• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
toolegittoquit - майстор
shotik написа:
сервизно меню / БИОС като че ли му казаха/ и намериха ,че е изключено захранването и като го възстановиха , започна да зарежда .Как е станало това ,дори техниците се зачудиха , над година и половина работи лаптопа и никой не му е спирал зареждането.
В 99% от BIOS няма възможност за подобен тип контрол. Не мисля, че така е решен проблемът.
DMN написа:
Хм, не се занимавам с ремонт на компютри, но това, което си описал ме навежда на мисълта да се провери батерията захранваща БИОС-а. Тя е 3V литиева(посочил съм със стрелката на снимката). Ето снимка от моя лаптоп когато го отварях да го чистя от прах:
Не ми е ясно обаче работната акумулаторна батерия(не тази малката от снимката) , дали също играе роля в захранването на БИОС-а.
Играе, играе роля. Истината е, че за 1.5 години 3V батерийка обикновено не се изтощава. Виж - за 5-6 години по-може.
ivanovbg - майстор
Да дам отчет: батерията вече работи. Оказа се, че ако разкачиш дори едно крайче на някоя клетка се блокира контролера и той изключва батерията. Явно по време на разряда някоя от батериите е клекнала повече и това е довело до блокирането на заряда. Нещата са ставали само софтуерно, но като не знае човек. Та след ресета батерията си работи като нова. Понеже ми е важно да разчитам на батерията си купих една нова, а тази ще я държа за зор заман.
petromaniq - специалист
Отчета е непълен :lol: . Как направи резета?
ivanovbg - майстор
Ми вътре имаше 24C04. Пратих оригинала и ми върнаха ресетнат дъмп. Трудно беше докато запоя жичките само. Не трябва да се презаписва на изключени батерии, че пак вдига флага за грешка и се изключва пак. Пробвано :)

:partyman:
toolegittoquit - майстор
ivanovbg написа:
Оказа се, че ако разкачиш дори едно крайче на някоя клетка се блокира контролера
Сериозно? Само ми е интересно коя е добрата душа, която ти е пратила дъмп.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: