• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
sstefanov - майстор
Да, но не повече от 100Mb.
miroki - майстор
Хубаво е оптика да стига до дома. А в него, кабел и безжичен.
Не, като офертата на виваком, оптика до входа на блока, а на 8 мия етаж... едвам идва нещо.
А относно темата, сега е времето колегата да си предвиди кабелите. Не после да се чуди от къде. А безжичния не пречи.
Лаптоп за игри, такова понятие има само в магазините. Дори и аз го осъзнах, като уморих един. Дори с WT.
Аз опита си споделих. HD филми като гледам от компютър на телевизор, през безжичната сече. Почнах да избягвам тези на 1080, за да гледам все пак. Докато направих проба с кабела и всичко си дойде на мястото.
toolegittoquit - майстор
Johny написа:
Хей Майстори, я кажете сега ще стане ли номера, ако по свободните 4 жила пусна сигнал до рутер, за да може народа да има силен Wi-Fi сигнал. Първите 4 са за телевизора.
Що да не стане. Ще имаш 2 линка по 100 мегабита. Ще стане. Връзваш едните об-бял, ор, зел-бял, зел, а другите син-бял, син, каф-бял, каф и ти си човека. Буксата за 100 мегабита се връзва на 1, 2, 3 и 6. Пълната букса за гигабит е ор-бял, ор, зел-бял, син, син-бял, зел, каф-бял, каф.
Chefo77 написа:
А ти можеш ли да приемеш, че на огромна част от нормалните семейства..
Сядаш да вечеряш и пускаш Новините. Класика. :partyman:
sstefanov - майстор
toolegittoquit написа:
Да, бе! И между другото гледаш реклами за диария и гъбички...
Няма как да стане!

А класика е, когато си пуснеш Моцарт на вечеря.
Последна промяна от sstefanov на ср авг 12, 2015 12:19 am, променено общо 1 път.
Johny - майстор
toolegittoquit написа:
Johny написа:
Хей Майстори, я кажете сега ще стане ли номера, ако по свободните 4 жила пусна сигнал до рутер, за да може народа да има силен Wi-Fi сигнал. Първите 4 са за телевизора.
Що да не стане. Ще имаш 2 линка по 100 мегабита. Ще стане. Връзваш едните об-бял, ор, зел-бял, зел, а другите син-бял, син, каф-бял, каф и ти си човека. Буксата за 100 мегабита се връзва на 1, 2, 3 и 6. Пълната букса за гигабит е ор-бял, ор, зел-бял, син, син-бял, зел, каф-бял, каф.
Chefo77 написа:
А ти можеш ли да приемеш, че на огромна част от нормалните семейства..
ШЪ го пробвам, ВъФ всички случаи ще бъде по-добре от 2 чертички на лапТупа. Шъ ме прощавате. Някой беше казал да не пишем на 3-4 стакана, ама тогава задръжките падат и селянията и простотията съ без задръжки.
Sorry!
toolegittoquit - майстор
Johny написа:
Някой беше казал да не пишем на 3-4 стакана...
А ти мен уважаваш ли мъ? Я черпи. :partyman:
sstefanov написа:
Ех, как ми липсва Бай Тоше-то. При него нямаше тън-мън по телевизията. :-D
miroki - майстор
sstefanov написа:
toolegittoquit написа:
Няма как да стане!

А класика е, когато си пуснеш Моцарт на вечеря.
Аз за това сядам 20:30 за новините и салатата. Връщам на зад с половин час програмата и превъртам всички реклами и на филмите после ако съм се заседял на масата още. (Гледам телевизия докато вечерям и после преди да заспя)
Тани - модератор
След като си ги премерихте и споменахте всички видове кабели, разбира се без да стигнете до консенсус, време е някой да предложи и работещо решение. Моето решение е поставяне на гофрета във всяка една стая на около 60 сантиметра от пода. Така гофрета позволяват на по късен етап да се прекарат скрито и без необходимост от ремонти всякакви необходими кабели, които дори не са измислени в наше време, а и такива които се ползват в настоящата като например кабели за тонколони, коаксиални кабели, lan кабели, оптични кабели, hdmi кабели и т. н.
Когато се прави ремонт не трябва да си мисли "аз и сега", както обикновено мисли Тинки, а "моите деца след 20-30 години".

Относно необходимите скорости на трансфер, Чефо, въпроса вече не е колко desktop компютъра имаш, а колко телевизора имаш. Един телевизор поточно възпроизвеждане на full hd видео, ще генерира повече трафик отколкото който и да е компютър, ако на него не се гледа видео.
А full hd резолюцията вече е в миналото. В момента е актуална ултра hd резолюция, нуждаеща се от четири пъти по голям трафик отколкото hd резолюцията, а какво ще е след 5 години не ми се мисли. Да речем, че wifi рутера се справи с един 4к телевизор или друго устройство, но я си представете, че всеки един член от семейството гледа различно видео 4k резолюция? Не бива с лека ръка загърбваме кабелите и да речем че ще минем и без тях. По добре да има предвидено място за тях което никога да не ползваме, отколкото обратното.
Относно цените на оборудването първия ми wifi рутер преди повече от 15 години струваше 200-300 долара, първите full hd телевизори струваха няколко пъти повече отколкото днешните ултра hd.
Тинки като ти трябват 2,37 метра оптичен кабел с накрайници, няма стандартен такъв отиваш и си го поръчваш на някой който има машина за 10000 лева, не си купуваш такава машина за да си направиш връзките в къщи. Решение има, но ти не ги търсиш както винаги, а търсиш оправдания. За да помогнеш на някого във форума, не е необходимо да го поставяш на твоето място, а ти да се поставиш на неговото място при неговите условия.
Svetoslavoff1 - майстор
+1, Тани!
Засега питанката е в коя част на стаята да се изведе гофрето :)
Ама не е болка за умиране, може по подовите первази да се пусне нещо, ако/като се наложи нещо допълнително.
Тани - модератор
Аз гледам по възможност да обиколи цялата стая. Едно гофре или няколко на 30 сантиметра от пода за силови инсталации и едно на 60 сантиметра, за комуникации.
Гофрета за електро инсталацията тръгват от ел. таблото за всяка стая. Твоят проблем не е къде да излизат, а от къде да тръгват гофрета за комуникациите. До това място трябва задължително да има и по едно гофре от терасата, от входната врата и евентуално друго място откъдето биха могли да дойдат кабели за интернет телевизия или други подобни.

Обиколката на една стая с гофре струва до 5 лева, ако няма много врати, но ни дава възможност да сложим устройство без да се виждат кабели на която и да е стена последствия без да се налага да къртим.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Жична или безжична мрежа в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: