• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
petrov_belota - специалист
На мен като ми гасне така от нищото 80% от случаите се оказва от повишена температура на процесора. Купил съм си термо пасти за транзистори както казаха по-горе и фино машинно масло за вентилаторите. Имал съм случай даже когато измих 1 радиатор смятай колко мизерен е бил. Има ли случаи в които компа ти остава включен и картината е забила и нито мишка, нито клавиатура сработват, а на харддиска и на процесора ти светят светодиодите ??!?
ArturDent - Почти Безобиден
Лагерите не се смазват! Така им съкращаваш многократно живота!
Общо взето за няколко месеца умират.
Лагерите в компютрите са триещи, от сплав която съдържа графит.
Графита служи за смазка, а машинното масло отмива графита.
petrov_belota - специалист
ArturDent написа:
Лагерите не се смазват! Така им съкращаваш многократно живота!
Общо взето за няколко месеца умират.
Лагерите в компютрите са триещи, от сплав която съдържа графит.
Графита служи за смазка, а машинното масло отмива графита.
Може и така да е ! :) Но съм вадил затегнали вентилатори без преди това да ги смазвал с каквото и да било:) Така това ми се е наложило като практика - доволен съм и го прилагам винаги когато си почиствам компютъра :)
hidrazin - майстор
Плъзгащите лагери на вентилаторите в компютрите НЕ СЕ СМАЗВАТ ОТ ГРАФИТ!!!
Те са направени от синтерован бронз и са порьозни (като гъба) и заводски са напоени със смазка.
Изработват се по методите на праховата металургия чрез пресоване на метални прахове - медни или железни с добавки от графит, калай или олово и последващо спичане (синтероване). Преди монтаж тези втулки не се обработват допълнително, защото функционалните им размери са изработени точно чрез калиброване. При пресоването в обема на втулката остава определен процент (15...35%) от свързани пори, които се пропиват с горещо масло. Пропитите втулки могат да работят без допълнително подаване на смазка, защото при загряване маслото се разширява, излиза по триещата повърхнина и смазва лагера.
Като свърши маслото нито графита, нито калая, нито оловото може да спре износването на втулката и тя се износва и "разхлопва". Та смазването на компютърните вентилатори винаги е желателно. Ако се направи навреме живота им се удължава доста.
Синтерования бронз е предпочитан материал заради лесната изработка и ниската цена. Имаме пресоване на прах в матрици. Няма струговане, няма калибриране, няма отпадъчен материал ... Всичко излиза на готов размер.
Такива са втулките в голяма част от различните видове вентилатори - за охлаждане на радиатора в колата, на парното в колата, на духалките за отопление, някои автомобилни стартери, някои ветилатори за баня, всякакви моторчета в домашната електроника като DVD-та, CD-та .... и мнооооого други.
В по-големите двигатели до втулката обикновено има едно кече напоено с масло. Така се осигурява доста по-дълъг живот на лагера. За съжаление във компютърните вентилатори не съм срещал такова. Или по-скоро не съм търсил.
Смазването на компютърните вентилатори с втулки от синтерован бронз (не тези със съчмените лагери) винаги е желателно!!! Не прекалявайте с маслото!!!
ЕДНА КАПКА МАСЛО - ПОНЕ ГОДИНА ПОВЕЧЕ ЖИВОТ !!!
Синтерованите лагерни втулки се използват от над 80 години:
http://www.lm-tarbell.com/history_of_oi ... bronze.htm
:partyman:
P.S. Може и да има вентилатори за компютри с плъзгащи лагери дето не искат смазване ама аз не съм виждал такива. Пък ако се разровя из сигурно ще извадя над 500 такива вентилатора. :? :lol:
kalpev - специалист
Аз си смазвам вентилаторите на компютрите от години.
Купил съм си от един специализиран компютърен магазин фино масло и съм много доволен.
Не го правя редовно, понякога като профилактично зачиствам PC-тата отвътре, и особено като чуя промяна в звука на вентилатора или усетя такава в работата на компютрите. Капвам им по капчица, после слагам малка лепенка да не изтече и нямам проблеми досега.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с компютъра - гаснене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: