И какъв е смисъла на упражнението. Или за спорта..
.. като купиш още един рутер ще ви станат три.. 
Винаги съм се изумявал на идеите на клиентите да реализират някаква своя идея или мечта ^^ Първо едва ли с WDS ще работи коректно ако е типа 40-50лв в кутийка. Има варианти с PC или Routerboard в wds с bridge-нати интерфейси и тн. Възможно е да се направи дори баланс, но решението отива към неприемлива сума на фона на 20-тина лева месечно за нет. Ако е за работа и е нужно подсигуряване през 2 isp-та някак бих го разбрал, но за домашен юзер е малко безмислено.
Примерната схема с MT би изглеждала така. За най-лесно съм го права с 2 Wlan. Може и с виртуал AP например да се постигне.
Съседа е point1
домашния е point2
Двата поинта работят в ap-bridge на Wlan1 (wireless-a за апартаментите)
Двата поинта работят в ap-bridge на Wlan2 с Wds (връзката между двата апартамента)
Бриджват се wlan1 с ether port-oвете. Слага се ип на bridge (което ще е gateway на ползвателите).
Wlan2 на поинтовете се слагат 2 адреса хх.хх.хх.1 и 2
Прави се статичен роуте за 2-те мрежи в апартамента за да не минава трафика между двата апартамента през нет-а.
Набива се ip route add gateway xx.xx.xx.x (на исп-то), хх.хх.хх.1 или 2 според точката която се настройва check gateway ping и т.н.
Правят се натовете и това е. Как не ме домързя да го пиша незнам. Аз лично не бих се занимавал да го реализирам за себе си освен заради кръжока ^^