• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
bai_bradyra - специалист
И какъв е смисъла на упражнението. Или за спорта.. :wink: .. като купиш още един рутер ще ви станат три.. :lol:
whitenoise - помощник
Винаги съм се изумявал на идеите на клиентите да реализират някаква своя идея или мечта ^^ Първо едва ли с WDS ще работи коректно ако е типа 40-50лв в кутийка. Има варианти с PC или Routerboard в wds с bridge-нати интерфейси и тн. Възможно е да се направи дори баланс, но решението отива към неприемлива сума на фона на 20-тина лева месечно за нет. Ако е за работа и е нужно подсигуряване през 2 isp-та някак бих го разбрал, но за домашен юзер е малко безмислено.

Примерната схема с MT би изглеждала така. За най-лесно съм го права с 2 Wlan. Може и с виртуал AP например да се постигне.

Съседа е point1
домашния е point2

Двата поинта работят в ap-bridge на Wlan1 (wireless-a за апартаментите)
Двата поинта работят в ap-bridge на Wlan2 с Wds (връзката между двата апартамента)

Бриджват се wlan1 с ether port-oвете. Слага се ип на bridge (което ще е gateway на ползвателите).

Wlan2 на поинтовете се слагат 2 адреса хх.хх.хх.1 и 2
Прави се статичен роуте за 2-те мрежи в апартамента за да не минава трафика между двата апартамента през нет-а.

Набива се ip route add gateway xx.xx.xx.x (на исп-то), хх.хх.хх.1 или 2 според точката която се настройва check gateway ping и т.н.

Правят се натовете и това е. Как не ме домързя да го пиша незнам. Аз лично не бих се занимавал да го реализирам за себе си освен заради кръжока ^^
KingoftheROAD - специалист
Това ли е целта на занятието?

Прикачен файл

WirelessRepeaterBridge.jpg
WirelessRepeaterBridge.jpg (45.86 KиБ) Видяна 4827 пъти
whitenoise - помощник
Това е + 2-ри адсл на "secondary" :)
С вариант за редуданс при отпадане (неплащане) на единия път да мине през другия. Съответно и закономерното следствие "абе не ми се занимава да ходя да го плащам то нали ще прехвърли на комшията" в резултат, на което в 3-4 от 12 месеца годишно ще има мила картинка доказваща колко е лесно да паднеш от 2 стола на земята.

btw с картинка ми дойде идея, че може да стане много по-лесно и с vlan-и. Или един рутер вързан към двата adsl-a. Варианти дал господ ;)
  • 1
  • 2

Тема "bridge м/у два безжични рутера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: