Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
tarlyo - специалист
Mapek написа:
Много благодаря! Важна за мен информация! Допълнителен въпрос. Знам, че са два диска по 160Гб. Допустимо ли е и двата да "дадат фира"? Възможно ли е единия да не е пострадал, но няма как да е активен ... ?
Ако ти е прецакан точно диска с операционната система, другия няма как да видиш дали работи.
Освен с ОС, заредена през live CD или USB. Така можеш да провериш втория диск и ако е здрав, инсталирай на него, но губиш информацията на дяла на който ще инсталираш.
Johny - майстор
Не бях видял това, че са 2 харда. Това облекчава нещата. Влез Биоса и задай другият диск като бутващ. Ако не знаеш как, просто отвори отзад и им размени местата. При тази гимнастика ще се наложи да инсталираш нова операционна система. Ако имаш ценна информация е по-добре да бъде виртуална такава система. Има програми за сканиране и реставрация на дискове, но това е удачно при малки поражения. Моят син се беше чдосал по време на игра и ударил един юмрук на лаптопа. В резултат единият диск излезе от строя, но другият оцеля.
Brave - специалист
Само че, са два логически диска, а не два физически. Има страшно малко лаптопи с места за два диска и все са 17". Самсунг NC10 е нетбук с диагонал под 11" - вътре е толкова ограничено мястото, че няма никакъв шанс да има два физически харда.

От друга страна, аз лично бих се пробвал първо да спася настоящия диск, защото много съвременни лаптопи имат вградени акселерометри, които дават сигнал за аварийно прибиране на главите на дисковете при изпускане. Така че, може да става дума само за проблем с файловата таблица, който се оправя без дори да се форматира и преинсталира. Прави се или на самата машина, като се бутва от флашка или се откача диска и се слага на голяма машина. Във всеки случай, не бих бързал да купувам хард, преди да съм сигурен, че този е умрял 100%.

И едно вмъкване - диска ти трябва да е SATA, поне по спецификация, така че джаджата, предложена от Johny не е нужна за твоя диск. 2,5" SATA ползва същите конектори като 3,5" SATA, така че би трябвало да може да се върже директно към всеки десктоп със SATA.
Johny - майстор
Дa... наистина е един физически диск.Не предполагах, че някой брои по този начин. В такъв случй моите са 8 вместо 3 :lol: .
Ето тук е показано как се рзглобява: http://www.laptopmag.com/advice/how-to/ ... spx?step=1
http://www.youtube.com/watch?v=NB9D5aTgOgw

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (20.12 KиБ) Видяна 4250 пъти
fox_vt - майстор
Хмм хардовете на лаптопите нали имаха някъв краш сензор който прибира главата на диска при превишаване на определено G.Или това е само за скъпите лаптопи :?Всъщност проблема може да е доста по сериозен http://www.remontlaptop.bg/brokenlaptop.html
Mapek - специалист
Доста информация сте ми подали, за което благодаря на всички! Ще ми трябва малко време да се ориентирам ... Днес бях на работа, утре също, но вторник и сряда ще се отдам изцяло на насоките ви и ще пиша до къде съм я докарал. На въпроса на Джони: последно е била отворена Мозила и е затворен капака. Мисля, че при това положение диска вече не се върти?
tretre написа:
bios dali go wijda diska?
Освен въпросния надпис от заглавието не се възприемат абсолютно никакви команди от клавиатурата и не прави абсолютно нищо друго.
Brave, насоките ти ми звучат убедително, но май няма да се справя сам. Да ме насочите от къде да се поограмотя за случая? Поне как да си формулирам молбата за съдейтвие от грамотен майстор, така че той да се активира в правилната насока, а не да ме праща директно за нов диск от 200лв?
tretre - специалист
Ti znae6 li bios kakvo e? triabva da vleze6 tam dori da niama6 hard,videokarta,lan!
MamaMy - майстор
Marek, защо подхождаш така предубедено към колегите компютърджии? Иди на сервиз за преглед и диагностика. Аз например ако не ти свърша работа пари не взимам. Има много колеги които са така, а и винаги можеш да се допиташ до друг. Явно е, че си много далеко от тези неща. Недей оскъпява ремонта със идеята, че нещо ще икономисаш. Може да е дребен проблем който ти да задълбочиш и в последствие да ти излезе тройно. Аз много мраза да оправям на някой бакиите. На такива дето са се пробвали да икономисат и така са ми усложнили живота, взимам двойно :wink:
Лаптопа е за сервиз... колкото и да гадаем неможем да сме сигурни в проблема докато не се погледне отблизо.
По това, което прочетох до тук съм на 99% сигурен че е харда, НО... :klugscheisser:

Тема "Паднал лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: