва порите на дунапрена дето е вътре и при всяко пълнене количеството мастило което може да побере намалява,това съм го установил със моя принтер,най накрая се получава следното на една 4ml касета пълня 0.5ml и тя прелива ,почвам да печатам,печатам около пет страници и пак свършва мастилото и почва да прекъсва,пак пълня а тя все едно е пълна побира около 0,5ml и прелива ,отново същата работа петам малко и пак свърши мастилото,другото което като останат на сухо дюзите се запушват и тнт.
nеwage - специалист
vvventsi написа:
MamaMy написа:
Аве не точно така и аз съм се замислял за такава система,щото при нея главата няма да остава на сухо и ще и се удължи живота,иначе и аз си ги пълня,вярно себестойността на пълненото ще е една и съща ,но живота на глава се удължава иначе при пълнене издържа до 10пълнения най много и то не всяка глава някой дори по малко,всеки път когато свършва мастилото остава малко мастило вътре което засъхва и запълва порите на дунапрена дето е вътре и при всяко пълнене количеството мастило което може да побере намалява,това съм го установил със моя принтер,най накрая се получава следното на една 4ml касета пълня 0.5ml и тя прелива ,почвам да печатам,печатам около пет страници и пак свършва мастилото и почва да прекъсва,пак пълня а тя все едно е пълна побира около 0,5ml и прелива ,отново същата работа петам малко и пак свърши мастилото,другото което като останат на сухо дюзите се запушват и тнт.
Има и нещо друго - контактните площадки са от много тънко фолио, което при 10 изваждания и поставяния на главата се поврежда.
Ще дам професионално мнение като Аналитик, работещ с лазерни и широкоформатни машини среден и висок клас.

Като цяло така наречените Refill системи работят. Това е технология, изработена за широкофрматни машини, пригодена за настолни мастилноструйни принтери.

Плюсовете:
• Евтин консуматив
• Ниска себестойност на крайния продукт

Минуси
• Работи на принципа на скачените съдове. Една идея по-високо и зазпочва да избива през дюзите. Една идея по-ниско и спира да печата.
• Не е ясно "евтиното" мастило колко е мастило, на каква основа е изработено. Не е ясно маркучите пригодени ли са за мастило. Има агресивни мастила на принципа на солвент (миришещи) и на еко солвент (без миризма), които са агресивни и разяждат пластмасови и гумени елементи. Виждал съм принтер почти изцяло разтопен в следствие на такива алтернативни мастила.
• Липса на филтрация на мастилото, което може да доведе до запушване на дюза/и , или до спичане на цялата глава. Евтините мастила имат лошия навик да се отаяват. При големите машини непосредствено преди главата има "демпер" , който улавя точно тези парченца.
• Използването на алтернативни мастила в несъответствие на типа на печатащата глава. HP използват bubble jet технология, която изстрелва мастилото, като го нагрява, прави балонче и така се предава на листа. Епсън и повечето други използват inkjet технологията, която е базирана на пиезокристал, който изстрелва мастилото след подаване на ток. Използването на неподходящи мастила може да унищи главата много бързо. Самите глави почти по нищо не се различават като технология от по-големите си братя.

Моят съвет - не се доверявайте на евтини рефил системи. Добавете 15-20 лева в повече, и закупете по-скъпа такава, както и не взимайте най-евтините мастила. Идеята на системата е , да печатате редовно, и в количества. Ако не работите много с принтера, по-добре си взимайте алтернативни касети, които са изключително по-евтини от оригиналните. При избор на принтер - купувайте такива, с отделни глави за всеки цвят. Така при инцидент, ще подмените само повредената глава, вместо цялата с 4-те канала. Следете след направа на системата, дали не се образува капка отдолу на главата. Ако има капка, свалете малко по-ниско мастилата, или леко повдигнете принтера.

Като допълнителен съвет - с алтернативни мастила избягвайте най-високата резолюция. Тогава капката е най-малка, и вероятността от запушване е най-голяма.

Как се отпушват глави :

• Повечето принтери имат опция cleaning. Включете я, и главата би трябвало да се отпуши.
• Ако не стане, има няколко варината:
Да се сложи главата в ултразвукова ваничка;
Да се накисне в вода;
Ако има почистваща станция под главата - внимателно с спринцовка и маркуч се закача за почистващата станция, и се изсмуква мастило чрез спринцовката.
nеwage - специалист
Antytrust написа:
Ще дам професионално мнение като Аналитик, работещ с лазерни и широкоформатни машини среден и висок клас.
Благодаря за професионалното мнение.
Като цяло така наречените Refill системи работят. Това е технология, изработена за широкофрматни машини, пригодена за настолни мастилноструйни принтери.

Плюсовете:
• Евтин консуматив
• Ниска себестойност на крайния продукт

Минуси
• Работи на принципа на скачените съдове. Една идея по-високо и зазпочва да избива през дюзите. Една идея по-ниско и спира да печата.
• Не е ясно "евтиното" мастило колко е мастило, на каква основа е изработено. Не е ясно маркучите пригодени ли са за мастило. Има агресивни мастила на принципа на солвент (миришещи) и на еко солвент (без миризма), които са агресивни и разяждат пластмасови и гумени елементи. Виждал съм принтер почти изцяло разтопен в следствие на такива алтернативни мастила.
С мастилата, които взимам от Ево тонер печатам вече трета година. Принтера е все още жив, въпреки, че е от най-евтините на пазара.
• Липса на филтрация на мастилото, което може да доведе до запушване на дюза/и , или до спичане на цялата глава. Евтините мастила имат лошия навик да се отаяват. При големите машини непосредствено преди главата има "демпер" , който улавя точно тези парченца.
При системи като тази, която ползвам, се разпробива касетата отгоре и така мастилото минава през дунапрена преди да стигне до дюзите. Това гарантира, че няма да се запушат.
• Използването на алтернативни мастила в несъответствие на типа на печатащата глава. HP използват bubble jet технология, която изстрелва мастилото, като го нагрява, прави балонче и така се предава на листа. Епсън и повечето други използват inkjet технологията, която е базирана на пиезокристал, който изстрелва мастилото след подаване на ток. Използването на неподходящи мастила може да унищи главата много бързо. Самите глави почти по нищо не се различават като технология от по-големите си братя.

Моят съвет - не се доверявайте на евтини рефил системи. Добавете 15-20 лева в повече, и закупете по-скъпа такава, както и не взимайте най-евтините мастила. Идеята на системата е , да печатате редовно, и в количества. Ако не работите много с принтера, по-добре си взимайте алтернативни касети, които са изключително по-евтини от оригиналните. При избор на принтер - купувайте такива, с отделни глави за всеки цвят. Така при инцидент, ще подмените само повредената глава, вместо цялата с 4-те канала. Следете след направа на системата, дали не се образува капка отдолу на главата. Ако има капка, свалете малко по-ниско мастилата, или леко повдигнете принтера. Като допълнителен съвет - с алтернативни мастила избягвайте най-високата резолюция. Тогава капката е най-малка, и вероятността от запушване е най-голяма.
Проблема е, че на големите принтери има чипове на касетите и там работата става много сложна - дори да разпробиете касетата или монтирате CISS система, принтера отказва да работи, защото смята, че касетата е празна. По принцип се продават касети с авто-резет чипове, но пък производителите на принтери непрекъснато сменят фирмуера и като се изръсиш 100 лв. за такава система се оказва, че чиповете на касетите не се четат правилно от новите модели на принтера. Аз така изгорях с един Epson. Затова следващият ми принтер беше възможно най-евтиният от 65 лв. без никакви чипове и вече 3-та година печатам с него, при това без никакъв проблем на най-високата резолюция. Затова препоръчвам варианта с касети-глави, както е при евтините DeskJet. Винаги имам готови празни. Като се скапе касетата, разпробивам следващата, закачам маркучите и продължавам. Чипове няма, драйвера на HP-то мрънка, че касетата била пиратска, давам му OK и продължавам. Купувам касети на дузина, има ги много на Ebay.co.uk и вървят по 2-3 лв. парчето.
Как се отпушват глави :

• Повечето принтери имат опция cleaning. Включете я, и главата би трябвало да се отпуши.
• Ако не стане, има няколко варината:
Да се сложи главата в ултразвукова ваничка;
Да се накисне в вода;
Ако има почистваща станция под главата - внимателно с спринцовка и маркуч се закача за почистващата станция, и се изсмуква мастило чрез спринцовката.
Аз отпушвам така - ако не помогне накисване и промиване с дестилирана вода, нагнетявам през дупката за пълнене отгоре на касетата чист спирт със спринцовка докато от дюзите започне да пръска. Аналогично на Епсъна нагнетявам в щуцера на касетата спирт (там става много добре, защото тя точно пасва на накрайника на спринцовката). Но в интерес на истината, не съм успявал никога да оправя 100% засъхнала глава на Epson.
С мастилата, които взимам от Ево тонер печатам вече трета година. Принтера е все още жив, въпреки, че е от най-евтините на пазара.
Точно затова написах - рефил система е изгодна само ако има голям обем на печат. При нисък не е препоръчително.
Проблема е, че на големите принтери има чипове на касетите и там работата става много сложна - дори да разпробиете касетата или монтирате CISS система, принтера отказва да работи, защото смята, че касетата е празна. По принцип се продават касети с авто-резет чипове, но пък производителите на принтери непрекъснато сменят фирмуера и като се изръсиш 100 лв. за такава система се оказва, че чиповете на касетите не се четат правилно от новите модели на принтера. Аз така изгорях с един Epson. Затова следващият ми принтер беше възможно най-евтиният от 65 лв. без никакви чипове и вече 3-та година печатам с него, при това без никакъв проблем на най-високата резолюция. Затова препоръчвам варианта с касети-глави, както е при евтините DeskJet. Винаги имам готови празни. Като се скапе касетата, разпробивам следващата, закачам маркучите и продължавам. Чипове няма, драйвера на HP-то мрънка, че касетата била пиратска, давам му OK и продължавам. Купувам касети на дузина, има ги много на Ebay.co.uk и вървят по 2-3 лв. парчето.
Чиповете на касетите не са проблем отдавна, без значение на firmware на принтера. Имаше един период, в който беше голям трън, но след като стана така, че дори и оригинални касети не се изразходват след 80%, тъй като чипа отказва, промениха политиката. Отделно за по-проблемните производители може да се взимат празни карти и да се препрограмират. При домашните inkjet не съм виждал чипирани касети. Такива има основно при лазерните.

Относно филтрацията на дунапрена - самите дунапрени не са предназначени за дълготрайна употреба. Като всеки филтър след време се задръства, и може да пропусне боклуци към главата. Трябва честа смяна на празните рефил касети.

Epson главите се отпушват най-лесно с ултразвукова ваничка. 9 от 10 глави след ваната тръгват без проблеми.
MamaMy - майстор
vvventsi написа:
Колега, не се лъжи по препечатки от нета. Твоите наблюдения са върху старите модели принтери където всичкото това е вярно. Производителите вече толкова задобряха, че "програмират" главите да издържат максимум 30% повече отколкото са предвидени. С две думи за новите мастилено струйни принтери не става. За това и няма нужда от чипове. Всяка глава е силициева плочка надупчена с лазер и с интегрирана електроника. Гарантирам ти, че в тази електроника има програмируем фюз който изгаря след определен брой копия. Не ми се ровят хартиени документации за да го намеря на кой точно курс съм го учил преди 15 години още.
Antytrust написа:
Ще дам професионално мнение като Аналитик, работещ с лазерни и широкоформатни машини среден и висок клас...
Да бе, благодаря за "професионалното" мнение. Аз нали съм дървар :lol: .
Толкова убедено дрънкате глупости, че чак ви повярвах и ще взема да си купя от най-скъпите системи.
Ако човек, който нищо не разбира ви чете, ще си помисли, че не сте Анал-итици, ами професори :-D . Ако беше толкова добра тази система, тия дето първи са я вграждали в серийни принтери нямаше да се откажат от нея. За справка:
http://www.nefec.org/upm/printers/mcabj3.htm

A какво виждаме на втората картинка, един от първите "чипове". Резистивна лепенка.
vvventsi - специалист
Моя принтер е HP Deskjet F2480 и не е от старите,купил съм го 2010г. (не е реклама)
MamaMy - майстор
Добре. Ти ако искаш и водопровод му пусни. Един приятел и той не ми повярва. Сега си има не работещ Епсън с четири буркана с мастило и едно кълбо системи. Ако иска да си признае, че е изгорял защото е инат да заповяда в темата. Той също чете и пише тук. Сега за да доизразходи скъпото мастило има два начина. Да си купи пак такъв принтер или да му купи нови глави. И в двата случая е много по-назад от момента когато просто можеше да го засили към гюма. Ако искаш да си разбиеш главата в стената, аз не мога да те спра. :)

Тема "Евтин цветен печат у дома" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: