Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
DundyTheCroc - майстор
Ползвам диска, който Стефанов ти е препоръчал, не е върха на сладоледа откъм скорост, в смисъл има и по-бързи, но за цената си е перфектен. Колко ще изкара много зависи от това как се ползва, но предполагам ще е повече от самия компютър.
miroki - майстор
Провери, колко е максималния диск който разпознава дъното. Щом е SATA Мисля няма да е проблем.
Аз нямам WD който да не ми е направил бад сектор. Дори и последния 750gb се предаде на 3 тата година.
Заради него си взех 1 TB на seagate.
infomar
Виждам, че всички препоръчвате SSD дисковете, които са най-съвременните... И с колите е така - всеки иска да кара най-хубавата кола, но се съобразява с финансите си...
Това означава ли, че класическите дискове за "нищо не стават" :? Надявах се да имат поне 5-6 години живот... Този при мен издържа 4-5 години. Не се е скапал напълно - би издържал още година-две, но не искам и да го чакам да ме остави някога в неудобен момент.

Ще мисля за предложението,
....единствено ме смущава, че освен място за системен диск, за друг дял няма място, а ми се искаше освен системният диск да има и още един поне с 200-300 GB за сторидж/файлове, филми и др. Така ще трябва да слагам външен диск, което също е решение. Не съм професионалист, не обработвам филми.. и не товаря много лаптопа.
DundyTheCroc - майстор
Просто със SSD диск се чувства много добро подобрение на бързодействието, особено при по-стара машина. Ти си с два диска, съвсем логично е един от тях да е SSD. Стандартните изкарват и повече, но си е до късмет, имам няколко работещи 7-8 годишни.
miroki - майстор
За интернет не ти трябва SSD. За текстообработка, не знам с колко ще се подобри записа, но се подобрява писане и четене само, това е HDD все пак, не рам. Т.е ще отваряш word по бързо. Самия windows ще стартира по-бързо.
Ако ти е изгорял втория хард диск, този с мястото си вземи обикновен с повече място. Ако е този, който е системния прецени за себе си.
infomar
Прави сте.
Явно ще се насоча към този SSD за системен. Ще видя кой ще ми инсталира уиндоуса и ще му кажа да ми поръча един такъв. Вторият ми диск е на мястото на дивидито - "чекмедже" е и го сменям ако ми трябва да чета дискове.

Благодаря на всички за мненията и препоръките.... :partyman:

Надявах се диска да е около 500 GB, но ще го преглътна някак си.... Дано SSD диска да изкара повече време от стандартните.

Много хубава работа ми върши лаптопчето, въпреки, че е на годинки.... :)
DundyTheCroc - майстор
Сега ще го почувстваш и по-бързо. Мироки, ясно е, че ССД не прави компа по-бърз, обаче всяко кликане на мишката, след което има някакво обръщение към диска, дава много по-бърз резултат и го няма досадното чакане да се отвори или затвори някой прозорец.
miroki - майстор
Да така е.
Стига файла ти, да не е на другия диск, където вероятно ще е.
А на системния. Което е малко вероятно.
Ще е по-бърз слоп файла, но пък хаби SSD, то има ограничени презаписи и слопа ще е в рамките на свободното т.е. едно и също място и ще презаписва ограничени сектори. Ако е голям диска, няма да е проблем и слопа.
infomar
miroki написа:
Да така е.
Стига файла ти, да не е на другия диск, където вероятно ще е.
А на системния. Което е малко вероятно.
Ще е по-бърз слоп файла, но пък хаби SSD, то има ограничени презаписи и слопа ще е в рамките на свободното т.е. едно и също място и ще презаписва ограничени сектори. Ако е голям диска, няма да е проблем и слопа.
Значи системният диск при мен ще бъде само за WIN-7,системни файлове и инсталирани програми. Всички работни файлове, бази дани и снимки и т.н.т. архиви ще са на друг DATA диск различен от SSD.
toolegittoquit - майстор
Така, доларът е доста скъп и цените на твърди дискове и SSD се вдигнаха значително. Преди можеше да се вземе диск нов като нищо за 80-тина лева нов, сега са поне с 30-40 лв отгоре. Предлагам на автора ако има ограничен бюджет и все пак иска нещо по-добро да изчака малко по-добър момент или поне празничните разпродажби.
Истината е, че SSD е нещо, което доста помага за бързодействието, понеже най-бавният компонент в една компютърна система е устройството за перманентно съхранение на информацията - твърдият диск или SSD. Но SSD има много по-добри времена на достъп и около 2.5 пъти по-висока скорост на пренос на информация от съвременен твърд диск. Системата видимо се забързва, поради съкращаването на времената на изчакване. Обаче SSD не е изгоден за съхранение на информация, а за системен диск. Просто цената на единица обем данни е доста по-висока от на твърдият диск. Амортизират се и по-бързо при интензивна употреба...или поне в известен смисъл теоретично.
На текущият твърд диск авторът може да му изолира лошите сектори, ако има видими такива през CHKDSK. Може и с по-специални програмки да извади проблемните зони от дисковите дялове и те да се избягват. Това е поне временно решение за закрепване на положението.
T60p е още яка машинка, но е факт че FireGL в него грее. То и зависи как се използва, но е хубави да се почиства по-редовно и да не се прегрява.

Тема "Препоръчайте ми вътрешен HD за лаптоп." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: