Ооооо, за това не споря. Аз имам 3 харда - 160, 320 и 640 ГБ на компютъра и 8 партишъна и за сега ми стигат. Но това стана възможно след като отделих дребния на отделен компютър. Врътката е да решим проблема при тези условия, а другото е лесно.
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Johny
- майстор
54 мнения в "Малък системен дял"
velsi
- Почетен майстор
Такава програма за визуално представяне на заетото място имам от доста години и съм я ползвал много пъти. Всички програми, които могат да се инсталират на друг дял ги инсталирам извън C: Download папка на този дял няма. Както вече писах и Му Documents съм преместил другаде. На десктопа няма нищо освен връзки. Може някоя снимка да има но размера е пренебрежимо малък. Просто дяла си е малък. Изтеглих Partition Magic и ще опитам и с него. Жената си има компютър, но моя е с по-голям монитор и една идея по-мощен и все ми го заема.
tarlyo
- специалист
Доколкото разбирам по снимките, искаш да увеличиш С, за сметка на Е. Да, ама Е е пълен и няма как да се вземе от него. Освободи някой гигабайт от Е, после го свиваш. Резнатото от него става unallocated space и го прикачаш към С.
Хмм, в първия пост пишеш, че искаш да вземеш от дял Д. Няма как да стане, защото той е на друг физически хард. Режи от Е.
Хмм, в първия пост пишеш, че искаш да вземеш от дял Д. Няма как да стане, защото той е на друг физически хард. Режи от Е.
Последна промяна от tarlyo на ср юли 10, 2013 11:32 pm, променено общо 1 път.
hidrazin
- майстор
Доста отдавна не съм ползвал партишъна. Пък и честно казано много не ги обичам тия работи с промяната на дяловете.
Ако нещо не се бъркам в този случай няма май да стане. Просто на първия диск нямаш никакво място на втория дял - Е. Тези 202МВ няма да му стигнат до никъде. Партишъна няма от къде да вземе свободно място за да го добави към С-то.
Пробвай преди да правиш партишъна да освободиш поне няколко гига от дял Е като ги прехвърлиш на някой дял от втория диск. .
Успех!

P.S. Тоя път са ме изпреварили.
И даже са го обяснили малко по-добре.
Ако нещо не се бъркам в този случай няма май да стане. Просто на първия диск нямаш никакво място на втория дял - Е. Тези 202МВ няма да му стигнат до никъде. Партишъна няма от къде да вземе свободно място за да го добави към С-то.
Пробвай преди да правиш партишъна да освободиш поне няколко гига от дял Е като ги прехвърлиш на някой дял от втория диск. .
Успех!

P.S. Тоя път са ме изпреварили.

Johny
- майстор
Колегите са ти го е казали. Няма как да вземеш от Е след като е пълен до горе. Операцията е възможна само в рамките на един и същи физически дял.
Освободи място на Е, малко повече отколко ти е нужно като Гигабайти, дефрагментирай. След това с РМ премести плъзгача от ляво на Е, така че празното да остане между С и Е. Потвърди операцията. След това обединяваш С + новият дял и потвръждаваш отново.
Не помня, но новият дял май беше невидим или неформатиран и ако ти поиска, му задай буква и го форматирай.
Можеш да заложиш всички операции, да видиш какво се получава и накрая да потвърдиш.
Можеш да промениш буквите на всички дялове с изключение на системния през Контрол панел - Administrative Tools\Computer Management\Disk Management. Не е беда, но за прегледност.
Освободи място на Е, малко повече отколко ти е нужно като Гигабайти, дефрагментирай. След това с РМ премести плъзгача от ляво на Е, така че празното да остане между С и Е. Потвърди операцията. След това обединяваш С + новият дял и потвръждаваш отново.
Не помня, но новият дял май беше невидим или неформатиран и ако ти поиска, му задай буква и го форматирай.
Можеш да заложиш всички операции, да видиш какво се получава и накрая да потвърдиш.
Можеш да промениш буквите на всички дялове с изключение на системния през Контрол панел - Administrative Tools\Computer Management\Disk Management. Не е беда, но за прегледност.
MrMurdjo
- майстор
За имане има начин да обединят два физически харда в един логически том (volume), но мисля, че с пълни с данни и вече разделени на дялове дискове няма как да стане. Навремето това беше характерна функция на Линукс. То и разшифровката на R.A.I.D. (redundant array of inexpensive disks) първоначално означаваше възможност за обединяване на стари/евтини дискове в единно пространство. После доби друг и смисъл - като конфигурация за надеждно съхраняване на данните, реализирана на хардуерно ниво. Не помня кога, но по някое време и Уинбоуз се сдоби с менажер на логически томове (LVM).
Проблемът при Велси е, че май му липсва известна основа в познаване на организацията на дисковото пространство, която за съжаление все още е генетично обременена с онези първи 10-20 Мб хардове с размер на тухла четворка.
Проблемът при Велси е, че май му липсва известна основа в познаване на организацията на дисковото пространство, която за съжаление все още е генетично обременена с онези първи 10-20 Мб хардове с размер на тухла четворка.
inspo
- майстор
velsi написа:Ползвам Windows XP. Системният дял C: е 15GB, но с набъбването на Windows се оказа малък и постоянно реве за място. Редовно трия кеш, темп, но не помага.
velsi написа:На C: не инсталирам и не държа нищо. Дори My Documents не ми е там. Просто мястото е малко. Папката Windows е 7 GB при мене. Утре ще се боря пак.Велси изключил ли си систем рестор и коя папка темп триеш?
Има и една скрита в локал сетингс която се вижда само ако си разрешил показването на скритите файлове и папки.
C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temp
Ей тука има доста написано за почистването на диска. http://hometechlabs.hit.bg/Articles/mqsto/mqsto.html
naB4o
- специалист
Малко късно се включвам, но се надявам да е полезно. Аз съм ползвал и парт. меджик и акронис. Бях по-доволен от акрониса, понеже п.м. тотално сбози "бозата". Лесно се борави с нея. А иначе мога да изкажа предположения защо расте така Ц-то.
Пази си рековъри файлове, стари инсталации на програми, офис пакети и други информации, които може би никога няма да потрябват. Веднъж разчиствах от подобни простотии и изчистих около 3-4 ГБ. По-късно ще пиша кои папки бях прочистил, ако се досетя. А за да видиш кое ти взима най-много място, поотделно гледаш размерите на папките. Аз действах по следния начин:
Селектирам 5-6 папки и "properties" ако ми се стори нереално голямо, после ги деля на 2, и пак и пак, и намирам ГОЛЯМАТА. После в нея (ако има подпапки) същата работа и намирам кое е голямото нещо. Мисля че бяха стари архиви на ъпдейти и т.н. Има и скрити папки със стари програми, неправилно деинсталирани, или пазещи някакви информации.
Съжалявам, че пиша така набързо!
Ако има нещо ще се включа малко по-късно.
Успех
Пази си рековъри файлове, стари инсталации на програми, офис пакети и други информации, които може би никога няма да потрябват. Веднъж разчиствах от подобни простотии и изчистих около 3-4 ГБ. По-късно ще пиша кои папки бях прочистил, ако се досетя. А за да видиш кое ти взима най-много място, поотделно гледаш размерите на папките. Аз действах по следния начин:
Селектирам 5-6 папки и "properties" ако ми се стори нереално голямо, после ги деля на 2, и пак и пак, и намирам ГОЛЯМАТА. После в нея (ако има подпапки) същата работа и намирам кое е голямото нещо. Мисля че бяха стари архиви на ъпдейти и т.н. Има и скрити папки със стари програми, неправилно деинсталирани, или пазещи някакви информации.
Съжалявам, че пиша така набързо!
Ако има нещо ще се включа малко по-късно.
Успех
Тема "Малък системен дял" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература