Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
angela_pk - специалист
Значи...
Живея в къща и никой друг няма достъп до "теракотката" на тавана.
Парола за достъп до нея :? ...май нямам. Ако не се броят настройките на самия компютър. Иначе нямам идея каква е тая парола.
Реално IP нямам, само автоматично. Връзката не е криптирана. А от тавана до компютъра има кабел. И е само един :-D .
Когато сме имали някакви проблеми и се обадя на доставчика, казват "оооо, вие сте с Wireless...". Сякаш това е нещо мноооого лошо. После питат "рестартирахте ли го", отговарям положително и следват едни дълги обяснения, че трябва за по-дълго време да се рестартира, т.е. поне 15-20 минути да е изключена антенката...и така.
Сина, който се пише по-начетен от мен в тия неща :-D казва, че при приятелите му в района /с друг доставчик обаче/ теглят с по-други цифрички, а плащат даже по-малко.
Сега сме в процес на избор на нов доставчик :roll:
А "теракотката" ще ми остане за спомен :lol:

ПП: Когато купувахме антенката, казаха, че ако намерим още 3-ма /балъци като нас :-D / ще ни я дадат безплатно. Само, че други желаещи нямаше.
zoro1 - специалист
тук : www.ripe.net

виж кой ти е доставчика на интернет.
bisplus - специалист
Ето и нещо от руснаците...отчита доста добре http://realspeed.co.kz/
bobykafe - специалист
Я разкажи как точно е осъществено свързването- казваш, че има кабел м/у тебе и онова горе- кабела за захранване ли е?
Ако си на wireless и връзката не е криптирана, всеки в радиус 50-100 метра ще се възползва :!:
Пробвай това, което Johny предлага- www.speedtest.net

Изображение
Изображение
Първото е към български, второто към международен сървър.

offtopic: Johny, няма смисъл да качваш снимките на сървър, сайта си предлага директна връзка към твоите резултати.
Johny - майстор
bobykafe написа:
offtopic: Johny, няма смисъл да качваш снимките на сървър, сайта си предлага директна връзка към твоите резултати.
Tова нещо не го разбрах. Не съм качвал снимки на сървър. Ти защо реши така?
angela_pk - специалист
Ти пък сега ме шашна :?
Мисля, че никой не може да се възползва, защото взехме лаптоп на дъщерята съвсем скоро и когато има нужда от интернет вади кабела от старата "щайга" и го слага в новата :-D . "Прихваща" някакъв сигнал, но от БТК и не е постоянен, та да и свърши работа.
А кабела от тавана до нас е някакъв особен. Една част от него свършва с букса и влиза в компютъра. Останалото има нещо като адаптор и се включва в тока. Така, че хем е за захранване, хем "води" сигнала отгоре до компютъра. Дано да бях ясна, макар да не ми е ясно :?
А speedtest правих. Даже написах резултатите...Но ще го направя пак.

Изображение
Изображение

ПП. само за сравнение на 04.02.2009 спидиметърът показва до София:
Download - 2782 kb/s
Upload - 241 kb/s

ППП :А сега до Лондон пък съм по-бърза... :?
gandonov - специалист
@angela_pk: Забелязваш ли, че скоростите ти за "български" (до сървър в София) и "международен" (до сървър в Лондон) трафик са почти еднакви?

Моето мнение е, че за твоя доставчик трафика ти извън неговата мрежа т.е. извън Перник се смята за "международен"!!
Явно с 20Mbits/s може да сваляш само от съседа.

Питай доставчика си, дали предположението ми е вярно.
Ако е така, това е сериозна причина да го смениш.
(В крайна сметка, ако ще сваляш съседа - щеше лично да го посетиш. :wink: )

Успех.
whitenoise - помощник
Ако все още няма доставчик с изградена оптична мрежа около вас не се мести (освен ако няма постоянни проблеми). В твоя случа си получаваш една горе-доло нормална скорост за wireless връзка.

Как да тестваш дали всичко е в някакви приемливи граници:

Пускаш торент да сваляш някакъв филм, като преди това ограничаваш клиента на нещо поносимо за тип-а ти на свързване в твоя случай да кажем 80 conn.

Пускаш пинг до произволен хост, за който е ясно, че няма проблем със свързаноста да кажем dir.bg
start --> run ---> cmd
ping dir.bg -l 1472 -n 100

Пояснение към горното: -l (размер на пакета) -n (броя)

Накрая статистиката:

Minimum = X ms, Maximum = X ms, Average = X ms

Теб те интересува максимум и средната стойност. Приема се, че при натоварен канал на wireless 30-40 средно e прилична, а 100+ не особено добра стойност. Максимум стойноста да не превишава много средната (jitter) и това е.

Написал съм го доста елементарно с цел да успееш сама да си направиш сметка дали получаваш добра услуга. Мнението на децата в случая е субективно и често базирано на "ама комшията тегли с еди колко си) без да е взето предвид, че комшията може да е на друг тип свързване, друг тарифен план и прочие.
rusev - специалист
А ти как реши, че с точно 1472 големина на пакета трябва да пингва хоста?
И защо да не го пусне пинга постоянен с -t, и примерно след 15-20 пакета когато вече трябва да е ясно каква е скоростта и резултатите да спре, а не да чака да сто пакета?
whitenoise - помощник
rusev въпроса ти от практически интерес ли е или искаш да блеснеш?
Ако е от практически е добре да се запознаеш с термина jitter, Average packet size и т.н. Понеже се предполага, че използва windows се налага да поизчака за да може да се ориентира. Ако е "другата OS" може и с ping ххх.хх -s 1472 -i0.1 -c100 (като -i е интервала).

Ето ти и линк да не търсиш http://en.wikipedia.org/wiki/Jitter

Тема "Въпрос за скорости на Интернет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: