• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
lov - майстор
Ясно още живееш в миналото. Заповядай да видиш как се изпълнява оптична кабелна мрежа до краен абонат :)
miroki - майстор
При мен оптиката влиза у дома. Точно върху единия ми компютър. От нея в моя рутер. Всички настолни компютри са на UTP кабел, както и телевизора за кабелната също е UTP, сега пускам и за телевизора за интернета. Пробвах го на WIFI, жалка картинка HD -то сече. Пробвах с кабел, като го вързах съвсем друга работа. Всяко безжично устройство може да се закачи и за моя рутер и за приемника с оптиката.
Така, че за настолен компютър за мен е задължително кабел. За лаптоп, телефони, таблети - WIFI.
WIFI е достатъчно един да гледа филм от друг компютър и пада цялата мрежа. Понеже има теглене и сваляне и скороста се сумира.
Та съветът ми е, там където ще има телевизори, по 2 розетки слагай. Независими. Една за тв сигнала втора за интернет на ТВ то.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Ясно още живееш в миналото. Заповядай да видиш как се изпълнява оптична кабелна мрежа до краен абонат
Не казвам, че не може. Казвам, че е тегаво, неудобно и ти трябват по-скъпи устройства. Както и навсякъде, където нямаш опция да слагаш оптична карта да слагаш по 1 медиа конвертер. И ти излиза, че ти трябва за разпределение не една Media, ами ти трябва устройство със 7-8 оптични порта. След това, за да не ти висят кабели ти трябват оптични розетки. Ако вземеш пачлета и си изградиш мрежата така, остатъка не можеш да го набуташ или навиеш толкова лесно. Ако се окаже, че не ти стига кабел, удължаването става доста кофти.
Всичко може. И аз не ти говоря за мрежа до краен абонат, приятелю. Говоря ти за оптична сградна инсталация.
miroki написа:
Та съветът ми е, там където ще има телевизори, по 2 розетки слагай. Независими. Една за тв сигнала втора за интернет на ТВ то.
Няма проблем и с 1 розетка. За 100мегабита мрежа се ползват 4 проводника. Кабелът е с 8 проводника. Ако не се предвижда да има повече от 2 телевизора или 1 телевизор и 1 компютър или рутер, може да се мине и с една. Кабелчето се цепва или се използват правилните конвертери и имаш от 1 кабел 2 устройства на 100 мегабита. Но действително е по-добре да има повече, а другото е че не трябва тия кабели да се замазват, задължително в гофра. Ако се наложи подмяна, а то е много по-вероятно ако се ръчка често, понеже са много по-тънки от жиците за мрежово захранване, хубаво е да има възможност.
Хубавото на медта и RJ45 е, че лесно ги правиш каквото ти сърце пожелае. Разклоняваш, съединяваш и т.н
miroki - майстор
Този номер с разделянето и аз го правя където ми притрябва още един. Дори и високоговорителите си изкарах с UTP, (имам 2, 5+1 системи една за телевизора и една за единия компютър ) а на малкия телевизор вкарах 10 жила UTP за Компонент и аудиото. За моя изненада дори HD то излезе. Че ми писна да се занимавам с калпави HDMI разклонители. Но за приемника на телевизора не знам колко проводника се използват.
lov - майстор
toolegittoquit написа:
lov написа:
Ясно още живееш в миналото. Заповядай да видиш как се изпълнява оптична кабелна мрежа до краен абонат
Не казвам, че не може. Казвам, че е тегаво, неудобно и ти трябват по-скъпи устройства. Както и навсякъде, където нямаш опция да слагаш оптична карта да слагаш по 1 медиа конвертер. И ти излиза, че ти трябва за разпределение не една Media, ами ти трябва устройство със 7-8 оптични порта. След това, за да не ти висят кабели ти трябват оптични розетки. Ако вземеш пачлета и си изградиш мрежата така, остатъка не можеш да го набуташ или навиеш толкова лесно. Ако се окаже, че не ти стига кабел, удължаването става доста кофти.
Всичко може. И аз не ти говоря за мрежа до краен абонат, приятелю. Говоря ти за оптична сградна инсталация.
Е аз ти обеснявам нещо ама ти не искаш да вденеш. На някои места сериозните доставчици оставиха отдавна медната жица в историята. Купуваш си техника и си правиш пачлетата на място а не да се чудиш колко да са дълги и дали ще ти стигнат и къде да ги завреш. Тегаво не тегаво те това е техниката напредва и ако не си в крак и историята няма да те запомни.
Сега тебе ако те питам дали си дали виждал перфокарти малко ще се усъмня ако ми кажеш ама аз съм почнал от там като програмист и за няма четвърт век дори един скапан телефон има вградена памет колкото 10 чувала с такива картончета. И сега какво да стоим или тъпчем на едно място защото било тегаво и половината от техниците са мърлячи и освен спайката друго не могат да правят пък и не искат да се научат на нещо ново.
miroki - майстор
lov написа:
перфокарти
У, бяха много хубави за рисуване, преди да станат на решетка. :yawinkle:
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Е аз ти обеснявам нещо ама ти не искаш да вденеш.
Абе кой доставчик какво правил си е за него, не ме интересува, приятелю. Защо ти е оптична мрежа в дома и нима очакваш да получиш повече капацитет, отколкото може да обслужи 1Gbps медна мрежа? Всички устройства ли ти поддържат оптична връзка, защото всички устройства, които могат да бъдат в мрежа, имат RJ45, освен таблети и телефони - те разчитат само на WLAN. Има ли смисъл да опъваш оптика, на която няма да ползваш капацитета, която се терминира по-трудно, на която крайните устройства са по-скъпи? На която ще се налага да слагаш медия конвертер до всяко устрйство, понеже няма оптичен вход и си иска RJ45 медна връзка?
Техниката напредвала, но сляпо плескаш недомислици. Голям праз като напредва. Оптичните връзки се ползват заради възможността да се прекарва сигнал на голямо разстояние и с много висока скорост. Такива са главните трасета на обмен на информация, които обслужват цели градове. На краен клиент не му трябва да опъва няколко километра кабел, нито ще получи скорост на 1Gbps в близкото бъдеще. Безкрайно неизгодно е да опъваш оптика у дома, да я разклоняваш, да я терминираш. Няма розетки, много по-чуплива е, много по-трудно е свързването - само със специални снадки или чрез сплайсване. Сплайс машина струва 10 бона. Като начаткаш 10 медия конвертора у дома за телевизори, лаптопи, компютри, специални оптични карти където може, като вземеш оптичен суич и рутер - леле малеее. Отиде коня в ряката. И всичко това, за да можеш да гледаш у вас ПланетаТВ и да четеш във фейса, нали така? Което може да стане с 50лв за половин кутия FTP, суич от 10лв и рутер от 35лв. И по 8лв на розетка, ако искаш да е красиво. О, да - 5-7 стотинки на RJ е на едро.
Ще си купиш оборудване, че да си правиш пачовете? За да си пуснеш 30Mbit интернет у дома и IPTV ще пускаш оптика, така ли? Ще слагаш до всяко устройство, което е с RJ45 по една медия, ще си купуваш рутер с оптичен вход? Ти имаш ли си идея колко струва един оптичен суич с 8 броя оптични входа - 8 SFP-та, че като ти мине сигнала от доставчика през рутера с минимум 2 оптични входа, да влезе в оптичният суич, за да можеш да си разклониш кабела? 600-800лв струва един такъв суич. С тия пари ще вземеш 2 километра FTP. Ако пусках връзка между 2 сгради - добре. Ако пусках връзка между 2 квартала - добре. Ако пусках връзка между 2 града - добре. Ама да платя луди пари за да си пусна 10метра кабел за IPTV STB-то от рутера - как ли пък не!
Знам какво е оптика и има ли почва в България. Ама е факт, че медният кабел можеш много по-мърлячески да го използваш, да изградиш мрежа и всичко да работи. Можеш и на спирала да го направиш и на буква зю и пак ще работи. Оптиката не е така. За домашна мрежа - гигабитова медна. Не съм доставчик на Интернет услуги, за да се занимавам с оптика.
Svetoslavoff1 - майстор
Е, малце си се поолял с тези сплайсери. Под път и над път оптични пач корди с каквито искаш накрайници.
Ама моля те не го приемай като покана за спор. :)
toolegittoquit - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Ама моля те не го приемай като покана за спор.
Има пач корди, но аз може да искам произволен размер. После може да ми кефне да го свържа пак. Да го разклоня на 2. Да го бучна директно, без да ползвам медия конвертер. Ами не става. Това е. :partyman:
lov - майстор
Първо пишеш и после мислиш май или за последното не е сигурно. Кой ти разправя че трябва да си купя оборудване че да си правя пачовете или да си лепя влакната. Пък как се организира една мрежа и какви скорости върви намери на някой друг да го обясняваш. Никой не очаква чудеса от скорости макар и достижими. По същия начин никой не очаква че цялото ми оборудване трябва да поддържа оптични входове включая и телевизора за да ти гледам любимата ПланетаТВ. :lol: или да ровя във фейса. Щото ако питаш мен и двете трябва да се забранят със закон :-D
Разсъжденията както и сметките кое колко струва и кое му е по изгодно дето ги правиш някой друг преди това ги е направил. Почнахме за домашна мрежа минахме на сградна и ти пак върна една крачка на зад, но както и да е защото още си мислиш как по евтино и мърлячески може да бъде направено като ми обясняваш за скорости без да те е грижа за качеството на доставката да не говорим че не мислиш и за бъдещо развитие. Или как може да опнеш половин километър трасе и после да викаш малко дълго ама ще кара и така. И ще ми опънеш кабелите за по лесно паралелно на силовата инсталация без да те е грижа за смущенията които внася. Само да не почнеш да ми говориш за усукани чифтове е екранировки. Щото да не питам после кабела дето ще е толкова ефтин да не се окаже че е стоманен с микронно медно покритие и изолация от рециклирана пластмаса с незнайно съдържание.След половин година на сянка почнал да се разпада. И ще пратиш някой да смени заминалия участък с ново парче и изолирани нади с тиксо щото нямало пари за ПВЦ лента :)
Та лек жокер как е направено. До сградата оптична магистралка така любимия ти оптичен скъп управляем оптичен суич. До всеки абонат отново оптика вътре в жилището. От там на татък нали си специалист по конверторите се сещай как е. Поканих те да видиш ама ти подскачаш като убодена мечка от крушов трън. :lol:

Виждам че си решил да спориш като смяташ, че всичко знаеш в повече от останалите. За това спирам щото не виждам смисъл от тоя спор.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Жична или безжична мрежа в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: