• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
hidrazin - майстор
Токова ли е трудно? Сбъркал си и даваш грешни съвети. Коригирал съм те и съм показал правилния начин.
Казваш благодаря за получените знания и продължаваш нататък.
Кое от всичкото отново не можа да разбереш?
Колко пъти трябва да ти обяснявам че не е нужно да покриваш цялата контактна площ?
Ами то голяма част от радиаторите не покриват цялата контактна площ бре! :lol:
Ако си отварял компоти би трябвало да си го забелязал? Та не е нужно да намажеш цялата филия.
Трябва обаче да не оставиш мехури с въздух по средата. А точно това може да се случи по твоя начин.

Изображение

А защо е така помисли сам. Ако не се сетиш - попитай учтиво и ще ти обясня.
Пък за докимента дето го имаш - вече казах за карането на кола и книжката.
И другите го знаят. :-D
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Сглобил съм стотици компютри, пастата винаги съм я разнасял на равномерен слой на целия процесор. Ако се сложи само в средата в зависимост от вискозитета и и натиска на охладителя може и да не се разнесе равномерно, както и не се знае колко дебел ще остане слоя паста. За протокола има и диплома, и китап :)
lov - майстор
Тинки ами то не се слага с мистрията тука не зидаме тухли и шпакловки с гипс. Ако беше се разровил и прочел щеше да намериш дори колко точно като обем е препоръчителната дозировка. Хидрата ти се опитва да ти го каже и да го запомниш само като даденост и никога няма да сгрешиш ако спазваш това правило. А защо дълго е за обяснение и с твоя инат никога няма да си го вкараш в главата. Тъй че няма да си чеща пръстите по клавиатурата само заради теб.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Токова ли е трудно? Сбъркал си и даваш грешни съвети. Коригирал съм те и съм показал правилния начин. Казваш благодаря за получените знания и продължаваш нататък.
Абе ти мене няма да ме учиш как да си работя в занаята! Покажи ми ги тия въздушни междини, като пренебрегнеш, че повърхността на експеримента ми е крива, също както и подложката не е равна и ми е трудно да натискам равномерно, докато снимам. Аз виждам равномерен слой от паста.
И още 5 стотинки. Щото сме такива професори, за това половината от нас на запад ровят в кофите и берат ягоди. Всичките сме професори, ама дам не ги интересува колко знаеш, ако не можеш да го докажеш с документ.
Тия клипчета твоите можеш да ги запратиш където искаш. Втори път се опитваш да даваш наклон на нещата в подобни теми и да спориш кой какъв опит има. Мога да ти кажа, че до сега през ръцете ми са минали повече компютри, отколкото си виждал!!!! На мене не ми е първа професия да свързвам жици, електромери и табла. Втора ми е. :!: И понеже хората ме знаят, не седя в темата, ами бях поддръжка на компютърните системи на едни от най-големите хотелски комплекси. Детски глас да не чувам повече! Не се усещаш как от много време дразниш. Каквото не разбирам - питам. Каквото не знам - признавам си. От коли не разбирам нищо и докато не ми се налагало - не пипам. Дотегна ми обаче във всяка тема да дебнеш и да се изцепваш след мен.
Изображение
Изображение
п.п Това ситното не са мехурчета въздух, ами прах. Стъклото беше мръсно и не съм си правил труда да го чистя много.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Абе ти мене няма да ме учиш как да си работя в занаята! Покажи ми ги тия въздушни междини,....
За първото - съжалявам ама ще се наложи.
За второто - нямаш проблем. Нека пресните снимки сами да говорят.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Чак и аз не очаквах толкова категоричен резултат. :-D Изводите са ясни.
От четири процесора дето са мазани със SIM карта и пръст, половината са с дефекти от захванати мехурчета.
Та това са си 50% вероятност да не го направиш както трябва и да имаш проблем. Прекалено много.
На четвъртата снимка даже в мехурчето се вижда отпечатък от пръста дето е мазал. :-D
Там процесора е леко разместен - опитвах се даже леко да го завъртя за да легне добре. Да ама не.
Последния процесор - сложена е паста колкото грахово зърно.
Ясно се вижда колко добре и равномерно е разнесена.
Ако някой се интересува защо не е необходимо пастата да достига до края на процесора - с удоволствие ще обясня/
А към thinkpad - нали знаеш какво да направиш с хартийката която някой ти е дал по погрешка?
thinkpad написа:
ога да ти кажа, че до сега през ръцете ми са минали повече компютри, отколкото си виждал!!!!
И това не е вярно. Аз ИМАМ в наличност повече компютърен хардуер, отколкото ти си виждал по снимки.
Само дъната дето имам са над 2000 броя. Съжалявам ама фактите са такива и не може да ги промениш.
Хайде сега целувай ръка и кажи едно благодаря. :shock:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
От четири процесора дето са мазани със SIM карта и пръст, половината са с дефекти от захванати мехурчета.Ако някой се интересува защо не е необходимо пастата да достига до края на процесора - с удоволствие ще обясня
Аз ти показах как го правя и става равномерно. Ти можеш да ползваш гадна паста от магазин за левче и да я нанасяш неравномерно колкото си поискаш. Аз съм придобил опит да я нанасям така и колкото и пъти да я нанеса, ще бъде с един и същи резултат.
Пастата не е необходимо да стигне края на процесора, ако контактната част на охладителя е кръгла. Не винаги е така. Топлината се разсейва през IHS, макар точно където е кристала да е най-висока температурата. От другата страна на IHS също има специална термопаста. Обаче ако контактната част на охладителя е правоъгълна - спомни си темата за зарядното, където този радиатор беше от AMD Athlon64 X2 нанасянето на паста по цялата контактна повърхност може да докара половин градус по-малко, примерно.
Иначе, не, не ме интересува защо пастата не й е необходимо да достигне до края на процесора. А аз да съм казал какво имам АЗ? Имаш 2000броя дъна? Браво, имаш склад с боклуци. За това ли да ти целува който и да е ръка?
Като не можеш да нанасяш термопаста - кажи "Аз не мога". Никой няма да ти се сърди. На мен що ми се получава?
DundyTheCroc - майстор
Слоят паста на процесорите от снимките е прекалено дебел, което е ненужно ако охладителя е читав, без грапавини и кривини. Специално за бялата паста се слага толкова, че след разнасяне да прозира повърхността на процесора, повече не е необходимо.
thinkpad - майстор
Зарежи, тя е намазана като маргарин или конфитюр, точно както бях казал, че не трябва. :) А ако охладителят не е читав и има грапавини или кривини - за смяна е.
DundyTheCroc - майстор
Между другото метода с поставянето на пастата в средата на процесора е неприложим за охладители с директен контакт на термичните тръби, там пастата се разнася по самия охладител, за да може да се запълнят пространствата между тръбите и подложката.
п.п. За да не съм голословен ето една снимка как се държи машината ми в момента под prime95:
Изображение
Процесор AMD FX-6300 на сток честота, 4х2GB DDR3 1600MHz, Radeon R7 250x, твърд диск, SSD диск, DVD записвачка. Преден вентилатор 120мм на ниска скорост, заден 120мм на минимална скорост, машината е нагласена на желана температура 60 градуса. Охладител Zalman Cpu Cooler CNPS5X Performa със силиконова термопаста, нанесена равномерно върху подложката му, която е с директни тръби. Температура в стаята към 22 градуса. Ето как изглежда машината вътре:
Изображение
hidrazin - майстор
DundyTheCroc написа:
Между другото метода с поставянето на пастата в средата на процесора е неприложим за охладители с директен контакт на термичните тръби, там пастата се разнася по самия охладител, за да може да се запълнят пространствата между тръбите и подложката....
Убеден ли си в това дето пишеш? Защото пък някои от производителите на охладители с директни тръби други неща казват.
И за да не съм голословен:
Изображение
Изображение
Изображение
Съответно и линковете:
http://www.corsair.com/media/cms/manual ... n_-AMD.pdf
http://www.swiftech.org/Installation_gu ... nglish.pdf
http://www.arctic.ac/eu_en/downloads/dl ... nglish.pdf

Обърни внимание на третата картинка. Там ще видиш че не е толкова важно да се запълнят пространствата между тръбите както казваш.
Достатъчно е самите тръби да имат добър контакт. Освен това при тези охладители е допустимо да се разнесе пастата.
Както сам знаеш там има не една а 2-3-4-5 отделни контактни зони, оформени от отделните тръби.
Дори и да ги намажеш, вероятността да се захване въздух в пастата е нищожна. Той просто ще бъде изтикан в тези пространства между тръбите.
То затова и на последната картинка е дадено че пастата се нанася равномерно на самите тръби по дължината.
Та видяхме че метода с пастата само в центъра на процесора се препоръчва дори и от производителите.
Това ти твърдение отпада.
За тинки е ясно. Ама не ми е ясно защо ти му се вързваш на акъла?
Той един елементарен грец не може да охлади и орева форума, пък тръгнал да обяснява как се слага паста на процесор. :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Смяна на термопаста" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: