Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
klintan - специалист
манихеин написа:
Спасението от мълнии се нарича "оптична връзка". Ако някой я предлага, де. И да не е "оптична магистрала" с усукани двойки до клиента, а чиста оптика до крайна точка.
Няма какво да чакаш някой да ти я предлага тази оптична връзка,ако е само за защита може да си я направиш сам.Купуваш си два медия конвертора и оптична пач корда влиза ти лана от доставчика в първия медия конвертор оттам с оптичната корда във втория медия конвертор на изхода пак лан и ето перфектна защита- най много вече да ти изгори първия конвертор ама те вече се намират за тридесетина лева.
DundyTheCroc - майстор
Ако Нета е по кабел спасение на 100 процента няма. Аз съм прекарал кабела през UPS-a, който е с вградена защита, но като знам какви малки варистори са и сложили не разчитам много на нея. Като почне да гърми наблизо просто дърпам кабела, същото правя и ако ще отсъствам по-дълго време.
ArturDent - Почти Безобиден
DundyTheCroc написа:
Ако Нета е по кабел спасение на 100 процента няма.
Никой не говори за 100%. Въпроса е ограничаване на щетите.
При моето решение WiFi repeater bridge, рискувам само първия рутер (50 лв.),
При предложеното от klintan решение - само първия медиа конвертор (30 лв.)
TiratroN - специалист
Имам два медия конвертора, имам пач корда, обаче имам и един проблем- захранването на двата конвертора.
Понеже и двата се навират в един контакт, какво се случва ако FTP кабела на доставчика бъде ударен от мълния?
Привидно LAN кабела няма директна връзка з LAN картата,но единият медия конвертор има физична връзка с другия по кабел на захранванията . И двата захранващи адаптера са пъхнати в един разклонител за 220 В.
Пътя на мълнията - външен LAN кабел, първи медия конвертор (изгаря), адаптера му, вътрешна мрежа , всичко което е свързано в контактите.
Ей това ме притеснява много.
Решил съм втория медия конвертор да бъде зад УПС, тоест да няма общо токовата му част с първия. Ако се случи така че УПС-а спаси от пика по мрежата, то втория медия конвертор ще е спасен и съответно LAN картата включена в него (СЪОТВЕТНО КОМПЮТЪРА).
Какво мислите за моите опасения и решението ми?

И още нещо. За къси трасета не се ли слага на оптиката някакви затихватели? Нямам много познания по темата с оптичните връзки.

Голямата буря тази година не успя да направи поразия защото бях с лан протектор APC за 40 лв. Беше овъглен целия, но след него никакви щети. А пък светкавиците в тази буря бяха прекалено много и прекалено силни и удряха много ниско.
hidrazin - майстор
За захранването на двата конвертора използвай разклонител със защита. Той си има вградени варистори и разрядници и ще обере удара.
И гледай разклонителя да е истински. Двата конвертора си имат собствени захранвания. Според мен е невъзможно ако нещо от доставчика по FTP-то да мине през захранването на единия конвертор, от там в контакта, после през захранването на другия и .... на майната си.
Ако нещо влезе по кабела и успее да мине през захранването на конвертора към доставчика, ще бъде спряно до разклонителя.
Обаче влезе ли ти мълния в стаята - няма спасение. :-D
:partyman:
lov - майстор
От моя скромен опит на техника за която не са жалени пари за защити се убедих че спасения няма. 2-3 години си близах ме раните в службата хем нямаше директно попадение в мрежа или ел. захранване. По индукция беше направило страшни поразии. Така разбрах, че май по добре да ходя на църква и да си паля свещичка за късмет и това е.И в къщи освен елементарните неща дето съм ги вземал повече нищо не мисля да слагам. Миналото лято прасна хълма на два пъти до нас. Единия път само дъното на телевизора втория пак същото ама и сателита замина. На покрива са ми соларите и още няколко сателитки на комшиите. Е само един се оплака че му е заминал конвертора.Датчиците на соларите остискаха а са капризни на тая тема. А тавата на моята сателитка е най ниско поставена че пък и заземена. Иди го разбери от къде вървят токовете като и целия покрив е метален.
Последна промяна от lov на пон сеп 22, 2014 8:30 pm, променено общо 1 път.
montoya - майстор
Най добрата защита от мълния според мен е застраховката, изпадат промоции, аз тая година застраховах къщата за 20 хил. и техника за 7 хил. срещу бури, мълнии, токови удари, пожар и наводнение, без кражба. И понеже платих наведнъж сумата стана 40 лв. за които си купих спокойствие или поне така си мисля
lov - майстор
И ти иди да си запалиш свещичка за късмет и недей леж на тая кълка, щото дано не ти се налага да ти плаща застраховател за щета. Ако бяхме нормална държава съм съгласен, че си заслужава. Ама то нашите са просто обирджии и нищо повече.
montoya - майстор
Ами, нямаше проблем като носихме на един приятел компютъра в същата застрахователна компания, просто занесохме бележка от сервиз, че го е ударил гръм, хората изплатиха 400лв по декларация от собственика за цената поради липса на фактура, разбира се застраховката си е застраховка, но покрива случаите когато не съм си у дома, щото в нас ли съм и ако загърми, веднага вадя контакти и интернет кабеляци

Тема "Защита от мълнии на LAN" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: