Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
stiv1961 - майстор
hidrazin написа:
Че кой говори конкретно за теб?
Аз само дадох пример със себе си :sad: , извинявай ако съм те обидил :prayer: , няма да ти идвам на гости с щайгата :) , а с бутилка и пушено и/или/ веяно :partyman:
didoni_ - специалист
За там са произведени жените. :lol:

:partyman:
fox_vt - майстор
todortv написа:
fox_vt написа:
..,Искрено се надявам да не възнамеряваш да ползваш лаптопа само на зарядно без батерия защото последствията ще са далеч по скъпи от едната батерия.
Освен неудобството, че си ограничен от дължината на кабела и ако "мигне" тока изгасва, за какви
поражения става въпрос?
Освен пиковете които спомена хидрата и които могат да повредят доста неща,при спиране на тока харда може да пострада доста.Като спре тока няма кой да върне главата и тя се приземява върху диска и шанса да го надере е голям.Отделно от това може да се омаже ОС разни проблеми с мрежовите карти и други такива дребни проблеми.
thinkpad - майстор
Колкото и да не ни се иска, батерията е консуматив с определен живот. Факт е, че днешните батерии за лаптопи не ги правят като преди 10 години, като съм имал лаптоп с оригиналната му батерия, който дори след 5 години употреба на батерията имаше време на автономна работа над 1,2 часа. Днешните батерии ги правят с ниско качествени елементи, особено на по-ниският клас лаптопи и умират до 2-3 години в по-голямата си част. Все пак от някъде производителите трябва да взимат пари или с нещо да те накарат да си купиш нов лаптоп.
Та да се върна на темата - ако не я ползваш батерията, а я "пазиш" по някакъв извратен начин, де факто я оставяш да остарее и да си изгуби характеристиките, без да си я ползвал въобще. Ако я ползваш - поне я ползваш. Необратим е процеса на стареене на батерията, след като излезе от завода. Не слагай батерията на студено. Тия фризери и подобни я убиват. Най-добре се държат при температура около 15-тина градуса.
fox_vt написа:
...Като спре тока няма кой да върне главата и тя се приземява върху диска и шанса да го надере е голям.Отделно от това може да се омаже ОС разни проблеми с мрежовите карти и други такива дребни проблеми.
Дисковете отдавна ги правят по такъв начин, че дори и захранването да спре, главата успява да се прибере.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Дисковете отдавна ги правят по такъв начин, че дори и захранването да спре, главата успява да се прибере.
Много отдавна. Откак не правят акутаторите със стъпкови двигатели а с линейни. Ето съвсем в края на клипа може да се види колко бързо се прибират.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oTzAAZPwvBk[/youtube]

И тук също:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gtAJTb0WFUI[/youtube]

Относно батериите. И за да не стареят бързо - на хладно в хладилника. Никъде не съм казал фризер! Целта е температурата да е максимално близка до нулата като няма опасност да замръзне! Та едни 3-4 градуса в отделението за зеленчуци е идеалната среда. :-D
А относно циклите - по-горе съм писал. Чипа вътре неумолимо ги брои и не му дреме колко е добра батерията вътре.
Каква част от капацитета си може да възвърне акумулатор след съхранение.
Изображение
lecki - специалист
Аз всеки месец изключвам захранването и оставям лаптопа да работи (пускам плеера)
докато се изключи.
Някои препоръчват за по добро разреждане на батерията да се влезе в "BIOS" и пак докато се изключи.
miroton - майстор
lecki написа:
Аз всеки месец изключвам захранването и оставям лаптопа да работи (пускам плеера)
докато се изключи.
Някои препоръчват за по добро разреждане на батерията да се влезе в "BIOS" и пак докато се изключи.
А коиса тия Някои?
Jorky - специалист
hidrazin написа:
Като не я ползваш. Слагаш в една найлонова торба и в хладилника.
Хаха...най-добре :)
Jorky - специалист
fox_vt написа:
Точно така но заредени ако не се лъжа на 2/3 от капацитета си но може и да греша и в хладилника но не и във фризера,температурата минимум няколко градуса.И да попитам тая батерия я съхраняваш защото няма да използваш лаптопа ли ?Искрено се надявам да не възнамеряваш да ползваш лаптопа само на зарядно без батерия защото последствията ще са далеч по скъпи от едната батерия.
Не,но 60% от времето минава на зарядно.
Jorky - специалист
miroton написа:
lecki написа:
докато се изключи.
А коиса тия Някои?
И на мен така ми казаха от "Техномаркета",човекът който ми пакетира лаптопа.Трябвало първия път да я чакам до 70% ,после до 30% и след това да я зареждам/изтощавам до край.Затова и питам ,че е още нова,а това според мен не е правилният начин

Тема "Запазване живота на батерия-преносим компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: