Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
elenmet - специалист
hidrazin написа:
Добре че кабела 5х2,5 квадрата...
Защо 5 ?
hidrazin - майстор
На електромера нищо му нямаше. Обаче "събрах с лопатка" 8бр. PIR датчици, GPRS комуникатор, СОТ централа, програматор за напояване, две камери, кепчер платка, видеокарта и едното стикче памет на компа.
Сега се сетих. На ето тази снимка се вижда как мълнията след като минава през адаптор за 24V (с трансформатор) и му разцепва кутията,
после през пробраматора и го стапя, тръгва под земята по кабелите за клапаните. Да ама кабела свършва и мълнията от яд направо разцепила кабелния канал. :-D
http://s019.radikal.ru/i611/1301/f0/4d170419406e.jpg
Общо взето ме върна с илядо лева назад.
Чак уличната ламба се беше взривила и от нея висяха всичките и карантии. :shock: На комшията повечето контакти бяха изскочили от стената.
Интересното е че един стар касетофон SANYO дето никога не се изключва от мрежата му няма нищо. :?
:partyman:
hidrazin - майстор
elenmet написа:
Защо 5 ?
Е колко да са?
Прикачен файл:
траф.jpg
nikolovvd - майстор
Два пъти съм гледал как удря мълния на живо.
Първият път, е който описах грубо по-горе и бях на 20 м от мястото, където удари единият от трите клона. Другите удариха малко по-далеч - на 30-40 м.
Втория път за щастие бях на около 2 км, но мълнията бе около 15 м. м диаметър и след като удари за около 30 секунди на мястото на удара остана синьо сияние като полусфера.
И в двата случая бях над нивото на земята. Иначе едва ли щях да пиша тук.
ArturDent - Почти Безобиден
За зашита на копютри ми се струва най-добре това:
Изображение
http://www.videomaxavs.com/product/372/ ... -20km.html

Рискуваме само първия адаптер...
lov - майстор
То хубаво ще си защитим LAN мрежата само че до колко. Токовете които протичат са толкова големи че просто кабелите се изпаряват и дъгата си търси всякакъв нов път за да продължи до пълния си разряд. А винаги има паралелни проводници в една къща. Ако не пробие директно от единия кабел към другия по индукция пак същата работа.

Набийте си го в главите ударили в кабелна мрежа каквато и да е тя ел.захранване, кабелна телевизия, телефона и каквато още се сетите не само която влиза в сградата. Бог да ви е на помощ.
Слагайте за страх пък си имайте едно на ум че природата понякога е непредвидима и непобедима.
Съжалявам че не снимах поражения от последната случка ма то ми беше до рев като видях поразиите.
Директния удар в дърво и съответно от половината на горе стърчат само сламки. През корените добарало един кабел за градинско осветление. Целия се е пръснал все едно някой го е взривил от вътре. Явно съпротивлението на почвата му се е видяла малка та едно табло ниско напрежение при трансформатора станало на дреб. Какво се е получило точно едва ли може да каже но на трафа високоволтовите предпазитеи заминали. Отделно паралено на гръмналия кабел върви трасе за автоматика и комуникации. Направено на разстояние по изискванията. Голяма част от електрониката дала фира само по индукция.Нищо че има вградена защита. И по интересното има неща без защита а те устискали. За тва да повторя божа работа.
nikolovvd - майстор
При тези напрежение няма изолатори, всичко става проводник.
elenmet - специалист
hidrazin написа:
elenmet написа:
Защо 5 ?
Е колко да са?
Имах предвид защо са 5 жила в един кабел. Би трябвало от измервателната н-ка да върви самостоятелна двойка. А и от едната (само) от фазите могат да идват само 4 жила. Говорим за от напреженовия до командния шкаф.
hidrazin - майстор
elenmet написа:
Имах предвид защо са 5 жила в един кабел. Би трябвало от измервателната н-ка да върви самостоятелна двойка. А и от едната (само) от фазите могат да идват само 4 жила. Говорим за от напреженовия до командния шкаф.
Така е но проектантска му работа. То кабелите от напреженовия към КШ са два екранирани 5х2,5 квадрата.
Даже 1n, 2n и dn са ги свързали с мост в клемната кутия на напреженовия траф, макар да имат достатъчно резервни жила за да ги закарат до КШ. :?
Това последователно свързване хич не ми харесва. Ще ти пратя 1-2 снимки да видиш чудеса. :-D
Ясно се вижда че са свързали заземения кабел 1n към извод 1а на напреженовия траф. Направо са дали едната намотка на късо в КШ.
Направих се на улав и ги питах що е изгорял кабела, да не би нещо от профилактиката дето направиха 2-4 дена по-рано.
Отговора беше че му дошло времето или е бил нагризан от мишки. :lol: Ама аз си щракнах малко снимки и сега ги чака плащане на едни загуби...
Ама в темата толкова. Ще ти пратя снимките на лични.
Duke_BG - специалист
нищо няма да ти спаси лан картата ако удари на близо.

пресен случай : мълния удря в полето до административна сграда на два етажа с изградена локална мрежа - всичко отива в един рак.
Пораженията :
- Лан карта на лаптоп поставен в док станция
- Лан на DVR
- БТК АДСЛ рутер сложен като аксес пойнт и лан карта на копма вързан за него
- Няколко порта на главния интелигентен суич или рутер ( не знам точно какво е ) но е Cisco
- Лан карта на Мулти функционален лазерен принтер DELL
- Лан карта на още един стационарен комп

+ конвертора на чинията на булсат ком в съседство
+ гръморазрядник на платформата на автовезна

и това само по индукция - не на директно попадение

Мйлниятя е минала няколко километра вие си мислите че ще я спре някаква си 6-7 см кутийка :-D

Тема "Изгоряла LAN-карта въпреки че беше със защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: