• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
danaildr - специалист
torbalan написа:
След първото ти изказване за слакуера вече не ми звучиш като сериозен опонент...
danaildr написа:
Всъщност не си прав. Когато ти споделих моите причини да не харесвам майкрософтските програми ти ги омаловажи, защото са чисто субективни.
Обаче ако искаш още примери, ето:
По-бързо и по-лесно инсталиране на програми. Програмите инсталирани чрез пакетния менаджер се инсталират много по-бързо от колкото програмите които изискват сваляне от интернет и преминаване на стъпките на разни инсталатори.
По бързо и по-ледно удовлетворяване на зависимости. При уиндоус, ако дадена програма изисква наличието на dotNET3.5например, тя не ти го инсталира сама (има и такива инсталатори които го правят, но са малко), а те принуждава да го правиш ръчно.
По лесно пренасяне на потребителските настройки от една система в друга. Всички настройки на потребителя са в неговата потребителска папка, Похвално е, че и при уиндоус се наблюдава такава тенденция.
В новата версия на уиндоус (номер 8) няма да има подръжка на DVD видео, защо? Защото Чичко Стийв е решил че ти няма да си купуваш DVD а ще си сваляш от интернет. За да можеш да гледаш такова видео, ще трябва да си намериш подходящ софтуер, който няма да е от майкрософт.
А сега ми кажи, как да харесвам техните продукти, като те не ми дават уюта и удобството на което съм свикнал при моята линукс дистрибуция.
с това веселбата продължава...

по-бързо и особено по-лесно инсталиране на програми??? това избива рибата...
това, че ти умееш да пишеш някакви неясни заклинания и това ти се вижда бързо и лесно, изобщо не означава че е така...
ето например моя син може да си инсталира която му посочиш програма за уиндоус... ще ти дам скайпа му - интересно ми е след колко време ще успееш да го обучиш да инсталира програми за линукс... за уиндоуса нищо не съм му казвал - каквото е научил, научил го е докато ме гледа в ръцете...

това за лесното пренасяне на настройките дори не успях да го разбера... от къде на къде ги пренасяш тия настройки... мрежов профил в уиндоус има още от ерата на NT и не знам какво му е по-лесното при линукса...
A roaming user profile is a concept in the Microsoft Windows NT family of operating systems (and now adopted by Linux operating systems such as Ubuntu) that allows users with a computer joined to a Windows Server domain to log on to any computer on the same network and access their documents and have a consistent desktop experience, such as applications remembering toolbar positions and preferences, or the desktop appearance staying the same.
чети, чети ако можеш... и не се излагай така...

това за ДВД-то също не ми е ясно... защо смяташ, че ДВД плеъра трябва да ми е част от операционната система... може би защото повече от година и половина в къщи НЯМАМ оптично устройство (не че преди, като имах на лаптопа съм го ползвал за нещо), за това не чуствам липсата на ДВД плеър... ако се загледаш - новите МАС-и също нямат оптично устройство, вероятно и в тяхната ос няма ДВД плеър...

айде сега ти ми кажи защо да ти отговарям изобщо, като не звучиш сериозно, а точно като линукс маняк, който за уиндоуса май е чел само в линукс форумите...

и последно - да не помислиш, че съм някакъв лют фен на микрософт и на уиндоуса... не, не съм... просто се опитвам да осветя нещата и от другата страна, за да сме малко по-обективни...
Нали беше лесен и като за деца, сега казваш чети, чети, чети.
А когато аз кажа за линукс чети ... анатема, четенето е лошо
torbalan - Дървен философ
danaildr, прекаляваш с тия зависимости...

я дай пример за уиндоус, кое трябва да инсталирам, че да ги видя тия зависимости и сложни инсталации....

защото има-няма около 300 - 400 компютъра съм инсталирал за последните десетина години (не е много, има хора инсталирали хиляди), ама описаните от теб проблеми със зависимости не съм имал...

danaildr, да нямаш зависимост към трева или нещо по-твърдо, освен към линукс ;)
danaildr - специалист
torbalan написа:
danaildr, прекаляваш с тия зависимости...

я дай пример за уиндоус, кое трябва да инсталирам, че да ги видя тия зависимости и сложни инсталации....

защото има-няма около 300 - 400 компютъра съм инсталирал за последните десетина години (не е много, има хора инсталирали хиляди), ама описаните от теб проблеми със зависимости не съм имал...

danaildr, да нямаш зависимост към трева или нещо по-твърдо, освен към линукс ;)
cdxpburn например. За незнаещите това е софтуер който служи за запис на дискове и DVD.
Продуктите на микроинвест също изискват инсталиран .НЕТ ....
качи си някоя игра и виж дали не иска да имаш directX ..... това са зависимости. Това е не си попадал на такъв случай, значи само, че или са ти инсталирани или не си ползвал програми които ги изискват.
Но това не значи, че не съществуват и че проблема е решен. А проблема при уиндоус никак не е решен.

Аз зависимост имам единствено към едно нещо което италианците натичат libertà , ако ти си се отказал от своята, не отнемай и чуждата.
Виждам, че колкото и примери да ти давам, ти няма да ги погледнеш даже, за теб линукс е скапан, още като прочетеш буквата Л в името ....
ArturDent - Почти Безобиден
danaildr, програмирал ли си някога?
Да се инсталират необходимите библиотеки към даден продукт е задължение на програмиста!
Или този който прави инсталацията.

Я ми кажи например:
Имам библиотеки, които аз съм писал (или някой друг) за друг проект.
Преизползвам ги сега. Но не ги включвам инсталацията.
Как аджеба една ОС ще ми ги инсталира и от къде ще ги вземе?!
hygro - майстор
Ехе, къде забихте :) Всичко, което ми е било нужно досега, съм го намирал в репозиториите и хич не съм се грижил да набавям или стиковам това или онова. Екзотичните продукти може и да имат проблеми, но при OpenSUSE 12.1 засега всичко (да чукна на дърво) тръгва без подканяне. Е, като бизнес-потребител нуждите ми към разнообразен софтуер са скромни и вероятно затова не виждам абсолютно нищо от Уиндоус-времената във фирмата, за което да съжалявам.

Какво е нужно на едно средно работно място - ERP и CRM вървят по HTTP, така че ОС е без значение, Libre Office (MS Office), Evolution (MS Outlook) или Thunderbird, Evince (Acrobat Reader), Firefox (MS IE) и няколко специфични дреболии, които се търкалят примерно под Wine. Всичко изброено влиза в инсталацията по подразбиране на OpenSUSE и не изисква нито един допълнителен клик. А "сложната" инсталация, противно на заявеното тук, се състои в кликване на няколко опции от типа на Инсталирай -> Приемам -> Да -> Готово. С какво би бил затруднен редовия бизнес потребител и за какъв дявол му е да се заробва с M$? За да му е съвместима вирусоловката с CS ли?

Помня шума на перфораторите за перфокарти и перфоленти, по принуда съм минал през OS/360, RSX-11, CP/M, BSD, DOS, NT и т.н. и нямам сектантски пристрастия към която и да е ОС. Доволен съм от OpenSUSE, като от най-малкото зло :) и за сродни на моите нужди бих я препоръчал всекиму.
danaildr - специалист
ArturDent написа:
danaildr, програмирал ли си някога?
Да се инсталират необходимите библиотеки към даден продукт е задължение на програмиста!
Или този който прави инсталацията.

Я ми кажи например:
Имам библиотеки, които аз съм писал (или някой друг) за друг проект.
Преизползвам ги сега. Но не ги включвам инсталацията.
Как аджеба една ОС ще ми ги инсталира и от къде ще ги вземе?!
Задължение на програмиста е да документира кои библиотеки използва продукта му. Ако всеки инсталатор трябва да вкл. в себе си всички използвани библиотеки, инсталационните пакети ще са в пъти по-големи от колкото е нужно. Случая с библиотеката който си описал се решава много лесно. Ако твоята библиотека я има в хранилищата, т.е ползва се от много проекти, то тя ще си бъде свален и инсталирана автоматично. А ако ти си преценил, че ще я затвориш и ще я ползваш само за твоите проекти, предполагам ще си дал някакви условия при които ще може потребителя да я ползва. А ако ти си си решил че ще правиш инсталатора такъв че да кл. и библиотеката в него, това е твое решение. Обаче да речем че си ползвал някоа голяма библиотека. И я ползваш в 15 твои проекта. В инсталатора на всички ли ще я слагаш? Не е ли това разхощение на байтове? Не е ли това ненужно увеличаване на размера на файловете?
Значи пак да ви припомня, едно и също неудобство при линукс го обявявате за проблем на самата ОС, а при уиндоус същото е я проблем на програмиста я на потребителя или администратора !?!?!?!?!?!?
Ман кантара на Темида е доста крив във вашите ръце.
stivemaster - майстор
Колеги никой не се замисля за нищо освен личните си пристрастия .Например какво точно прави определен продукт предпочитан и защо (визирам уйндоус) При такъв смазващ пазарен дял да си караш по познатия (е освен фотошоп и още няколко неща всичко друго може да се подкара).Ако имаше смисъл нали щеше да има вече CS за Линукс ама очевидно няма.
С други думи това че решаваш да правиш всяко нещо по коренно различен и несъвместим начин гони и малкото хора които искат да опитат някаква алтернатива на МС .Аз понякога си мисля някои от така наречените разработчици да не са на хранилка при чичо Бил че да се държат така.
Сега да не влизам в стилистиката на линукс че може да не съм много подготвен но като потребител по принуда на уйндоус това ми прилича на хватки от рода на това ако искаш да съхраняваш файлове да не го направиш с познат продукт с огромен дял присъствие а да вземеш да го правиш с примерно файловия формат DjVu.За разлика от това за което трябва да се прилага обаче ако си направите труда да проверите той се използва предимно за съхраняване на книги !!! тоест чернобели изображения.
Е такива неща от някои хора се възприемат като да се правиш на умен .Да направиш над 100 различни дистрибуции (при някои популярността е потресаващо никаква) с цел единствено да си различен.
Нещо повече аз дори смятам че за някои от разработчиците самия факт че могат да направят нещо работещо вече е достатъчно да заявяват че са постигнали нещо.Пълна глупост разбира се ако Бил Гейтс навремето беше разсъждавал така сега щеше да е скапан мизерник а не един от най големите филантропи на света с бюджет на фондацията им съизмерим с този на мизерната ни държавица.
Почти всеки би могъл да спретне дистрибуцийка работеща по някакъв начин тествана на 3 компютъра с включени 5 точно определени неща като периферия ама какво подяволите значи това ?
ArturDent - Почти Безобиден
Не знам но поне пишещите тук почитатели на Linux (без Hydro), са фанатизирани.
"Аллах е велик".
Дори и аз признах че има някои хубави неща. Но да казвате че всичко при него е най-доброто ?!
Ето например при МAC шрифтовете са неповторими.

НО, аз програмирам да си изхранвам семейството.
Нямам ресурс да потдържам повече от една ОС. Избирам най-популярната за да си продавам нещата.
Ако утре AmigaOS държи най-големия дял, ще пиша за нея...

Има обаче някои неща които заради които предпочитам Windows, например документацията.

П.П. Компютъра на който работя е с XP и не е преинсталиран от години (от купуването). Май има поне 5.
В понеделник слагам нов и ще е с Win 8. Обикновено инсталирам само когато сменям техниката и обикновено прескачам някоя версия - 98, 2000, Vitsa, ...
SHADOWAWS - специалист
Абе пичове, да ви припомня, че повечето ПАТЕНТИ за софт в хамерика се държът от МС (или са дъщерни фирми лакеи на МС)! Кво следва според вас??? Еми мнооо ясно, че МС определя на въпросните софтуерни компании за коя ОС ще разработват!
Я са всички дето ползвате джамовете да си признаете дали ползвате тоя фотошоп или само дето го месите в темата за "иди дойди нещо да кажем!!"
Фотошоп та фотошоп....деееба заврете си тоя фотошоп некъде на компютрите с джомовете и си трайте там у вас си, че си имате фотошоп!
Ако немате фотошопа и с те с бозата.....еми то е ясно - не фотошопа ви е стимула! Мързела е!
Тия с фотошопа да са живи и здрави, дано сте доволни че сте дали толкова пари за него (да бе да, ще дадете http://www.pazaruvaj.com/softuer-c3084/ ... p35284539/ когато мен ме нема!) ама знаем, че сте го дръпнали от замунда! А още едно нещо дето все на изуст го казват всички - замунда! И други торент тракери има....замунда патува към дъното вече! Ама това е друга тема :-D
П.П. Вече знам за какво го ползват някои от вас - да си оправят дефектите на самопортретите дето сте наблъскали във "световната селска кръчма - Фейсбук" :finga:

Не съм фанатик на Линукс, просто ми е писнало да робувам на нещо дето е правено да работи на хардуера на който го инсталирам за да мога аз евентуално да добавям другия софтуер с чиято помощ да си върша това дето си върша сна машината! Ама поне не съм балама с капаци и с органичен мироглед, реших да опитам друго.....и опитах веднъж два и си избрах!
А повечето от вас едно време са го карали на боб, ориз и картофи, това си знаят и днес! (демек са назат с материала)
danaildr - специалист
Че къде видя твърдение, че Линукс е най-велик във всичко. Просто се каза, че е също толкова добър за ежедневните нужди колкото и уиндоус. Обаче веднага ни бе обяснено колко сме тъпи и че линукс е скапан още от самото си замисляне.
Можеш да видиш, че съм написал как Ексел е най-добрата програма в тази област е момента. Това ли е фанатизъм? От другата страна се заявява, че линукс не ставал за нищо. Обаче това не е фанатизъм. Пак критериите са мътни.
Ти като програмист сам избираш за каква платформа да пишеш. Но признай си ти не пишеш за най-добрата а за тази от която ще получиш най-много приходи. А както знаем поп-фолка е най-продаваната музика в България, но всички са съгласни, че има и по-стойностни проекти.
Толкова ли е трудно да се признае, че лиукс е един пълноценен десктоп, с който можеш да си вършиш всичко необходимо у дома. Нима светът ще свърши ако го признаят уиндоус потребителите?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: