• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
complast - специалист
SHADOWAWS написа:
complast написа:
MrMurdjo написа:
Та ... чудно наистина как така Уиндоус завладя света.
Нема нищо чудно!Просто бил гейтс не е циция и спонсорира точните хора.
А иначе милиарди изтичат всяка година от Европа по посока на бил.
На руснаците им писна да плащат и минават на друга ОС.
И по-точно минаха на Линукс ;) А от догодина изцяло ще минат на Линукс!
Защо руснаците могат а ние не?Защото преди 7-8 години ББ/който тогава бе "г-н Никой" /
се срешна с били в Париж.Кво са си приказвали е тайна.Факт е обаче........
ArturDent - Почти Безобиден
Ами най напред започнете от тинейджърите и ги убедете да не играят всички, най-нови игри.
... и без такива, че имало нещо за Linux, има ама точно "нещо". Например шах..
MrMurdjo - майстор
Точно игрите са един много опасен вид наркомания и средство за заглаждане на мозъци, на всичко отгоре, когато тези мозъци още не са си оформили гънките, образно казано. Не ти трябва пропаганда, пускай им игри и твоето внушение тихо, но сигурно, се загнездва в главите на младите.
danaildr - специалист
Темата е доста обсъждана, на много места. Много рядко в такава тема да не се намесят личните пристрастия. Почти няма тема с това заглавие в която да имаме само обосвовани правилно мнения. Обикновено такива теми се превръщат в един безкраен спор от типа "блондинка или брюнетка".
Linux vs. Windows!
И двете са операционни системи имащи за цел да осъществят връзка между приложния софтуер и хардуера. Но до тук с приликите.
Линукс се придържа към posix стандартите за файлова структура, Уиндоус към DOS структурата.
При линукс имаме един коренов дял и всичко се намира в него (физическите устройства, дялове на хард диска, клавиатури, мишки и т.н.). При ундоус всеки дял от харддиска е отделен, на един от дяловете (обикновено първия) се инсталира системата, а другите се намират извън него.
Кой от двата варианта е по-удачен е въпрос на навик.
При линукс имаме много строг контрол на правата над файловете още на ниво файлова система, при уиндоус нивота на даване на права над дадена програма, устройство или файл е на много по високо (разбира абстрактно) ниво. Това помага за по-лесното и бързо писане на приложения, но и спомага за лесното и бързо разпространяване на автоматизирани зловредни програми (вируси и подобни).
Потребителя при линукс може да прави всичко в своята папка (моя дом, моята крепост), и почти нищо извън нея. Потребителя на Линукс система, може дори да унищожи своята информация или да доведе системата до напълно неработеща графика например, без това да се отрази на другите потребители (пример: изтриваме даден файл от нашата домашна папка и след това нашия потребител не може да ползва графичните режими на системата, а другите потребители нямат този проблем.
Уиндоус потребителя пък има достъп до ресурсите на системата и ако е некомпетентен, може да повреди цялата система, не само своята лична директория.
Определено най-голямото предимство на Уиндоус пред Линукс е приложния комерсиален софтуер. Фотошоп, корелдрол, аутокад и прочее. Тзи програми нямат 100% заместител в Линукс света. Друга програма която няма подходяща алтернатива (за момента) е офис пакета на майкрософт и в частност ексел.
Като заключение, ако работата ни зависи от фотошоп, корелдрол, аутокад или ексел, Уиндоу е тотален победител. Ако искаме да ползваме компютъра за домашна система за забавление, филми, сърфиране в интернет, организиране на времетои разговори с помоща на чат и VoIP програми, то Линукс е насреща иможе да замени на 100% вашия Уиндоус, даже смея да твърдя, че с него ще сте по-щастливи и доволни.
Ако искате да играете игри .... Nintendo Wii, PS III, XBox360, това е най-добрия избор (поне за сега)
Има още един сегмент от компютърната техника в който двете операционни системи си съперничат. Сървърите.
Самия факт че Линукс базирани са над 80% от сървърите по света показва кой е по-добрия избор за тази работа.
stivemaster - майстор
Самия факт че участвам в такава тема означава че проявявам открит интерес към алтернативен на Уйндоус продукт който да ми върши същата или по-добра работа.
Да не забравяме обаче основните факти които не можем да преиначаваме :
Майкрософт господстват на пазара на софтуер без значение местните законодателства и конкуренцията.Като имаме предвид случката с оня професор измислил най висока степен на кодиране на информацията и последвалото посещение на спец. службите с цел отнемане в "полза на държавата" и в интерес на националната сигурност на САЩ .... .А от друга страна наблюдаваме тотално толериране на Майкрософт от всички служби по света май ще значи че връзките им на ниво тайни служби са много сериозни .Това обяснява много неща не мислите ли?
А относно софтуера по същество ,трябва да кажем нещата честно а те са : добрия програмист прави програма с интуитивен интерфейс и я тества за грешки и сривове за да гарантира условия на работа пред клиентите а не създава продукти и среда за работа които да дават възможност за употреба само на ограничен кръг запознати работещи под конзола .
По лошото е когато някои ,по тесногръдо настроени сред нас , изобщо не могат да се поставят на мястото на средностатистически потребител.А това е категорична слабост господа ,това не нито елитарно това не е снобско ,просто показва колко му е акъла на пробващия това си (уж) преимущество .
cvetanmu - специалист
:lol: Скоро няма да намериш алтернатива на Уиндоус.
И аз като теб се интересувах и поразрових де що има операционни системи, но за обикновен потребител, който
ползва компютъра за да си прочете форумите или да гледа някой филм алтернатива май няма - не и без да станеш
зависим от някой друг, който да ти поддържа компа, инсталира програми и тн. и тн.
Ако искаш да ползваш линукс пълноценно първо трябва да се скъсаш от четене.
sstefanov - майстор
Точно за твоите цели алтернативи има много. Например Ubuntu или LinuxMint.
Със сигурност се инсталира и използва по-лесно от Windows, разпознава повече хардуер без нужда от допълнителни драйвери, имаш огромен избор дори и на графичната среда (за хора, работещи на Windows това е трудно да се обясни), безплатна е, няма вируси и единственото ограничение на работата с нея са твоите възможности.
Една от най-лошите черти на Windows е че прави не това, което ти искаш, а това, което Microsoft смята че ти искаш.

На нетбука на дъщеря ми (пети клас) инсталирах едно Ubuntu с KDE и тя си работи с него без абсолютно никакви проблеми! Месец след това направих същото с новия лаптоп на един приятел (без никакви претенции за голяма компютърна грамотност), който не искаше да си купува Windows и искаше нещата, които ти си описал. Отначало се страхуваше, че няма да може да се оправи, но след 1-2 дни вече не ми се обажда да ме пита кое къде е. (май сестра му на Торбалан също използва въпросния лаптоп :) )
SHADOWAWS - специалист
cvetanmu написа:
:lol: Скоро няма да намериш алтернатива на Уиндоус.
И аз като теб се интересувах и поразрових де що има операционни системи, но за обикновен потребител, който
ползва компютъра за да си прочете форумите или да гледа някой филм алтернатива май няма - не и без да станеш
зависим от някой друг, който да ти поддържа компа, инсталира програми и тн. и тн.
Ако искаш да ползваш линукс пълноценно първо трябва да се скъсаш от четене.
Не съм съгласен с пасажа: "Ако искаш да ползваш линукс пълноценно първо трябва да се скъсаш от четене." - Баща ми е 59-ти набор и от боза ХъПлю мина на УСУ 6.2 благодарение на мен (тогава и аз бях на 6.2 а сега на 7 и чакам 8 ;) ). Та той пълноценнос и ползва УСУ Линукс да си гледа мачове, рови в замунда и други сайтове, да си чете поща и гледа филмите - това е пълноценното му ползване на компютъра като машина из цяло...типичния потребител! Какво искам да стане ясно - баща ми е ссъс средностатистически познания за компютъра като цяло...от къде се пуска и как се спира, как се работи с клавиатурата и мишката, да си принтира нещо на принтера, да си пусне филма със субтитри, да се рови в интернет и това го задоволява напълно. Даже Линукс по му харесва от боза ХР.
Е всеки в началото, дори и аз, малко му е странно като скочи на Линукс от боза, ама то зависи колко ти сече пипето. А като не знаеш кое за какво е, демек четеш нещо дето пише Flush и си викаш кво е това животно...влизаш примерно в гугъл и оп готово - торен клиент е....ама и торент клиент ако не знаеш какво е....ми пич какво правиш с тоя компютър изобщо?!? (е да де ясно, ама все пак първо съм се научил да пълзя и после да ходя и т.н.)
Друго с което не съм съгласен е: "не и без да станеш зависим от някой друг, който да ти поддържа компа, инсталира програми и тн. и тн." В Линукс има повече инсталиран софтуер от която и да е гола боза. ЩО? Ми като си инсталнеш бозата, кво правиш след това?-инсталираш драйвери бе батка, що? за да ти върви компааа! ;) При Линукс - инсталираш и си готов ОТ–ДО точка! А и поддръжката....щом си прочел това онова за Линукс, значи вече си наясно къде да се ровиш за помощ евентуало или за информация по даден въпрос.
А ако ще си говорим на тема "алтернативи" има да изреждам много ОС (повече от 6 са), че даже ще почнете да четете за тях по няколко причини:
1. Не сте ги чували и не сте ги ползвали.
2. Като не сте ги ползвали значи не сте търсили.
3. Като не сте търсили....ми коне с капаци сте (сори ама си е така)!
Има такива хора дето не са били доволни от бозите или макОС и Линукс....каква алтернатива е имало за тях а? ми имало е, ама четене му е каката ;)
cvetanmu - специалист
:) SHADOWAWS аз се справям - баща ми също си джитка с линукс, но и при теб и при мен родителите ни имат на кой да разчитат, че ще им оправи компа ако срещнат трудност.
Stivemaster е прав, че всеки гледа от неговата си камбанария и когато някой дръзне да попита в
линукс форумите как да си реши даден проблем получава отговор - RTFM или нещо в този дух.
Ако нямаш близък човек, който да ти помага и да обясни кое как да направиш преминаването на линукс става - мисията невъзможна.

П.С. - Не ни сравнявайте с децата - те учат доста по бързо от нас :)
ArturDent - Почти Безобиден
sstefanov написа:
Една от най-лошите черти на Windows е че прави не това, което ти искаш, а това, което Microsoft смята че ти искаш.
„Не можеш просто да питаш потребителите какво искат и да опитваш да им го даваш. До времето, в което ще си го създал, те ще искат нещо ново.”

„Много е трудно да бъдат проектирани продукти за фокус групи. В много случаи хората не знаят какво искат докато не им го покажеш.”

Познай на кого са цитатите?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 29

Тема "Linux vs Windows" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: