Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
манихеин - специалист
За малко да забравя - не си давайте парите за разни "защити" от мълния - няма как да стане: преди да задейства защитата, елементът вече е изгорял.
pipilica - майстор
Тия 3,4 мязат на някви регулатори а 5 на мощен транзистор. Намериги в нета кво са и може да пробваш да им отпоиш по един крак, поне е по-лесно, и да пробваш пак да го пуснеш.
Тия старите дъна са железни, аз имам едно А7N8X на Асус 8 години работи нон стоп и накрая се предаде, подуха се едни кондери и ме мързи да ги сменя.
pipilica - майстор
Нещо два пъти излезе та го изтрих единя
hidrazin - майстор
goran67 написа:
Ето го животното RTL 8111b: http://bothhand.info/pdf/spec-8111b(140).pdf
Кое е захранването, което ми трябва, като гледаме точка 5.8 ?
Този чип има три захранвания - 1,5 1,8 и 3,3 волта и не се подават само на три крака на чипа ами на много крака. Предполагам елементите означени от теб с 3, 4 и 5 са за изработване на тези напрежения. Може да пробваш да ги отпояваш един по един да видиш дали ще спре да грее и дали ще тръгне.
Съвет - пускай дъното само с процесор и една читава памет като разкачиш всичко останало (без вентилатора на проца де) и гледай дали ще грее и дали ще изключва.
Иначе чипа е точно този за който си го мислиш. За мен обаче дъното май е бегало и може спокойно да експериментираш по него. Може само да спечелиш.
Та отговорил съм ти в темата а не на лични.
:partyman:
goran67 - специалист
Благодаря ти, че се отзова! Ще опитам.
goran67 - специалист
Колеги, пиша от злополучния компютър, засега работи и се държи добре, въпреки моето издевателство над него. Наистина бях хирург със сатър (kozl), а скеча се казваше "Клан клан недоклан" :)
Реших да хвана бика за рогата и да отстраня чипа на лан картата. Околните елементи, наистина бяха за изработване на захранващите напрежения, както предполагахте. Не ми се занимаваше с тях.

Първо, планът ми беше да отрежа само захранващите крачета на лана. Но те са толкова миниатюрни ...
Скоро с ножчето, което ползвах, започнах да закачам и околните крачета, а дали успявах да прекъсна връзките, не ми беше много ясно, тъй като не можах да си намеря лупата, потънала някъде в детската стая :) .

Я, за по- сигурно да махна целия чип - си викам. Режа, режа - чипа не пада. Стои залепен. Почнах да го мушкам с ножа отгоре, да чупя парченца - той, обаче твърд. Чупих, чупих, направих една пътечка от срезове по гърба му - викам си, свърших го. Ха сега, да опитам - ще тръгне ли дъното...

Включвам, давам контакт - тишина от фана на процесора. Може би не съм дал хубаво контакта с отверката? Да, ама не - чипът пак грее. Отиде си дъното...

Реших да го довърша, този път чипът поддаде на решителните ми атаки. Отчупи се парче, после друго... и така го отлепих целия. Обаче при някои съвсем нежелателни плъзвания на ножа отчупих и два миниатюрни резистора. Но те така или иначе вече нямаше да работят за този лан.

И се получи! Възкресение! Дъното тръгна, елементите престанаха да парят.
Сложих доп. лан карта и съм във форума.

Благодаря ви отново!!! На всички! А Хидразин специално го виках да ми помогне. Понеже тя темата стана повече за електроника и схеми, отколкото за компютри.

Имам само една странност, която се получи - когато давам шът даун на уиндоус - вместо да угасне уин се рестартира.
Ако имате идея, каква може да е причината - пишете ми!
darken_nz - специалист
Спокойно! Това не е задължително да е хардуерен проблем. :wink:
И честито за победата над натегналата машина!
hidrazin - майстор
goran67 написа:
Имам само една странност, която се получи - когато давам шът даун на уиндоус - вместо да угасне уин се рестартира.
Ако имате идея, каква може да е причината - пишете ми!
Пробвай да забраниш бившия лан от биоса и виж дали не си човъркал в него. Може и да се пробва с преинсталация на уин-а. Ако ползваш старата инсталация преди да изчовъркаш чипа той си го е опознал при инсталацията и си го търси.
Това само като идея. Друго не ми идва на ум а и не съм правил такива интервенции.
:partyman:
MamaMy - майстор
Влез в сейф мод режим и там в дивайс мениджера изтрий драйверите за старата лан карта. Така уиндоса няма да ги търси. Това не отменя интервенцията в биоса.
@mu - напреднал
Е ако ме беше послушал ,още преди 1 седмица щеше да пишеш от проблемния компютър във форума :-D

Тема "Поразен компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: