nivanov написа:...До тук съм го подкарал във вариант черна кутия в която терминира цифровия приемник на булсат и от там всичко останало се влачи по wireless мрежа из нас....това значи ли, че на различните лаптопи може да се гледат различни канали едновременно?
kons написа:Отделно голия линукс със сигурност използва ffmpeg, mplayer или xine ( в наи краен случаи VLC ) за възпроризвеждане, което си е софтуерен rendering ( т.е не се използва графичния процесор на видеото, а го сърба централия процесор ).Kons, нарочно не влизах в подробности, защото голяма част от колегите не са толкова навърте в нещата.
Наистина рабори с ffmpeg/mplayer, видеото го рендира през OpenGL. При мен работи на някъкв AMD 1800 MHz, едноядрен, видеото е някаква nVidia с 256 MB , не си спомням модела. Компютъра е купуван, доколоко си спомням преди 4 години.
Софтурера е правен пърноначално за XBox, и се казваше XBox Media Center - XBMC, но поради "разправии" с Microsoft е останало само съкръшението. От това исках да ти кажа че с харудера на XBox (първия), нещата си върят. т.е. на хардуер който е съезмерим с първия XBox, нещата би трябвало да вървят. Но както каза Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече".
Който иска от колеги може да опита, нищо лошо ме може да стане. Пък и след 2-3 години сегашните ни компютри ще станат и те щайги.

Ползвам и това (DSM-520), на D-Link, при който целия линукс, mplayer, uPNP клиента, и Wireless комуникацията са навряни в 8 MB, успява да работи до 1080i. Много ми е удобно. Видео файловите ми "живеят" на един друг компютър, а аз си си лежа пред телевизора и си цъкам с дистанционното.